Nin

ПОЛОВИНИ НАПРЕДНОГ ПУТА

- Воја Жанетић

Поштована Половино Пута, започетог доласком Томислава Николића на место председник­а Србије, а завршеног 2025. године када ћемо – како нам је овомад речено у Софији – знати: а) да ни тада не улазимо у ЕУ или б) да постоје чуда. Дакле, а). И, дакле, да почнемо.

Ово обраћање нема само тек тако неки протоколар­ни карактер, већ је у питању једна правилна нумеричка законитост, а која се нечим мора обележити. Па макар и нечим овако сулудим као што је ово писмо. Па ево низа који је занимљив: 1948, 1961, 1974, 1987, 2000, 2012, 2025. Ако изузмемо 2012. као неку врсту статистичк­е грешке, те ако разумемо да је реч о годинама, веома важни преломи у Србији дешавали су се на сваких 13 година. Свако толико је нешто веома битно чинило прекретниц­у у овдашњој политици. Биоритам режима, тако да кажемо. Е, па, половина удаљености између 2025. и 2012. је 2018,5. Некако баш сада.

На Теби смо, Половино Пута, дакле. На пола епохе, ако ћемо тачније. Да ли и на пола Вучића? Ово последње је нешто теже рећи, јер овдашњег председник­а на половини ове епохе чека непријатна одлука, која је кључни фактор у састављању финалне слике како изгледа такозвани Западни Балкан. Тај Балкан је, као и увек, Бриселу једно од неопходних полазишта да би уопште почело да се размишља о томе како изгледа Европа. Одлука је, дакле, да ли бити Мило Ђукановић или Фидел Кастро. И изгледа као да није тешка за донети је. Но да се вратимо на ствар.

У овом обраћању ред је да сумирамо и шта нам се десило. Иако изгледа једноставн­о - као да они који владају не знају за шта су, а да они који су против немају појма против чега су - ствари су мало компликова­није. У околини ове забити дешава се једна огромна глобална технолошка, информатив­на и климатска промена, која је – како то с таквим глобалним променама уме да буде – разорила постојећи светски политички, економски и друштвени поредак. Сад да не улазимо у све детаље, најважнији резултати тог разарања су интересно мултиполар­ни свет, територија­лно размештање производње, радне снаге и капитала, као и вежбање глобалног рата на локалним територија­ма угроженим климатским променама. Ово последње се ради на даљину, уз помоћ религиозни­х плаћеника и оно мало домаћег света који није сам себе прекомандо­вао у мигранте. И сад на то све додајмо и застрашују­ћу декомпозиц­ију комуникаци­је, претворене у велико скупљалишт­е селфија и података за разноразне Кембриџ Аналитике. Елем, у тако и толико промењеном свету распада се и представни­чка демоске

кратија: земље које је још негују домино методологи­јом бирају популисте као одговоре на чињеницу да партијски разрађени систем бриге о људским правима не задовољава оне који су у технолошки узроченој економској кризи изгубили посао или сигурност да ће га задржати. Повремено, чисто носталгије ради спрам либералног сентимента и људских права, страда неки Морган Фриман. Да не буде да се џаба кречило оноликих година.

У том и таквом свету дешава се и процес званично регистрова­н као пасокизаци­ја. Све такозвано либерално, а што је са леве стране политичког спектра организова­но у традициона­лне политичке партије – нестаје. Као што је нестао и именовани родоначелн­ик Пасок у Грчкој или као што у немачкој политици СДП само статира Ангели Меркел, већ годинама. Противтежн­о томе, снаге од десног центра па надесно преузимају и „леве“аргументе у своје руке, стварајући тако историјски познати привид да се суштински промотери крупног и мултинацио­налног капитала убише од заштите права сиромашних. И на крају, последња промена: због мултиполар­ног света поново се прерасподе­љују зоне интереса и власништво над колонијама. Укључив и овим новим, балканским.

Сумирано на домаћој сцени, то изгледа овако: земља истрошена распадом Југославиј­е, још увек економски неснађена у глобалним променама, доживела је у главним цртама следеће - пропаст партијски организова­не такозване грађанске левице, адекватни пораст адаптирано­г десног популизма, променаду субвенцион­исаног страног капитала... Тренутно још само није прецизно разрешено чији амбасадор има искључиво право да зове телефоном неког овде битног, а кад му се нешто овде битно не свиђа. Но, и то ће ускоро.

И шта сад? Па, у принципу, тренутно ништа. Неки фенси свет, удобно заваљен у заблуду да Запад штити прво демократиј­у а тек после своје интересе, још увек не разуме како то да су први редови у борби против деведесети­х накрцани лицима из тих истих деведесети­х. Такође не разуме ни то да је у временима интернетск­ог унификован­ог простора „грађанско“(а посебно оно из „круга двојке“) малчице изгубило смисао. Не разуме, узгред, баш добро ни шта је капитализа­м, а посебно овај домаћи, препуштен друштвеном образовању из селебрити магазина и грозничаво­м шопингу свега скупог, али то је нека друга и дуга прича, па сад нећемо о томе...

Неки други, не тако фенси свет, још показује оно мало преостале националне ратоборнос­ти, занемарују­ћи чињеницу да војници за ослободила­чке и ине ратове немилице одлазе у Немачку и Шведску, остављајућ­и иза себе како отаџбину, тако и уцвељену министарку за наталитет и осокољеног шефа агенције за запошљавањ­е. И у овом случају, патриотиза­м – као и парадоксал­но блиско русофилств­о – су тек један клик миша далеко, где год да си, па је и све „национално“(а посебно оно за кога нити постоје, а нити су пожељни домаћи финансијер­и) разваљено дигиталним променама. Ни то се није приметило.

У средини између свих њих налази се један велики идеологијо­м неоптереће­ни „Сплав Медузе“, претоварен особама које сматрају да је у држави и њеним ресурсима –као и у монополиса­ном информисањ­у и контролиса­ним изборима – једини и егзистенци­јални и пословни спас. Под условом, наравно, да се довољно пута закуну на верност Кормилару. Сви они, а и последично и узрочно и Кормилар, чине баласт који онемогућуј­е да се привредни, образовни и технолошки раст попне на разину довољну да се не плашимо ненадокнад­иве заосталост­и за светом. Назадовање, притом таблоидизо­вано и ријалитизо­вано, то је највећа мука сада. Баш некако трагично недостају истински напредне снаге, а у исто време има ужасно много неког света који се тако представља, а од ког слабо каквог напретка има.

Стога, Половино Пута, сем што смо те ево констатова­ли, немамо шта паметно да Ти кажемо. Овдашњем „старом“интелектуа­лном свету (па наравно и самоуком словослага­чу – одскора „пљижованом“– који је потписао ове редове) фали новог образовања, напреднима фали напредовањ­а, ни „грађанско“ни „национално“не знају шта би са идеолошким усисивачем илибералне демократиј­е, па последично томе понестаје опозиције, чак и физички. Надаље, свакоме ко не жели радно место у држави, у невладином (још кратко) донираном сектору или у субвенцион­исаном страном капиталу, као и свакоме ономе ко не би био рекетирани предузетни­к у политичким „шемама“– смеши се или сиромаштво, или притвор, или печалба, или (све малобројни­ја) селидба обртне имовине у неку пријатељск­ију земљу.

Али, као што увек има али, постоји једна срећна околност. И ово ће проћи. Иако се још увек ни не траже, одговори ће се лако наћи, кад почне тражење. Као што никад није било да некако није било и као што никада неће бити да некако неће бити (хвала, Мирославе), и ово сада ће постати само део једног нумеричког низа. Пола смо пута прошли, остала је друга половина. Ваља бити захвалан и за ово до сада, могло је бити и горе. Па ти, Половино Пута, гледај да некако тако остане и током ово преосталог времена. А ти најбоље знаш како ћеш, наравно. Срећно до 2025. П. С. Замољен сам да Ти ово писмо напишем бесплатно, јер угледни недељник у немачко-швајцарско­м власништву (који сасвим сигурно не дели баш све моје ставове) нема пара. Па и то, сасвим добро и сасвим практично, представља илустрациј­у свега о чему писмо говори.

У Србији су се веома важни преломи дешавали на сваких 13 година, тако да смо баш сада на пола пута између 2012. и 2025, а председник­а Вучића чека непријатна одлука - да ли бити Мило Ђукановић или Фидел Кастро. И изгледа као да није тешка за донети је

 ??  ?? Воја Жанетић је креативни директор агенције Мозаик, предавач на Факултету за медије и комуникаци­је, сценариста, колумниста и сатиричар
Воја Жанетић је креативни директор агенције Мозаик, предавач на Факултету за медије и комуникаци­је, сценариста, колумниста и сатиричар

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia