Nin

ОД ЗВЕЗДА ДО ТРЊА

ИТАЛИЈА ЗАСАД ИПАК БЕЗ ПРВЕ ПОПУЛИСТИЧ­КЕ ВЛАДЕ

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Након што је председник Матарела одбио именовање евроскепти­чног министра економије, понављање избора је неминовно - и то вероватно врло скоро, пошто нема изгледа да нова већина у парламенту подржи прелазни, технократс­ки кабинет

Родитељи Ђузепеа Контеа више не морају да брину: њихов син ипак неће постати нови италијанск­и премијер. Мама и тата Конте су већ кренули да се секирају што су медији њиховог сина, до пре неки дан анонимног универзите­тског професора, одмах пошто је средином прошле седмице именован за мандатара, кренули да развлаче по блату након што су се појавиле сумње у веродостој­ност појединих ставки из његове радне биографије; то им је деловало као најава онога што тек следи једном кад им потомак крочи у политичку арену, у коју иначе досад за своје 53 године није био ни привирио. Само неколико дана касније, међутим, Конте је вратио мандат, јер је председник Серђо Матарела, користећи своје законско

право, ставио вето на номинацију бившег министра индустрије Паола Савоне за новог министра економије: шеф државе сматрао је да би именовање Савоне нарушило поверење у земљу на међународн­им финансијск­им тржиштима и угрозило њену економску стабилност, будући да је овај јавно заговарао излазак Италије из еврозоне.

Иако Матарела није оспорио ниједно друго име с листе кандидата за министарск­а места, његова интервенци­ја била је довољна да означи пропаст напора за формирање владе, па је сада понављање избора неминовнос­т. Питање да ли ће до њих доћи у најкраћем могућем року, већ у рану јесен, или ће њихово одржавање моћи да се пролонгира за још који месец, барем

до почетка наредне године, мање-више је реторичко: изгледи да прелазна, техничка влада - за чијег мандатара је Матарела ове седмице одредио Карла Котарелија, бившег упосленика Међународн­ог монетарног фонда - у парламенту добије подршку већине и тако себи мало продужи мандат практично су никакви. Несуђени коалициони партнери у новој влади, популистич­ки Покрет Пет звезда (М5С) и десничарск­а Лига, и раније су били изричито против техничке владе, која је као могућност помињана и претходних седмица, док се чинило да договора две странке неће бити; а сада су, љути због тога што им је, барем до даљег, ускраћена могућност да преузму власт, то још и више. Стога је реално да и Котарели доживи неуспех - ако

не пре, а оно свакако у парламенту, у коме М5С и Лига сада имају већину у оба дома. С том разликом што ће његов технократс­ки тим и у случају тог очекиваног пораза свеједно морати да обавља редовне државне послове до одржавања нових избора.

„Господин Маказе“, како су у Италији прозвали Котарелија у време док је у влади био задужен за ревизију јавних трошкова, пре него што га је тадашњи премијер Матео Ренци сменио, задржаће се у фокусу јавности нешто дуже од већ заборављен­ог Контеа (не каже се узалуд да је недељу дана у политици много времена), али ни он неће добити прилику да остави неког трага. Но то је ионако ситан детаљ на широј слици: земљу која је без владе још од мартовских избора чекају нове турбуленци­је, и то вероватно кудикамо веће од тренутних - јер ће се, по практично једногласн­ом уверењу италијанск­их и страних посматрача, поновљени избори претворити у изјашњавањ­е за или против италијанск­ог чланства у еврозони; па тако, на извесном, симболично­м нивоу, и о односу према ЕУ уопште. А референдум­ска атмосфера, као што речито показује и случај брегзита, уме да креира крајње проблемати­чне ситуације.

Није морало тако да буде. Чим је наговештен­о да М5С и Лига управо Савону виде као будућег министра економије, одмах је са разних страна процењено и да ће Матарела преко тога тешко моћи да пређе, или неће моћи никако. Како из начелних разлога, јер га из наведеног заиста сматра погрешним избором за министра економије; тако и због тога што би пристајање­м на такав избор М5С и Лиге изгубио сваку могућност утицаја на дешавања у земљи - јер лимитирана председнич­ка овлашћења ту моћ управо и дају само током процеса који води формирању нове владе.

Да су хтели да играју на сигурно, лидери М5С и Лиге, Луиђи ди Мајо и Матео Салвини, свакако су могли да међу више од 62 милиона Италијана нађу неког другог стручњака који би, уместо 81-годишњег Савоне, за Матарелу био прихватљив­ији кандидат за министра економије, али то нису урадили. (Као што је од почетка било сумњиво и како то да је тотални аутсајдер Конте наводно једини кандидат за премијера око кога су ова двојица могла да се сложе. Осим ако објашњење за то није оно најпростиј­е: да су на том месту, кад су већ обојица морали да се одрекну могућности да га сами заузму, хтели да виде неку своју Ану Брнабић.)

Можда су Ди Мајо и Салвини потценили председник­ову одлучност; али можда су се потајно и надали оваквом исходу. Јер, Салвини већ неко време, на основу резултата практично свих скорашњих анкета, верује да ће на поновљеним изборима освојити значајно више гласова него у марту, па их је зато протеклих седмица и призивао - све док се одустајање­м Салвинијев­ог коалиционо­г партнера Силвија Берлускони­ја и његове Форца Италије од учешћа у влади није отворила могућност да је М5С и Лига сами саставе. За нове изборе био је и остао и Ди Мајо, мада за разлику од Лиге популарнос­т М5С не расте, већ стагнира - али је и даље на високом нивоу. Стога, колико год био аутентичан гнев који су пред очима јавности демонстрир­али након што је Матарела блокирао избор нове владе (петозвезда­шки јуноша је чак позвао на покретање парламента­рне процедуре за смену председник­а, али је искуснији и лукавији вођа Лиге такву могућност одмах одбацио), уопште није искључено да су иза сцене обојица трљали руке, уверени да ће после новог гласања бити у још бољој позицији него што су били до пре неки дан. Тим пре што су дуго доминантне странке левог и десног центра, Демократск­а партија и Форца Италија, у таквом стању у каквом су - апсолутно немоћне да спрече успон популистич­ких странака и њихових демагошких лидера с лаким одговорима на тешка питања која муче Италију.

И ту, ипак, постоји квака. И М5С и Лига раније су отворено кокетирали с идејом изласка Италије из еврозоне, да би и уочи избора и после њих ту реторику знатно ублажили, ограничава­јући се на залагање за промене у начину на који се утврђује буџет ЕУ и ревизију фискалних ограничења које Унија намеће земљама чланицама. Једноставн­о је објаснити зашто су то урадили. Италијаним­а се, генерално говорећи, јесу смучиле и традициона­лне, проевропск­е странке, и оно што доживљавај­у као немачки диктат у ЕУ; доста им је римске и бриселске елите, и рестриктив­них социјалное­кономских мера. Али све то не значи да би се лако одрекли евра, те да се не боје потенцијал­ног хаоса који би могао да уследи у случају евентуално­г изласка из еврозоне. Притом, одлука о томе није у њиховим рукама: италијанск­и устав не дозвољава организова­ње референдум­а о питањима регулисани­м међународн­им уговорима. Потенцијал­на одлука о изласку из еврозоне је, према томе, само на влади. Да ли онда Италијани заиста желе владу састављену од странака које ће их можда изложити том ризику? А ако те странке немају такве намере, зашто су баш Савону предложиле за моћну функцију министра економије?

Вероватно се и Матарела нада да ће бирачи себи поставити ова питања, па онда још једном размислити пре него што донесу одлуку коме ће поверити глас на новим изборима. Али је исто тако вероватно и да ће већина бирача свеједно ипак поново гласати за МС5 и Лигу, имајући на уму њихова друга обећања од масовног протеривањ­а илегалних имиграната до увођења универзалн­ог основног дохотка; од смањења пореза до повећања социјалних давања - и рачунајући с тим да се влада коју би они саставили неће усудити да оде тако далеко и коцка се чланством земље у еврозони.

Најмање што су онда у МС5 и Лиги сад дужни италијанск­им бирачима јесте да се децидирано изјасне јесу ли или нису за останак у систему заједничке европске валуте. Али прво морају да минирају Котарелија и тако се макар делимично освете Матарели што им се испречио на путу - пре него што, ако буде по њиховом, коначни ударац не само председник­у, већ и старом поретку који оличава, задају на поновљеним изборима.

Италија, дакле, још није добила своју прву популистич­ку владу. Али ће је, како ствари стоје, у догледно време највероват­није ипак добити.

Најмање што су у Покрету Пет звезда и Лиги сад дужни бирачима јесте да се децидирано изјасне јесу ли или нису за останак Италије у еврозони

 ??  ?? Против политичког авантуризм­а: Председник Италије Серђо Матарела
Против политичког авантуризм­а: Председник Италије Серђо Матарела

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia