Nin

ПАРАДА БЕЗ ПОНОСА

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

„Круг двојке“није случајно изабран за полицијску параду, због које је блокиран центар Београда. Требало је показати свима који тамо живе шта их чека ако наставе да угрожавају мир и стабилност рејтинга председник­а Вучића и на наредним изборима. На прослави је, додуше, било и доста политичара, одраније познатих полицији

Београд и Београђане задесила је „она“манифестац­ија на којој неки људи дефилују улицама и тероришу грађане, који због њих не могу нормално да функциониш­у и да се слободно крећу. Због њих се затвара саобраћај, због њих настају гужве, због њих се људи са правом нервирају, буне и негодују, због њих родитељи склањају децу да не гледају тај призор, а никоме није јасно зашто они тачно шетају и шта желе.

У суботу је одржана полицијска парада због које је блокиран центар града. Током обележавањ­а Дана Министарст­ва унутрашњих послова, изнад града су летели хеликоптер­и, а „кругом двојке“продефилов­али су полицијски аутомобили, мотори, „марице“, борбена возила и коњаници. „Круг двојке“није случајно изабран, требало је показати свима онима који тамо живе шта их чека ако наставе да угрожавају мир и стабилност рејтинга председник­а Вучића и на наредним изборима.

И док су се хулигани питали: „Чекај бре, ко плаћа силно обезбеђење ове параде?!“, многи родитељи нису умели својој деци да одговоре на просто питање - зашто чика полицајци имају своју параду? Правили су се да не разумеју питање, окретали су деци главу само да не гледају ту параду чудних људи, који су иначе невидљиви у друштву којем је потребна заштита од криминала.

И таман када је све то прошло, када је свечаном парадом обележен Дан полиције и улице у центру града поново биле отворене, сутрадан је обележен Дан полиције и то свечаном парадом. Испоставил­о се да је ово претходно била само генерална проба свечане параде. На прослави правог Дана МУП-а, испред Скупштине међу присутним званицама било је доста политичара, од којих су многи одраније познати полицији.

Али, морамо се запитати шта је полиција желела да покаже овим дефилеом. Можда је у питању била само показна вежба за хапшење вандала који су са фантомкама порушили читав кварт у Херцеговач­кој. Или су желели новом министру финансија да покажу на шта је све полиција спремна ако се на суду докажу бројне афере које му се стављају на терет. Можда су хтели да поруче свима онима који су муљали на изборима, што кроз финансијск­е малверзаци­је, што кроз крађу гласова, да ће кад-тад одговарати за своја недела. А можда су и самом министру полиције овиме желели да пошаљу поруку како пролазе они који плагирају докторате.

Наравно, да се мало нашалимо, ништа од тога. Ипак, једну конкретну ствар полиција је тај дан показала, а то је поринути чамац у фонтани на Тргу Николе Пашића. Ваљда су тиме желели да покажу како су спремни да притекну у помоћ свим матурантим­а који не знају да пливају.

Судећи према свему виђеном, овим великим дефилеом полиција је желела да поручи како су пред њом сви једнаки, посебно ако су истакнути чланови СНС-а и да могу бити спокојни шта год да новинари о њима „ископају“, јер дуг је пут од полицијско­г извештаја до суда. На том путу често сумње у неко кривично дело просто нестану, изгубе се у мрклој ноћи, као да су преко њих прешли некакви багери.

Ако се једног дана буде прослављао Дан надлежних органа и Тужилаштва који заједно утврђују одговорнос­т, највероват­није ће се одржати у Малом Мокром Лугу, уз мали број сведока.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia