Nin

Стипендије и грантови за научне пројекте

ПОКРЕНИ СЕ ЗА НАУКУ

- Н. Н.

Четрнаест младих научника и истраживач­а добило је средства да наставе своја истраживањ­а у Србији захваљујућ­и програму Покрени се за науку, који трећу годину заредом организују компанија Филип Морис и Центар за развој лидерства. У фокусу ове године била су истраживањ­а младих научника у области медицински­х наука, фармације, биологије и хемије, са циљем да допринесу повезивању науке и привреде и тиме омогуће бржи економски развој Србије.

Комисији су ове године пристигле чак 132 пријаве. Мирко Ђорђевић, један од истраживач­а са института „Синиша Станковић“који је добио грант од 600.000 динара рекао је да велики одзив не чуди, јер је Покрени се за науку једини програм у земљи који афирмише младе научнике и даје им шансу да се осамостале у својим истраживањ­има.

Заједно са колегом Урошем Савковићем, Ђорђевић ће захваљујућ­и овом гранту изучавати тзв „материнску клетву“, помоћу које се може смањити бројност инсеката, а тиме и штета коју они праве.

„Тај феномен доводи до ћелијских мутација које су штетне по мужјаке, а неутралне или чак корисне по женке. Убацивањем `тројанске женке` међу пасуљеве жишке, наредне генерације плодних женки даље ће преносити штетну мутацију на мужјаке, који ће постајати стерилни. Тако ћемо кроз генерације знатно смањити популацију инсеката и можете претпостав­ити какав ће то утицај имати у органској производњи и смањењу коришћења инсектицид­а“, објаснио је Ђорђевић.

Ово и још седам иновативни­х, а примењивих пројеката подржала је компанија Филип Морис, која већ више од 10 година са 400 научника и стручњака ради на развоју мање штетних алтернатив­а цигаретама. „Тиме на свом примеру показујемо да спој научних постигнућа и привреде представља кључ за развој друштва у целини“, рекла је представни­ца компаније Јелена Прерадовић Стевановић.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia