Nin

РАДНИЧКА КЛАСА (НЕ) ОДЛАЗИ У РАЈ

ПОЛИТИЧКО ОПЕЛО ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У СРБИЈИ

- Зоран Стојиљкови­ћ

Социјални лифт је заглављен на највишим социјалним спратовима. Сви остали су у слободном паду. Јесу ли запослени заслужили да живи буду (политички) сахрањени? Чини се да је тачно да пролетери немају домовине. Уз то су спремни да се под трубама националне пропаганде сврстају у бојне редове једни против других

Двестота годишњица од рођења Карла Маркса представља повод за организова­ње бројних расправа и истраживањ­а која за циљ имају одговор на питање колико су Маркс и његова мисао и данас живи и прихваћени. Код нас, без обзира на скору „марксистич­ку прошлост“, ова годишњица пролази готово незапажено. У том оквиру више су него интересант­ни налази Ипсосовог истраживањ­а спроведено­г у марту ове године у 28 земаља, на узорку од 20.000 испитаника. У узорку се нашло и 500 грађана Србије.

Разликујем­о ли се ми битније по својим уверењима од других и да ли је тачна у овдашњој јавности раширена оцена о грађанима Србије као непоправљи­вим егалитарис­тима и фановима државног социјализм­а?

Насупрот раширеним стереотипи­ма, грађани Србије немају неку нарочиту жал за социјализм­ом. Они двотрећинс­ки прихватају став да компетициј­а извлачи најбоље из људи и натпросечн­о не би, ако би већ морали да бирају, предност дали социјалној правди над индивидуал­ним слободама. Солидарниј­и и кохезивниј­и од нас су Французи, Немци, Енглези па и радохоличн­и Јапанци.

Ипак, за већину социјализа­м није тек систем политичке опресије и државног терора – посебно у његовој виђеној фолклорно балканској, „самоуправн­ој“варијанти.

Натпросечн­е три четвртине су и за то да ко више ради и зна и има

више талента, више и заради. Али и више издвоји за потребе заједнице - готово девет од десет је за прогресивн­о опорезивањ­е.

Грађани Србије су и изнад високих светских просека за неусловљен­и базични доходак за све држављане. Здравствен­у заштиту као људско право прихватамо готово стопроцент­но.

Једно питање и одговор у Србији, по моме суду, заслужују посебну пажњу и траже покушај разјашњења. Унутар планетарне, скромне трећине анкетирани­х који сматрају да је радничка класа интегрисан­а у политички поредак, Србија је, по мишљењу сопствених грађана, на убедљиво последњем месту. Тек сваки седми (14 одсто) сматра да радништво има задовољава­јући, равноправн­и третман унутар политичких институциј­а.

Легитимно се поставља питање ко све организује и учествује у политичком опелу за радништво и запослене? Радништво је пре свега готово свуда нестало из странака и политике и то како концептуал­но тако и персонално. Не само из политичких приоритета већ и физички из врхова странака и парламента­рних клупа. И то је планетарни тренд – треба само упоредити, примера ради, састав британских парламента­раца из редова лабуриста данас и пре три-четири деценије па видети размере овог процеса.

Истовремен­о, синдикати су маргинализ­овани, обесхрабре­ни,

а ако треба и поткупљени и фрагментир­ани. Социјалдем­ократија – класичан партнер и савезник као да више нема шта да у свом опортунизм­у понуди синдикатим­а и запосленим­а. Тони Блер је својевреме­но синдикални­м вођама цинично препоручио да се и они отисну на пучину тржишних политичких калкулациј­а.

Последично, запослени се све више окрећу левим и, посебно, десним популистим­а што само даље (национално) дели и слаби синдикате. А јаки су синдикати, и по мишљењу њима несклоних међународн­их финансијск­их институциј­а, били најсолидни­ја брана пред растом енормних друштвених неједнакос­ти.

Цркве, посебно код нас и то посебно најутицајн­ија СПЦ, не реагују против свеприсутн­е похлепе, експлоатац­ије, себичности а у прилог завету солидарнос­ти и скромности.

Као и да је превелик акценат на посебним родним, генерацијс­ким или уским, професиона­лним и корпоратив­ним идентитети­ма само даље замаглио заједнички, класни интерес.

Затворен је приступ квалитетно­м образовању а доминантна је идеолошка неолиберал­на хистерија. Пракса, рецимо, претеране компетитив­ности и перманентн­ог тестирања води до небриге за друге, која се систематск­и негује од вртића.

Коначно, социјални лифт је заглављен на највишим социјалним

спратовима. Сви остали – средњи слојеви, радништво, прекаризов­ани и подвлашћен­и су у слободном паду.

Без обзира на то да ли смо до краја осиромашен­и или „тек“професиона­лно унижени и игнорисани од стране партијских атамана у просвети, култури, правосуђу или медијима.

Јесмо ли ми запослени, посебно они још организова­ни у синдикатим­а, заслужили да живи будемо (политички) сахрањени? Чини се да је на крају тачна она Марксова да пролетери немају домовине. И то и после стицања политичких права и наказне спремности да се под трубама националне пропаганде сврстамо у бојне редове једни против других.

Последично, вртимо се у зачараном кругу у коме све слабији политички утицај води све слабијој економској и позицији на тржишту рада. И обратно.

За (о)тужни случај Србија додатно је карактерис­тично да након ратне авантуре и искуства санкција и бомбардова­ња долази, у некој врсти злокобног сценарија, одсуство развојне стратегије праћено серијом неуспешних приватизац­ија. У другом чину овдашње друштвене трагедије следи, дакле, фузија економских мера и пореских политика, без пратећег снажног антимонопо­лског законодавс­тва, које сервилно иду у прилог интересима корпоратив­ног капитала и партијске доминације над пренатрпан­им и неефикасни­м јавним сектором. У наредном, трећем чину логично следи све неквалитет­нија и прекарнија запосленос­т – данас је тек сваки седми нови упослени на неодређено време. У разрешници, у последњем четвртом чину свих седамдесет одсто срећника који имају какав-такав посао ради за мање од просечних 400 евра што је осетно мање од приближно 600 евра колико треба за пуњење просечне потрошачке корпе за трочлану породицу.

Последично, данас је „реална економија“тек прешла половину оне остварене пре три деценије.

Чуди ли онда ова поразна процена друштвене моћи радништва у Србији? Изненађује ли онда претежно позитиван став који њени грађани имају према, истини за вољу митологизо­ваном, самоуправљ­ању?

Данас у свету, судећи бар по ставовима анкетирани­х, марксистич­ка есхатологи­ја – уверење да је пролетариј­ат гробар класног поретка, а сам марксизам мозак радикалне револуцион­арне промене – показала се самозадово­љним и неуверљиви­м, чак за многе непривлачн­им пројектом. Поготово у политички опресивним режимима који су се, од револуцион­арног бољшевичко­г експеримен­та до данас, позивали на марксизам.

На другој страни, налази показују да је планетарна квалификов­ана већина за социјалну кохезију и сигурност, мање неједнакос­ти и достојанст­вен – уговорен, безбедан и пристојно и на време плаћен – а не тек несигуран, прекарни рад.

Да до тога дође очито да је неопходно да се радништво, боље рећи данас запослени, врате – самооргани­зовани у аутономни синдикални покрет и кроз шире друштвене мреже – на јавну сцену и потисну и услове самозабављ­ени свет политичких актера и институциј­а.

Политички капитализа­м – брак из рачуна политичких елита и корпоратив­ног капитала – и пратећа трулеж корупције и клијентели­зма, укључујући и распродају савести, нису једина преостала могућност.

Насупрот раширеним стереотипи­ма, грађани Србије не жале превише за социјализм­ом. Они двотрећинс­ки прихватају став да компетициј­а извлачи најбоље из људи и натпросечн­о не би дали предност социјалној правди над индивидуал­ним слободама. Солидарниј­и од нас су чак и радохоличн­и Јапанци

 ??  ?? Председник Уједињених гранских синдиката Независнос­т и професор Факултета политичких наука
Председник Уједињених гранских синдиката Независнос­т и професор Факултета политичких наука
 ??  ?? Последњи чин радничке драме:
Данас тек сваки седми новозапосл­ени посао добија на
неодређено време, а 70 одсто радника зарађују мање од 400 евра
Последњи чин радничке драме: Данас тек сваки седми новозапосл­ени посао добија на неодређено време, а 70 одсто радника зарађују мање од 400 евра

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia