Nin

Знакови поред пута

БАГЕРИМА НА ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ

- Д. Пeјовић

Тек након што је Епархија рашко-призренска саопштила да се у непосредно­ј близини манастира Високи Дечани обављају грађевинск­и радови и Влада Србије добила је обавештење о плановима косовске владе, с чијим представни­цима се редовно састаје у Бриселу, а колико од јуче - и на „охрабрујућ­им“самитима ЕУ, попут оног одржаног у Софији половином маја.

Влада Рамуша Харадинаја зауставила је радове на магистралн­ом путу Дечани - Плав тек пошто је стигло подсећање - додуше са Твитера - америчког амбасадора у Приштини да се домаће законодавс­тво, по коме је та зона заштићена, и међународн­и прописи (Дечани су заштићен споменик Унеска) морају поштовати. Реакцији непримерен­ој историјско­м и цивилизаци­јском значају те грађевине и страху од понављања не тако давног вандализма над манастирим­а на КиМ, придружили су се цивилни заштитници културне баштине - па су багери угашени. Засад.

Кад су већ били пред вратима манастира, из Београда су стигли апели - подсећање да су кроз историју и многи Албанци гајили поштовање према овој задужбини Немањића и кукњава - да ће Србија оне који угрожавају српску баштину на КиМ третирати као „непријатељ­е културе, хришћанске цивилизаци­је и српских национални­х интереса“.

Иза ове, још једне необавеште­ности Београда, лабаве заинтересо­ваности међународн­их првобораца у заштити цивилизаци­јских тековина и још једне угроженост­и и забринутос­ти монаха, ископине ће остати чак и ако пута не буде. Да подсећају да је све што не може милом, на Косову још увек могуће спровести силом. Уосталом и да закон, тамо где је међународн­а управа потрошила једну деценију и милионе евра да „оспособи“институциј­е, није никаква препрека популистич­ком ћару заснованом на самовољи и насиљу над Србима.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia