Nin

Милан Ћулибрк

Ко то каже ко то лаже

-

Данас по просеку плата и пензија престижемо полако једну по једну земљу и до краја године престићи ћемо више земаља из региона, чак и неке из ЕУ, као што смо већ престигли Бугарску, од које имамо веће и плате и пензије!

Откако је председник Србије Александар Вучић прошле недеље изговорио ове речи, не могу да одгонетнем да ли му је и ко сервирао погрешне податке или је цела прича о томе како лагано али сигурно престижемо све суседе оригинално његова замисао, срачуната на уверење да никоме ионако неће пасти ни на крај памети да све то проверава. Као што је огромна већина ионако спремна да прихвати да је среда заправо субота, а понедељак петак, само ако неко из власти то довољно ауторитати­вно саопшти.

Невоља је само у томе што наша власт, ипак, није толико моћна да фризира и статистичк­е податке у суседним земљама. Зато свако, само ако хоће, може да се увери да апсолутно није тачно да смо по платама већ престигли Бугаре. Осим ако нам у међувремен­у просечна примања нису већ достигла обећаних 500 евра, само нас још нико није обавестио о томе.

Већ данима, нити га је ко питао, нити је председник нашао за сходно да објасни да ли је у међувремен­у открио нову математичк­у формулу која доказује да је 415 евра (толико је била просечна плата у Србији за прва три месеца – 422 у јануару, 404 у фебруару и 418 у марту) ипак више од 457 евра, колики је тренутно просек у Бугарској, а према Еуростату је у фебруару био 439 евра? И има ли ико, осим можда неких чланова Главног одбора СНС-а, ко би се двоумио ако би могао да бира између српског и бугарског просека?

Да ствар за нас буде још гора, наши источни суседи од јануара имају гарантован минималац 261 евро. Или око 30.800 динара! Колико би запослених у Србији било презадовољ­но бугарским минималцем? Па толико у просеку не примају запослени у неким привредним гранама у Србији – они који се баве припремање­м и послуживањ­ем хране и пића или поправљају рачунаре и друге предмете за личну употребу. То наводи и наша званична статистика.

Чак и да смо већ престигли Бугарску, кога би Србија још, као што је председник најавио, могла да претекне до краја године? Румунију, можда? Хмм, тешко, па тамо је минималац 408 евра (само осам евра мањи од српског просека), а просечна плата 565 евра. Чак и ако би у наредних пола године влада у Букурешту смањила све плате за 10 одсто, а влада у Београду за толико повећала плате и у јавном и у приватном сектору, наше комшије би и даље у просеку зарађивале 50 евра више од нас они 508, а ми 458 евра. Али док се то не деси, Румуни ће и даље зарађивати 35 одсто више од нас. Шта год нам политичари тврдили.

Остале земље из региона, које су чланице ЕУ, још су даље па су недостижне и на средњи рок - у Мађарској је просек 635, а у Хрватској већи од 800 евра. Тешко да је председник Србије на њих мислио када је обећао да ћемо ускоро да престигнем­о још неке земље, „чак и неке из ЕУ“. А других у ЕУ, које би Србија могла да стигне, нема. Бар док Македонија и Албанија не уђу у Унију. Али, неће ни они скоро тамо. А можда баш и њиховим званичници­ма из Брисела поручују чему се ви надате када и Србија има већа просечна примања од вас?

Вучић је прошле недеље објаснио и зашто Србија није могла раније да се са комшијама трка по висини плата. „Многи заборављај­у да је ниво незапослен­ости много важан. Када кажете да неки имају веће плате у региону за 10 или 20 евра, треба имати у виду да имају ниво незапослен­ости двоструко већи него ми. Нама се постављало питање да ли хоћемо да запослимо људе макар и са нижим платама или да се правимо да смо много успешни, а да је пола Србије незапослен­о. Боље да прво запослимо људе, а онда ћемо да подижемо плате“, поручио је Вучић.

Нема сумње да је Вучић овим речима „нацртао“БиХ, у којој су просечне зараде веће за 20 евра, али је и стопа незапослен­ости много виша. Само, Србија има још суседа. Ево, на пример, Румунију, у којој су просечне плате у мају скочиле на 574 евра, а стопа незапослен­ости је почетком године пала на историјски минимум од само 4,6 одсто. Мада је и у Бугарској, коју смо, како тврди председник, већ престигли, стопа незапослен­ости пала на 5,3 одсто. Е, то је проблем са бројевима. Не дају се укалупити и прилично су својеглави.

Свако може да провери да није тачно да смо по платама престигли Бугаре. Осим ако у међувремен­у просечна примања код нас нису већ достигла обећаних 500 евра, само нас још нико није обавестио о томе

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia