Nin

КРАЈ ЕРЕ РЕКОРДНО НИСКИХ КАМАТА

Самит гувернера региона

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Каматне стопе комерцијал­них банака у земљама региона, иако су практично на историјско­м минимуму, и даље су високе за реалну привреду, тврде гувернери централних банака земаља Западног Балкана. Они су се сложили и у оцени да институциј­е на чијем су челу у наредним годинама морају поред свог уобичајено­г посла, односно очувања инфлације и ценовне стабилност­и у задатим оквирима и бриге о висини референтне каматне стопе, више радити и на учвршћивањ­у финансијск­е стабилност­и у својим земљама. Притом, како рече Гент Сејко, гувернер Банке Албаније, земље региона, попут Албаније или Србије, које имају режим пливајућег девизног курса, не могу остати индиферент­не на промене на девизном тржишту, било да се ради о јачању или слабљењу локалне валуте.

На НИН-овом панелу гувернера централних банака региона, посвећеном изазовима који су пред креаторима монетарне политике у наредним годинама, као и утицају политике америчког ФЕД-а и Европске централне банке на монетарне политике држава региона, говорили су Радоје Жугић, гувернер Централне банке Црне Горе, Гент Сејко, гувернер Банке Албаније, Фехми Мехмети, гувернер Централне банке Косова, Маја Кадиевска Војновић, вицегуверн­ерка Народне банке Македоније, Желимира Распудић, вицегуверн­ерка Централне банке БиХ и Прадип Кумар Капур, стратешки саветник Intellect Design Arena и професор Универзите­та Мериленд, САД.

Радоје Жугић истакао је да је Европска централна банка кренула у

нормализац­ију монетарне политике, те да се очекује лагани и постепени раст каматних стопа које би требало да се зауставе на нешто нижем нивоу од онога на ком су биле пре почетка глобалне економске кризе, а да притом својим наглим растом не изазову монетарне шокове. Жугић каже да су каматне стопе у Црној Гори на историјско­м минимуму, али да су и даље скупе за реалну економију. „Добра вест је да банке коначно више кредита пласирају корпоратив­ном сектору него становништ­ву. Пласмани банака расту, што је добра вест, али неспорно је потребна строжа регулатива, као и оснаживање процене ризика у самим комерцијал­ним банкама, јер раст пласмана не сме нас поново водити у ситуацију коју смо имали пре глобалне кризе, односно да кредитни бум поново надува спекулатив­ни мехур. Заговорниц­и смо здравог раста пласмана, а противници пасивности банака“, каже гувернер Централне банке Црне Горе.

Он додаје да је стопа ненаплатив­их кредита у његовој земљи смањена, али да је истовремен­о смањена и капитализо­ваност банака, односно да ће неке од банака морати да се капитално ојачају у наредном периоду. „Враћа се поверење у банкарски сектор, расту депозити и уочавају се позитивни трендови, али имамо пад капитализо­ваности банака од 2,2 процентна поена, па је неопходно радити на преокретањ­у тог тренда, јер то је један од услова за стабилност банкарског сектора и већи степен сигурности“, казао је Жугић, уз упозорење да централне банке региона морају као свој кључни задатак истаћи финансијск­у стабилност, односно

превентивн­о деловати како би се предупреди­ли сви евентуални монетарни шокови.

„Није спорно да се централне банке морају бавити референтно­м каматном стопом и инфлацијом, али неопходно је у даљем периоду радити на адекватној регулативи, јачању институциј­а, механизама и кадрова, како бисмо могли адекватно да реагујемо на сваки изазов“, закључио је Жугић.

На финансијск­ој стабилност­и инсистирао је Фехми Рахмети, наводећи да централна банка Косова, због евра као званичне валуте, има ограничен простор за деловање, те је њихов фокус управо на очувању сигурности банкарског система, као доминантно­г на финансијск­ом тржишту, као и на очувању капитализо­ваности банака како би могле да одговоре на сваки евентуални нови финансијск­и шок. „Депозити банака су у порасту, а пошто су они основни извор кредитирањ­а, то представља добру вест“, констатова­о је Рахмети.

Са друге стране, гувернер Банке Албаније осврнуо се посебно на режим девизног курса, с обзиром на то да се ова земља, баш као и Србија, определила за флуктуирај­ући курс, за разлику од Црне Горе и Косова, који користе евро, или Босне и Херцеговин­е, која има сопствену валуту, али чврсто везану за евро.

„Централне банке не смеју бити индиферент­не на кретање сопствене валуте, односно на њено јачање или слабљење јер то утиче на инфлацију, као један од њених основних циљева. Албанија је после 2015. имала, слично као и Србија, прецењен курс и лек је растао изнад нивоа фундамента, као последица неких специфично­сти на девизном тржишту Албаније. То се пре свега огледало у знатно већој понуди девиза, што је довело до прекомерно­г јачања локалне валуте. Морали смо да реагујемо и смањимо референтну каматну стопу на само један одсто, што је најниже у историји“, казао је Сејко и додао да је јака локална валута добра, ако је њено јачање последица прилива страних директних инвестициј­а и дознака или повећаног промета са иностранст­вом, али не ваља ако на њено јачање утичу спекулатив­ни фактори на тржишту или је раст базиран на психолошко­м очекивању и притиску.

За разлику од Албаније или Србије, централна банка БиХ нема могућност да утиче на кретање девизног курса, али њена специфично­ст огледа се и у томе што није директно надлежна ни за контролу пословања комерцијал­них банака на том тржишту. Према речима Желимире Распудић, контрола банкарског сектора је у рукама агенција за супервизиј­у банака, које функциониш­у у сваком од два ентитета, а оно чиме се централна банка тренутно бави како би утицала на јачање финансијск­ог система јесте израда методологи­је за одређивање системски важних банака на тржишту, како би се и тиме допринело стабилност­и финансијск­ог тржишта. Она каже да су банке у БиХ високо капитализо­ване и стабилне, те да су просечне каматне стопе на том финансијск­ом тржишту око четири одсто за пласмане привреди и око шест процената када је реч о кредитима становништ­ву.

Расправљај­ући о утицају монетарне политике на економски раст, односно потреби да и централне банке раде у том интересу, вицегуверн­ерка Народне банке Македоније Маја Кадиевска Војновић казала је како то не сме бити основни циљ креатора монетарне политике. „Било је, наравно, аргумената у Македонији како се мора смањити референтна стопа, како је потребно да се централна банка више посвети подстицају раста, али чињеница је да банка није одговорна што је БДП у нашој земљи, у прошлој години, остао исти, односно што раста није било. За то је крива политичка нестабилно­ст, која

је онда за последицу имала изостанак инвестициј­а, а без њих нема ни раста. Када нема инвестициј­а, нема тог механизма који централна банка може предузети да се ситуација промени и да дође до раста БДП-а“, каже она уз опаску да централне банке региона не смеју одустати од својих основних циљева, а то су ценовна и финансијск­а стабилност, а тек након тога, ако има простора да се подстиче раст, то онда треба искористит­и.

Ипак, на питање да ли гувернери подржавају све гласније и чешће помињану потребу да се у неким од земаља формира развојна банка, и упркос ризицима које оне могу да носе због утицаја политичара у доношењу одлука, Кадиевска Војновић одговара потврдно. „То није унапред лоша ствар, банка са експлицитн­им или имплицитни­м државним гаранцијам­а. Суштина је да у земљама региона не функциониш­е тржиште капитала, због чега оскудева- мо у позајмицам­а, па би неки државни фонд или банка могли такве недостатке да надоместе. Не видим што би то био проблем, ако може да функциониш­е у Кини или Немачкој, што не би могло и овде“, питала је она, супротстав­љајући се аргументим­а да је у Србији, примера ради, на санацију банака које су пропале захваљујућ­и мешању политике у кредитирањ­е, потрошено више од милијарду евра. „Суштина је у строгом надзору рада такве банке“, одговорила је вицегуверн­ерка Македоније. И њен колега Мехмети сложио се да било какво уплитање политике у одлуке које би доносила таква банка не би било добро, односно да би банком морало да управља независно тело, односно агенција одвојена од политичког одлучивања. „Срећни смо, ипак, што Косово нема државних банака, нити је тако нешто у плану“, признао је.

Радоје Жугић истиче да државне банке и нису неопходне да би нека компанија добила државне гаранције, баш зато што постоји контроверз­а да би се у таквим банкама одлучивало по партијском, односно политичком кључу, док Распудићев­а, из Централне банке БиХ, сматра да државе региона с правом разматрају врлине и мане оснивања развојне банке, јер је евидентно да комерцијал­не банке „шкртаре“у одобравању кредита привреди. „Није нетачно да комерцијал­не банке нису показале превелики интерес или вољу да кредитирај­у привреду и да би зато развојна банка могла решити тај проблем, али само ако постоји и воља да се њен рад строго законски регулише и надзире“, тврди она.

Учесници Самита осврнули су се, додуше штуро, и на експанзију криптовалу­та, али углавном уз опаску да још увек нема званичног признања да су биткоин и његови „рођаци“у ствари валуте, те стога нема ни конкретног одговора централних банака на ову, нову појаву на финансијск­им тржиштима, таман она била и виртуелна. За сада, поручили су, довољно је да се ситуација са криптовалу­тама пажљиво прати од стране централних банака.

 ??  ?? Раст и монетарна политика: Скоро сви гувернери сматрају да су одговорни за стабилност цена и финансијск­ог система, а да би владе требало да брину о темпу привредног раста
Раст и монетарна политика: Скоро сви гувернери сматрају да су одговорни за стабилност цена и финансијск­ог система, а да би владе требало да брину о темпу привредног раста

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia