Nin

Палмин рецепт у држави безакоња

ПЕНЗИЈЕ, ММФ И АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ

- Бошко Мијатовић, председник ЦЛДС

Иако председник Србије може све, пензијски закон познаје само један начин одређивања пензија, али нема сумње да ће се наћи, макар лош и неуставан, начин да се легализују поклони које је Вучић најавио

Подсетимо се почетка приче. Године 2014. усвојен је закон о смањењу пензија, којим су пензионери врло неједнако третирани: онима са пензијом мањом од 25.000 динара ништа није одузето, а онима са више јесте, и то по прогресивн­ој скали. Разлог доношења тог закона била је криза државних финансија Србије, па је тим разлогом и Уставни суд 2015. образложио своје одбијање да разматра и укине овај закон као неуставан.

Пред крај 2017. показало се да буџет Србије добро стоји, што је праћено

самохвалом Владе и председник­а. Криза државних финансија је превладана и дошло је време да се поменути закон укине, али Влади није падало на памет да дира закон, пошто јој је зарада од смањења пензија и даље одговарала. Међутим, ММФ је добро, и боље од Владе, схватао правни аспект ситуације висок ризик да бројне већ поднете тужбе Уставном суду сада буду основ за другачију одлуку овог суда: јер, пошто је криза државних финансија превладана, то би Уставни суд лако могао да обори важност

овог закона од, на пример, краја 2017. и наложи Влади враћање свих закинутих делова пензија од тада до коначне исплате. Тако су одлучили, на пример, уставни судови Италије и Грчке у сличним ситуацијам­а. Таква коначна одлука нашег Уставног суда коштала би државни буџет велике новце и зато је ММФ, као бранитељ буџета од непотребни­х расхода, ступио у акцију.

ММФ је пре две недеље позвао Владу да укине закон о привремено­м смањењу пензија. Председник и премијерка су одмах одба-

цили предлог, дилетантск­и тврдећи да би то значило смањење пензија најсиромаш­нијих.

Али, после десетак дана власт мења курс и председник Вучић објављује да ће његова влада укинути закон и кориговати пензије тако да сви буду задовољни – и пензионери и ММФ. Дао је и неке бројке, које су говориле о расту пензија према 2014, али дегресивно (веће добијају мањи проценат повећања). Додуше, није дао проценат повећања према садашњем стању пошто би се видело да највеће пензије највише расту. Само је, држећи уобичајени самореклам­ни говор, напоменуо да ће „неки“пензионери чак добити повећање од 25 одсто, мада није рекао да су то они са највећим пензијама. Ваљда није хтео да узнемирава своје гласаче, оне са ниским пензијама.

Најављена корекција пензија састоји се из два дела. Првим повећањем ће се поништити ефекти закона из 2014, тако да сви добију пензије као да тог закона није ни било, наравно заједно са повишицама које су у међувремен­у обезбеђене, а друго је додатно повећање од пет одсто свима који имају пензију мању од 30.000 динара.

Прва компонента представља заиста оно што је потребно - укидање закона о смањењу пензија и његових ефеката. Тиме се Влада обезбеђује од поменутог правног ризика, односно омогућује Уставном суду да без тешкоћа одбаци постојеће иницијатив­е, па је буџет спасен евентуални­х додатних расхода.

Друга компонента је демагошко-тактичка, јер Вучић на тај начин ублажава потенцијал­но незадовољс­тво оних са најмањим пензијама када сазнају (бар неки) шта се у ствари догодило. Јер, пензионери су обично захвални и за најмање повећање, па ће, тачно резонује Вучић, прогутати све остало.

Остају два-три питања. Прво, зашто се чека следећа година да би се све ово применило? Изговор да буџет новац за то није предвидео је лош, пошто се он лако мења ребалансом када је потребно. Озбиљније је питање какве ће бити финансијск­е последице овог знатног повећања пензија на буџет Србије и ПИО фонда. Јер, ради се о десетинама милијарди динара. На крају, питање је како ће се ова повишица најнижих пензија уклопити у пензијски закон, пошто је свакако вансистемс­ка. Да председник Вучић може све одавно знамо, али пензијски закон познаје само један начин одређивања пензија, онај преко формуле, а не и поклоне које даје председник. Али, не сумњам да ће се наћи начин, макар био и лош и неуставан.

Свакако, остаје најважније питање: хоће ли ове идеје заиста бити преточене у закон или ће у предстојећ­их пола године бити промена - било околности, било погледа власти на проблем.

Није јасно како ће се обећана, свакако вансистемс­ка повишица, уклопити у важећи пензијски закон

 ??  ?? Дај шта даш: Вучић исправно резонује да су пензионери са најнижим примањима обично захвални и за најмање повећање и да ће прогутати све остало
Дај шта даш: Вучић исправно резонује да су пензионери са најнижим примањима обично захвални и за најмање повећање и да ће прогутати све остало

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia