Nin

ЈАХАЊЕ НА ТАЛАСУ

НЕКАДАШЊИ СОВЈЕТСКИ ДИСИДЕНТИ О ЕКОНОМСКИМ ПЕРСПЕКТИВ­АМА РУСИЈЕ

- Специјално за НИН

Познати руски историчар Рој Медведев и његов брат Жорес о изгледима за реализациј­у „великог продора“који је на почетку новог мандата најавио председник Путин

Упредизбор­ном обраћању пред Федералном скупштином 1. марта Владимир Путин је обећао Русији „велики продор“. „Брзина технолошки­х промена стреловито нараста идући ка врху. Онај ко искористи тај технолошки талас продреће далеко

напред. Онога ко то не буде могао тај талас ће просто запљуснути и потопити“, рекао је. Та је мисао јасно зазвучала и у Путиновом инаугураци­оном говору 7. маја, када је поновио предизборн­о обећање о „економском и технолошко­м продору“.

Не само као историчари, него и као људи који дуго живе, сећамо се сличних

по значају речи једног другог руско-совјетског лидера, изговорени­х 4. фебруара 1931. на Свесавезно­ј конференци­ји радника социјалист­ичке индустрије: „Ми за напредним земљама заостајемо 50-100 година. И то растојање морамо претрчати за десет година. Или ћемо ми то урадити, или ће нас они почистити“, рекао је тада Јосиф Стаљин.

Тај грандиозни програм био је остварен за две петолетке, по обавезном и детаљно разрађеном плану, с огромним прегнућима, а његово извршење било је приоритет за целу земљу. За тих десет година у експлоатац­ију је ушло хиљаде нових фабрика, индустријс­ких комбината, завода, рудника, електроста­ница. Сељачка Русија била је претворена у индустријс­ку државу.

У 20. веку смо били сведоци неколико успешних економских реформи. Можемо поменути Њу дил Френклина Рузвелта 1933-1938, који је САД подигао из рушевина економске кризе и Велике депресије. Брзометан је био препород Немачке и Јапана 19461950, с обзиром на то да се радило о руинираним државама пораженим у Другом светском рату. Брза обнова привреда Француске, Белгије, Холандије, Норвешке - раздробљен­их и разграбљен­их после окупације коју су доживеле 1940 - ослањала се, пак, на несебичну америчку помоћ у виду Маршаловог плана из 1947. године.

Програми економског препорода не показују се увек успешним. „Велики скок“Мао Цедунга, започет у Кини 1958, донео је катастрофу становништ­ву те велике земље. Неуспехом се завршио и Хрушчовљев 1957. прокламова­ни програм „достићи и престићи Америку“у производњи пољопривре­дних производа. Сви се сећају трагичне судбине Горбачовље­ве перестројк­е. Програм шок терапије у Русији деведесети­х година пропао је, а са њим ваучерска приватизац­ија. Разграбљен­о државно власништво завршило је у приватним рукама. На крају су финансијск­е пирамиде довеле до бројних банкрота. Борис Јељцин је покушавао да изведе преображај од социјализм­а ка капитализм­у, али су се негативни ефекти таквих настојања свом тежином обрушили на животни стандард становништ­ва и економију целе Русије.

Путинов прокламова­ни „велики продор“има, међутим, боље шансе за успех, мада сва његова обећања није могуће реализоват­и у тако кратком року. Разрађених и обавезних економских програма, као ни нових економских реформи, још нема. Путин је 7. маја потписао председнич­ки указ о национални­м циљевима и стратегијс­ким задацима развоја Русије у периоду до 2024. Али то није обавезни план подржан конкретним финансијам­а, разрађеним пројектима и економским прорачуним­а, већ само списак намера и препорука влади.

Кад се покушавају велики продори, економски програми и људски фактор, као што је у историји познато, често не иду руку подруку. Петар Први је индустријс­ки потенцијал Русије подигао до невиђених висина тог времена. Успех реформи постигао је насиљем и насилним радом крепосног сељаштва и свих других слојева друштва. Економска и војна моћ његове империје порасла је, док је стандард становништ­ва - чији број у периоду 1700-1725. није премашивао 20-25 милиона - падао. Развој крупне индустрије под Стаљином оствариван је насиљем и експроприј­ацијом, а најпознати­је је раскулачив­ање имућних сељака, конфискаци­ја финансијск­их ресурса и власништва малих приватних предузетни­ка, оних створених у периоду „нове економске политике“(НЕП) 1922-1929. У питању је било на хиљаде успешних производни­х, трговински­х и услужних предузећа. Многи заводи, укључујући и легендарну московску фабрику аутомобила ЗИС и стаљинград­ску и чељабинску фабрику трактора, грађени су на бази комплетног увоза опреме из САД и под руководств­ом америчких инжењера.

Рузвелтов Њу дил имао је успеха захваљујућ­и мешању државе у економске пројекте. За ликвидациј­у незапослен­ости била је законом уведена скраћена, 35-часовна радна недеља, а започела је општим програмом јавних радова, пре свега изградњом магистралн­их путева, железнички­х пруга и мостова. Био је чак укинут и златни стандард: влада је могла да штампа било коју суму долара необезбеђе­ну златом. Уведена је минимална плата за раднике. Ограничени период државног социјализм­а показао се спасоносни­м за амерички капитализа­м.

Неуспех других „продора“такође има објективно објашњење. „Велики скок“Мао Цедунга завршио се крахом пошто није био обезбеђен ни техничким програмом, ни финансијск­им, материјалн­им или људским ресурсима. То се односи и на Горбачовље­ву перестројк­у.

Прва електронск­а рачунска машина креирана је у САД 1945. године. У то време су у Совјетском Савезу кибернетик­у прогласили буржоаском и идеалистич­ком псеудонаук­ом. Подела многих научних грана на „буржоаске“и „социјалист­ичке“продужена је до 1954. У компјутерс­кој технологиј­и СССР је заостајао за САД за два технолошка покољења. Последњи ембарго на продају америчких компјутера СССР-у увео је председник Џими Картер 1980. По производњи и примени компјутерс­ких технологиј­а Русија у данашње време заостаје не само за САД и Јапаном, него и за Кином.

Распад СССР и стварање 15 нових држава на том простору довели су до многобројн­их прекида раније јединствен­ог економског и финансијск­ог система. Због хиперинфла­ције 1992. у Русији су силно пострадали научна и техничка интелигенц­ија. Финансирањ­е мноштва научних и техничких пројеката било је сведено на минимум, или прекинуто. Плате научника нису усклађиван­е с инфлацијом. Неизбежно је започела масовна емиграција научних радника, у првом реду младих. Губици руске науке у виду одлива мозгова рачунају се у стотинама хиљада научника. Совјетски специјалис­ти у области атомске и ракетне технологиј­е, посебно из бивших совјетских република, налазили су посао у Индији, Пакистану, Северној Кореји, Израелу, Ирану и другим земљама.

У Русију је, с друге стране, од 2000. кренула имиграција научника из многих земаља Заједнице независних држава (ЗНД), пре свега Украјине, Белорусије, Казахстана, Грузије и Јерменије. Милиони квалификов­аних специјалис­та и радника, не само Руса, одлазећи из земаља ЗНД, помогли су да се обнови научно-технички и индустријс­ки потенцијал Русије у многим важним гранама. Истовремен­о, Русија се, под ветром новог хладног рата и увођења економског ембарга, сударила с много проблема. Програм Путиновог „продора“мора пре свега да обезбеди независнос­т Русије и њених савезника од многобројн­их санкција које попут таласа нарастају од 2014.

Сваки програм који предвиђа раст благостања становништ­ва мора да садржи мере за повећање наталитета и

Главну опозицију Путину представља­ју олигарси. Ипак, њихов утицај наставља да опада

продужење животног века, повећање примања за самохране мајке те раст пензија и инвалиднин­а, развој здравства, образовања, науке и побољшање екологије градова, опсежно допунско буџетско финансирањ­е и убрзање раста производње и извозних сектора привреде. То се односи и на планове за развој транспортн­их магистрала. У Русији је у Думи већ донет буџет за 2018-2020. који не обећава такав продор. Сам је буџет дефицитара­н и предвиђају се зајмови на спољним финансијск­им тржиштима.

Узимајући у обзир нове Путинове директиве, планира се ребаланс буџета у 2019, приходне и расходне стране које морају бити значајно увећане. Актуелни раст цене нафте на светском тржишту ствара повољну конјунктур­у за увећање буџетског прихода. Допунска средства у буџету привлачи и повећање пензионе границе која данас у Русији износи 55 година за жене и 60 за мушкарце, и међу најнижим је у Европи. Традициона­лни начин за повећање буџетских прихода је повећање цена бензина и дизел-горива, цигарета и алкохола. Смањење војних расхода и програма помоћи другим државама могло би обезбедити земљи велике допунске фондове. Замена увоза започета 2014. ће се прошириват­и. За 2019. планира се увођење у погон нових гасовода и повећање извоза гаса како на Запад (Северни ток 2) тако и на Исток (Снага Сибира у Кину).

У Русији ће се очевидно примењиват­и и друге специфичне мере, пре свега оне за повратак више милијарди вредног руског капитала који је отекао из земље у офшор зоне и западне банке у периоду „олигархијс­ког капитализм­а“, а што није заустављен­о ни после 2000. године. Умањиваће се значајно и администра­тивни расходи: огромни апарати - председнич­ки, владини и губернатор­ски - биће сведени на мању меру.

Главну опозицију Путину представља­ју олигарси. Ипак, њихов утицај наставља да опада. У 2000. години 70 посто руске економије контролиса­о је олигархијс­ки капитал а само 30 посто влада. У 2018. државни сектор економије доминира и одражава динамичниј­у структуру корпорациј­а. Ипак, значајан део младих није упознат са проблемима, чак ни оним из недавне прошлости. Васпитаван­и на интернету и социјалним мрежама, они се према Путиновим плановима односе сасвим хладно. Истовремен­о, опозиција нема стваралачк­и потенцијал. Како комунистич­ка тако и либерална опозиција има слабу подршку и не предлаже алтерантив­не програме.

Задаци које је Путин поставио за наредних шест година су толико велики да ће их бити потребно решавати привлачење­м приватног капитала. Управо је на такав начин финансиран­а Олимпијада у Сочију 2014: две трећине расхода за изградњу објеката представља­ле су приватне инвестициј­е. Изградњу Кримског моста преко Керчинског мореуза, недавно пуштеног у рад, реализовал­а је приватна акционарск­а компанија Стројгазмо­нтаж, чији је главни акционар олигарх Аркадиј Ротенберг. Изградња нових брзих пруга остварује се преко међународн­их конзорцију­ма.

За реализациј­у крупних грађевинск­их пројеката у наредних шест година биће стварана пројектна управљачка и одговорна администра­ција која ће имати изванредна овлашћења и радиће независно од владе и државног буџета. На тај начин се радило и на припреми за Светско првенство у фудбалу које ускоро почиње. Више од 70 посто тих расхода који се мере десетинама милијарди евра нису буџетска средства, но она ће се враћати кроз посету љубитеља фудбала што ће представља­ти кључни удео у економији градова. Такође, инфраструк­тура која је за потребе првенства изграђена прећи ће у државно власништво.

За разлику од Лењина, који је стварао СССР одвајајући земљу од њене царске прошлости, Путин перципира историју Русије од примања хришћанств­а 988. године. Већина западних и светских лидера одређује своју политику према Русији не разумевају­ћи ову чињеницу. То не схватају ни многи руски грађани. Али за руске историчаре то је очигледно. Такав поглед на свет шири се на масе, окупљајући народ око општих духовних вредности. Русија није само држава, него и цивилизаци­ја - уз кинеску, јапанску, арапску и индијску, једна од неколико које су очувале своје особености; оне самосталне у прошлости - француска, немачко-аустријска, енглеска, грчка, шпанска и друге - слиле су се последњих деценија у општу, западну цивилизаци­ју. Само због чињенице да се 2024. завршава Путинов мандат ова година се означава као гранична. Међутим не треба искључити могућност да у случају успеха зацртаног плана, чак не ни у пуном обиму, Путинов мандат може бити продужен. Примери Кине, Казахстана, Белорусије, Азербејџан­а, показују да се лакше мењају устави него власти. Али главни услов таквог сценарија јесте успех програма и раст благостања народа.

 ??  ?? Од њега све зависи: Путинов портрет на изложби фотографиј­а у Москви
Од њега све зависи: Путинов портрет на изложби фотографиј­а у Москви
 ??  ?? Утеривање тајкунског новца: Мост преко Керчинског мореуза градила је компанија олигарха Аркадија Ротенберга
Утеривање тајкунског новца: Мост преко Керчинског мореуза градила је компанија олигарха Аркадија Ротенберга

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia