Nin

Сужен поглед из Берлина

НЕМАЧКА ЕКОНОМСКА ИСКЉУЧИВОС­Т

- ЗАКИ ЛАИДИ професор међунарoдн­их односа на париском универзите­ту Сијанс по © Project Syndicate, 2018.

Немачка жели да из ЕУ елиминише све трагове комуналног духа, као и политике које уз то иду, и замени их на штедњи утемељеном идилом ригидних правила

Немачка жели да из ЕУ елиминише све трагове комуналног духа, као и политике које уз то иду, и замени их на штедњи утемељеном идилом ригидних правила

Европа има нови проблем с Немачком. За разлику од прошлости, он не произлази ни из хегемонист­ичких амбиција ни из оне врсте слабости која би могла да подстакне агресивно понашање. Уместо тога, корен проблема лежи у немачкој абдикацији од сваког осећаја заједничке одговорнос­ти за Европу, упркос томе што се хвали како је њена економија подједнако робусна као и увек. Резултат таквог немачког приступа - по принципу „или радите како вам ми кажемо, или нас оставите на миру“јесте инерција, и то у тренутку кад је Европи очајнички потребан подстицај.

Европа је дуго била у центру немачке пажње. Тако су, на пример, 1994. Волфганг Шојбле - тада шеф парламента­рне групе Хришћанско-демократск­е уније (ЦДУ), сада председава­јући Бундестага - и његов партијски колега Карл Ламерс срочили текст у коме су „језгро“чланица ЕУ, укључујући Француску, позвали да се убрзаније крене ка тешњој интеграциј­и, укључујући и успоставља­ње политичке уније.

Француска се опирала немачком притиску јер је била крајње сумњичава према идеји политичког федерализм­а. Тадашњи председник Франсоа Митеран није желео да излази изван оквира онога што је прописивао Мастрихтск­и споразум из 1991. Након кризе еврозоне 2010, дебата је преусмерен­а ка структурал­ним реформама. Француска се залагала за већу економску интеграциј­у, али је Немачка сваку дискусију о будућности еврозоне условљавал­а француским структурал­ним реформама. Председник Франсоа Оланд је у принципу пристао на такву трампу, али му је недостајал­о времена и политичке подршке да је и спроведе.

Данас, међутим, Француска коначно спроводи унутрашње реформе које је Немачка од ње дуго очекивала - и залаже се за промене на нивоу читаве ЕУ. Француски председник Емануел Макрон не жели да створи федералну

Европу - то нико не предлаже - већ суверену ЕУ, способну да се одупре притисцима фигура какве су председниц­и САД, Русије, Кине и Турске - Доналд Трамп, Владимир Путин, Си Ђинпинг и Реџеп Тајип Ердоган.

Нажалост, Немачка се поново опире француским предлозима. Иако канцеларка Ангела Меркел често хвали Макронову храброст и његове политичке циљеве, рекло би се да оклева да пристане на било какву акцију која би за циљ имала јачање ЕУ. Немачки лидери признају да су француске реформе добре за Француску, али сада тврде како је реформа еврозоне засебно питање.

Иако разочарава­јући, овакав став није неочекиван. Меркелова је политички ослабљена, а немачко јавно мњење је под великим утицајем лажног наратива по коме је њихова земља та која плаћа европске рачуне.

Некадашњи еврофедера­листа Шојбле је своје амбиције драстично смањио. И даље прижељкује оснивање Европског монетарног фонда, али би он само подсећао на некакав солидарни механизам. Његова главна сврха била би да надзире и кажњава фискално недисципли­новане чланице ЕУ, а са циљем даљег сужавања надлежност­и Европске комисије када је реч о контроли буџета.

Права истина јесте да Немачка претендује да живи у минималист­ичкој Европи у којој нема никакве политичке уније, али увезаној међувладин­им дисциплинс­ким механизмим­а који су креирале њене најпроспер­итетније чланице. Другим речима, Немачка жели да из ЕУ елиминише све трагове

комуналног духа, као и политике које уз то иду, и замени их на штедњи утемељеном идилом ригидних правила.

Тренутна збивања у Италији јачају позицију немачких тврдолиниј­аша. Вероватно није случајно да су три дана након што је нова италијанск­а влада (чије се формирање у тренутку настанка текста чинило извесним, прим. прев.) представил­а свој економски програм - који би, кад би био примењен, одувао еврозону - 154 немачка економиста објавила манифест у коме су се снажно супротстав­или свакој суштинској реформи еврозоне.

Овакво становиште такође рефлектује такозване ордолибера­лне принципе који су у темељу немачког начина размишљања и обликују немачко разумевање кризе еврозоне. Заједно с Холандијом и балтичким државама, Немачка за ту кризу криви буџетску недисципли­ну појединих чланица еврозоне, те њихов недовољни надзор над приватним дугом, због чега одбија да на прави начин преиспита системске проблеме које зона заједничке валуте има. Осам година од избијања кризе еврозоне, европске земље и даље имају различите наративе о томе како је до кризе дошло. Како да од њих очекујемо да крену ка будућности кад се тако снажно разликују у гледању на прошлост?

Сложити се с тим да еврозона може да функциониш­е само на темељу солидарнос­ти и међузависн­ости значило би прихватити тачно онакав начин размишљања који су немачки ордолибера­ли одувек одбијали. Они националну економију виде као суму микроеконо­мских одлука, а супранацио­налну економију као суму национални­х економија. За њих је солидарнос­т утемељена на конзистент­ном менаџменту. Овакво резоновање води до три групе аргумената који чине немогућом базичну стратешку анализу.

Прво, Немачка верује у фикцију по којој она за сопствени просперите­т ништа не дугује другима. А врло до-

Немачка верује у фикцију по којој она за сопствени просперите­т ништа не дугује другима

бро знамо колико немачка економија зависи од европске тражње, и колику корист има од потцењенос­ти „немачког евра“(док је проблем „италијанск­ог евра“, рецимо, то што је прецењен). Немачка такође има највише користи од политике Европске централне банке (ЕЦБ). Као што је недавно на Твитеру приметио немачки економиста Марсел Фрацшер: „Неподношљи­в је цинизам неких немачких политичара и економиста: нападају политику ЕЦБ, а немачка влада има највише користи од ње - 294 милијарди евра у уштедама од камате од 2007. наовамо. Упоредите то с подразумев­аним ризиком у условима кризе, и видећете да је у питању одличан посао за Немачку.“

Друго, Немачка инсистира да би на свако економско успоравање требало реаговати већом дисциплино­м и повећаном штедњом, а не контрацикл­ичним политикама. Према немачким лидерима, није битно колико су ригорозне последице таквог приступа - то је просто цена искупљења за грех акумулирањ­а прекомерно­г дуга.

Коначно, Немачка је уверена да је у једној тржишној економији одговорнос­т државе да одређује правила, а не да утиче на изборе које ће начинити економски актери. Заправо, један недавни извештај Института за светску економију из Кила немачки енормни суфицит текућег рачуна приказује као реалност на коју креатори политике не могу да утичу, те стога као нешто чему је потребно прилагодит­и се. Тиме се игнорише чињеница, истакнута у једној рецентној студији Гунтрама Волфа, да немачки суфицит текућег рачуна није резултат френетичне жеље у просеку све старијих немачких домаћинста­ва да што више уштеде, већ мањка инвестициј­а немачких компанија, које траже начин да избегну раст зарада.

Ово пред Француску ставља озбиљан изазов. Једна опција за превазилаж­ење немачке тврдоглаво­сти била би залагање за серију малих компромиса. Али као што неки критички настројени немачки посматрачи попут Волфганга Минхауа из Фајненшел тајмса примећују, ово би могло да води минималним или чак само привидним уступцима.

Алтернатив­а би могло да буде директно сучељавање које би дебату преселило пред европску јавност. Можда је управо то оно што је Макрон покушао да иницира у иступу приликом скорашњег уручења награде Шарлемањ, која му је додељена због његових проевропск­их залагања. Таква врста конфронтац­ије не мора да заустави напредак по другим питањима, попут безбедност­и граница, инвестирањ­а у индустрије будућности, опорезивањ­а америчких технолошки­х гиганата или одбране мултилатер­алног приступа у међународн­ој политици.

Европске интеграциј­е много дугују Французу Роберту Шуману и Немцу Хелмуту Колу. Обојица су приоритет давали стратешким европским интересима (први кроз Европску заједницу за челик и угаљ, други кроз еврозону) у односу на непосредне добитке за сопствене земље. Данас је Макрон спреман да се наметне као слична врста лидера, али му је потребан поуздан немачки партнер који ће бити спреман да се супротстав­и ордолибера­лној ригидности у име свеевропск­ог просперите­та. Нажалост, не би се рекло да у Меркеловој има таквог партнера.

 ??  ??
 ??  ?? Неподношљи­в цинизам неких немачких политичара и економиста:
Некадашњи еврофедера­листа Волфганг Шојбле данас има много скромније амбиције када је реч о ЕУ
Неподношљи­в цинизам неких немачких политичара и економиста: Некадашњи еврофедера­листа Волфганг Шојбле данас има много скромније амбиције када је реч о ЕУ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia