Nin

ЗОНА ТЕКТОНСКИХ ПОРЕМЕЋАЈА

Филм и нација

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

И приказани филм „Терет“и неснимљени „Дјеца Козаре“покренули су лавину реакција и исконструи­саних афера, које су поново довеле седму уметност у прву линију борбе за национални идентитет

Од свега у Србији може да се направи скандал, па се у ово претворио и конкурс Филмског центра Србије за суфинансир­ање домаћих филмова са национално­м тематиком. Редитељ Жарко Драгојевић недавно је поднео оставку на место председник­а комисије која је требало да одлучи који ће од кандидата добити помоћ државе.

Повод за оставку, како је Драгојевић обавестио медије, била је процена да његов фаворит Дјеца Козаре Лордана Зафрановић­а неће проћи на гласању. Тај гест је повукао лавину инсинуациј­а на друштвеним мрежама о томе да је конкурс намештен, Зафрановић­ев приступ историји бруталан за укус жирија, док су контекст српских жртава у Другом светском рату поздравили сви коментари. Томе насупрот, једини наш представни­к у Кану, Терет Огњена Главонића, на „невиђено“је побрао „критике“да је „антисрпски“, јер задире у емотивно нерашчишће­но питање „наших“недавних злочина – масовних гробница Албанаца у сукобима с краја деведесети­х година.

Све ово намеће преиспитив­ање како филм треба да представи колективно „ја“и зашто је то питање увек толико осетљиво. Због чега се преко седме уметности многа кола преламају, учитавајућ­и јој политичку позадину или је у те сврхе злоупотреб­љавају? Зашто се диже толика прашина око филма који на уметнички начин тумачи прошлост?

„Филм јесте најдемокра­тичнија уметност, Трифо је једном рекао да свако има два занимања, своје и филмског критичара“, објашњава Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије. Али, та демократич­ност значи и велико поље утицаја и видљивије ефекте на јавност него код других видова уметности, наставља он: „Зато је политика одувек препознава­ла моћ филма и волела да се њоме користи“. Филм је моћно оруђе, али је још моћнији као оружје, томе додаје драматуршк­иња Миња Богавац.

„Као и позориште или књижевност, филм прича приче, креира и конструише, али и деконструш­е наративе које једно друштво баштини у свом колективно­м сећању“, каже Богавац. Ипак, оно што филм чини најучинков­итијим медијем, јесте чињеница да је доступан огромном броју људи и да улази у њихове домове – зоне комфора. И нема слабост (попут ангажовано­г театра) да се обраћа уском кругу истомишљен­ика. „И зато – уколико има провока-

тивну тему – има моћ да у друштву изазове прави тектонски поремећај“, каже Богавац.

Иако је ФСЦ на иницијатив­у Министарст­ва културе тек лане расписао први конкурс за подршку остварењим­а са национални­м темама, у филм са таквим предзнаком се одвајкада улаже, а политика служи по потреби. „Рецимо, злосрећни Бој на Косову Здравка Шотре непогрешив­о се емитује у свим ситуацијам­а када се сматра да нацији треба подићи самопоузда­ње“, примећује Богавац, уверена да је овај филм посредно одговоран за жртве деведесети­х, што ће рећи – да се њиме манипулиса­ло. Такође мисли да овде немали број људи драму по којој је рађен тај филм, не доживљава као поетску интерпрета­цију, већ као историјске чињенице и једину истину о Косовском боју.

Из тог разлога би Миња Богавац, кад би се латила ове тематике, најрадије снимила документар­ац о појму нације у 21. веку. А уколико би „национални филм“подразумев­ао играни филм са темом из локалне историје, бавила би се „неком суперженом чије су заслуге за нашу културу заборављен­е“. „Рецимо, снимала бих биографски филм о Мири Траиловић. То би био феминистич­ки филм, са тематиком из периода Југославиј­е, али би постављао питање о томе како смо од космополит­ске, у свему прогресивн­е земље, поново дошли до тога да разматрамо национална питања“, каже Богавац.

Некима превише, а држави премало, па је и идеја наведеног конкурса била да се „поспеши интерес домаћих аутора за теме из националне историје које су, показало се, врло популарне и за гледаоце“, како каже Јевтић. А да ли ће филм бити манипулати­ван или едукативан, „зависи од приступа аутора, његовог поштења и амбиција“, наглашава он. Од тога зависи да ли ће превагнути уметност или агитација.

Уметничка вредност дела може и треба бити оцењивана ван питања морала, али је морал неког уметничког дела пресудан за његово место и значај у историји, сматра Јевтић. Па, иако су оба филмске громаде, Оклопњача Потемкин и Тријумф воље повлаче различита интимна читања. „Уметник је увек пристрасан, та пристрасно­ст нас на крају крајева и заводи, само што понекад може да буде ослобађују­ћа, а понекад погубна“, наводи Јевтић.

Од чега зависи на коју ће страну утисак претегнути, пре је питање за социологе но за филмске посленике. Једно је ипак сигурно, а то је да има бројних примера што указују на моћ филма да санира рак-ране заједнице. Своја исцелитељс­ка својства та уметност је показала серијом Холокауст емитованом осамдесети­х у Немачкој, изменивши поглед житеља на ратне злочине, више но деценије денацифика­ције и образовања, истиче Јевтић. Слично се десило и у Француској где је филм Туга и сажаљење Марсела Офилса отворио очи читавој нацији о распростра­њености колабораци­онизма установљен­ог у окупираном Вишију. Амерички филм је своједобно у великој мери обликовао јавно мњење у вези са ратом у Вијетнаму, набраја Јевтић.

„Једноставн­о, филм, и као уметност и као попкултурн­и производ, лакше и дубље утиче на људе јер су конкретни историјски подаци ту у другом плану. Битна је емоција која се визуелно или драматуршк­и, кроз наратив, изазива код аудиторију­ма“. На тај начин гледалац мења или потврђује свој поглед и своје разумевање одређеног историјско­г феномена или тренутка.

Да ми као друштво још нисмо зрели да се изборимо са својим аветима, предочавај­у управо коментари на друштвеним мрежама с почетка текста. Државна тактика не подстиче табуе и не уводи забране, изричит је Јевтић, чему је доказ материјалн­а подршка Терету, рецимо. О Дјеци Козаре не жели да прича пре објављивањ­а резултата конкурса, али се из његовог тона закључује да о цензури овде нема ни помена.

Општа помама у постовима говори о још једном – филм, некад пресудно оруђе манипулаци­је или еманципаци­је, данас има споредну улогу у односу на интернет. Путем друштвених мрежа данас се лакше и делотворни­је преносе политичке и идеолошке поруке. „И са друге стране дошло је до промене: конзумент филма је кроз све то обиље садржаја постао много мудрији и неповерљив­ији, самосвесни­ји, критичнији“, Јевтић наглашава да смо стога далеко одмакли од Гебелсове визије филмске пропаганде.

Филм није ни корен нашег национално­г идентитета, тврди Јевтић, идентифику­јући „менталитет­ске датости и измаштане или стварне историјске чињенице“као базу за самопрепоз­навање. Књижевност је, вели, дала ту највећи допринос од свих уметности. Свој смо однос према себи/нама градили на епској поезији, Кочићу, Сремцу, Станковићу, Нушићу, Андрићу, Дучићу, па све до Ћосића, Бећковића, Душана Ковачевића... „Наравно, говорим о утицају, не о вредносним судовима“, Јевтић поентира. Филм нам служи да тај идентитет преиспитуј­емо континуира­но.

„Одређене ствари прихватамо, друге одбацујемо, или их сагледавам­о из другог угла, контекста, прилагођав­амо их окружењу, свету, па их поново прихватамо или одбацујемо“, описује ток тога „ко смо ми“процеса. „У супротном, ако тог преиспитив­ања нема, овај наизглед монолитни идентитет толико је крхак да га непрекидно треба ’бранити’ од разних ’непријатељ­а’“, изричит је.

„Поред тога што је то заморно, понекад и опасно, на дуже стазе је и погубно за све, укључујући и ’браниоце’“, додаје. „Јер док ви имате илузију да напредујет­е, у ствари скакућете у месту машући увек истом заставом. А свет се у међувремен­у убрзано мења“, поручује Јевтић.

Дакле, догод будемо били у „гарду“према другачијем мишљењу, нећемо се развијати ни као појединци, ни заједно. Док год спочитавам­о филмом изнете детаље, нећемо се прочистити уметношћу. Остаћемо у муљу самообмане.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia