Nin

И после Тита - Мило

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ

- Д. Николетић

Мило Ђукановић, илити његова Коалиција За добро грађана Подгорице, победио је на недавним локалним изборима у главном граду Црне Горе, са убедљивих 47,9 одсто гласова, а другачије се није могло ни очекивати. Јер, оно што је Тито за бившу Југу, Вучић за Србију, то је овај искусни „ђетић“за наше „по крви“најближе комшије.

Слично Подгоричан­има, али још загрижениј­е, натполович­но, гласали су житељи Бијелог Поља, Пљеваља, Жабљака и Даниловгра­да, док је у Шавнику ДПС заокружило више од 60 одсто грађана. Уз Мила су већински пристали и Барани и Колашинци, те су само средине са претежним муслиманск­им живљем поверење поклонили кандидатим­а других опција. Тако и Црна Гора има своје Ужичке републике – Плав и Рожаје, привидна острва слободе.

Пребрајање гласова је показало „највећи изборни успех ДПС у последњих неколико година“, током којих је Мило од премијера постао председник (укупно шест мандата). Његових малтене три деценије власти могу да буду узор овом нашем, јер по многоме наликују.

Без једног радног дана у некој „нормалној“професији, искључиво на политичкој функцији, склони страним инвестициј­ама и ћердању дедовине, сличне реторике и драматурги­је владавине масама, обојица са по братом са извесним слабостима према којима су снисходљив­и... Једино што је Мило на Форбсовој листи најбогатиј­их председник­а у свету, двадесети по реду (макар уз фусноту да се ради о „мистерији“), а А. В. није. Нити га то занима, колико добробит поданика. Пардон, свеколиког становништ­ва.

Која је логика тог братског народа да увек за Мила гласа, све и ако испотиха на њега кука, тешко да можемо да докучимо, с обзиром на то да нам нису познати ни сопствени механизми. Можда само волимо „чврсту руку“, те да је поживео Тито, не бисмо се ни раздвајали.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia