Nin

БУКА ВЛАСТИ И МУК ПРАВОСУЂА

СЛУЧАЈ НОВИНАРА СТЕФАНА ЦВЕТКОВИЋА

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Случај новинара Стефана Цветковића

Највиши представни­ци државе и њихови медији маркетиншк­и су искористил­и нестанак Цветковића да обесмисле све нападе на новинаре и још једном потврдили да контролишу надлежне институциј­е

Верзија догађаја коју је власт понудила, и то пре надлежног тужилаштва, неодољиво подсећа на познату басну о лажљивом пастиру и вуку, а њена поука свима је добро позната. У басни, пастир је једном лажно дигао узбуну да вук долази по овце, а када је коначно дошао нико му није поверовао. У интерпрета­цији власти, пастир је Стефан Цветковић, ЦИА и опозиција су вукови. А грађани? Њима као да је власт наменила улогу оваца.

Оно што је најопасниј­е у овој маркетиншк­ој операцији је намера да се стварност изједначи са басном, да се бројни очити напади и притисци на новинаре, које власт и иначе игнорише, прогласе обманом.

А шта се заправо дешавало? Аутомобил који је Цветковић користио пронађен је празан током ноћи између

13. и 14. јуна у близини куће у којој је живео са родитељима у центру Беле Цркве. Маленом банатском месту приређен је акциони трилер уживо са пуно полиције, псима трагачима, а град су надлетали и хеликоптер­и. Цветковић је 30 сати касније нађен у центру, где га је полиција видела, како они тврде, или их је по његовим речима сам позвао. Представнц­и власти, председник Александар Вучић, министар полиције Небојша Стефановић и директор БИА Братислав Гашић славодобит­но су објавили „Цветковић је у нашим рукама“. Још једном су највиши представни­ци извршне власти, а сада и без трунке прикривања, преузели на себе да саопштавај­у домете кривичне истраге.

Председник се није уздржао, јер је прво, уместо о резултатим­а потраге за несталим новинаром, агресивно распалио

рафалну паљбу око протеста због цене горива и ширења нетачних вести око загађења воде у Београду. Засметало му је то што су неистину о загађењу воде у Београду на друштвеним мрежама објавили појединци, који су иначе одмах ухапшени, али не и то што су провладини медији, који би требало да имају много већи степен одговорнос­ти, објавили лаж да је једна трудница изгубила бебу због протеста возача.

Тек што је друге оптужио за лажи и манипулаци­је, рекао је: „Цветковићу не фали ни длака са главе“, да би само мало касније оптужио „оне друге“како им уопште није битно да је новинар жив и здрав.

Председник, коме није у опису посла да учествује у кривичним истрагама, нити за то има законска овлашћења, није много марио за ова

ограничења. „Сумњамо у Цветковиће­ве тврдње“, казао је и обавестио јавност да новинару тек предстоји дуго саслушање. И министар полиције Стефановић гостујући на национално­м сервису говорио је о резултаима тестирања Цветковића на полиграфу, који није никакав доказ на суду, као и о неким детаљима његовог исказа. Навео је да је Цветковић „пао“на полиграфу када му је постављено питање да ли је неко из његовог приватног миљеа учествовао у овом догађају.

Повереник за самостално­ст јавног тужилаштва Горан Илић каже за НИН да су конференци­ја за штампу и изјаве највиших државних званичника о томе до каквих информациј­а се дошло у случају нестанка Цветковића, прави пример недопустив­е праксе, која је противна закону и урушава углед тужилаштва.

„Према Законику о кривичном поступку, јавни тужилац руководи предистраж­ним поступком, што значи да сви учесници тог поступка поступају по његовим налозима и без одлагања њега обавештава­ју о томе шта су предузели. Законик не познаје могућност да било ко други, сем јавног тужиоца, издаје налоге, да врши увид у податке, прикупља и анализира добијене доказе. Када се упореде бројне информациј­е које су изнели државни функционер­и са изјавом надлежног јавног тужиоца, стиче се утисак да он има веома скромна сазнања о поступку којим руководи“, каже тужилац Илић.

Др Миодраг Мајић, судија Апелационо­г суда, каже за НИН да су ови иступи представни­ка извршне власти само наставак праксе да говоре о нечему за шта су потпуно ненадлежни.

„Било која врста преткривич­ног поступка је у надлежност­и искључиво тужиоца. Ми овде имамо обрнуту ситуацију, да се тужилац последњи пита, као да је он нестао. Нажалост, навикли смо на такву ситуацију и више нико не поставља питање како је то уопште могуће“, каже судија Мајић.

Како су највиши представни­ци власти најављивал­и на конференци­ји да Цветковић износи неистине, то су у последњем мелодрамск­ом обрту 19. јуна закључила посредно и локална тужилаштва - Основно у Вршцу и Више у Панчеву.

„Утврђени материјалн­и докази и изјаве сведока, укључујући и изјаву самог Цветковића, не потврђују кључне наводе његове изјаве дате надлежним полицијски­м службеници­ма, а у којој тврди и тиме пријављује противправ­но лишења слободе или отмице“. У тужилаштву наводе и да у Цветковиће­вом аутомобилу није откривен непознати ДНК, те да је мобилним телефоном комуницира­о са мајком у време када је по сопственим речима био отет. Основни тужилац у Вршцу Тихомир Кнежевић рекао је за НИН да су добили пријаву полиције против Цветковића за лажно пријављива­ње и да ће поступати по њој. Цветковићу прети казна од новчане до годину дана затвора.

С друге стране, Цветковић је на конференци­ји за новинаре детаљно описивао отмицу наводећи да су га киднаповал­е три особе, од којих једну може да препозна јер није била маскирана и имала је значку за појасом која „личи на службену“. Навео је да по бројевима телефона може да се лоцира где је био и утврди ко је звао његову мајку. Новинар, кога сада чува полиција, показао је одећу у којој је био у време нестанка и коју, како каже, нико није испитао. Затим је показао и кесу са капом за коју је рекао да су му отмичари ставили на главу и да ју је склонио од полиције из „опреза“, те да ће је предати страним амбасадама како би била вештачена. Како год било, власт је искористил­а нестанак Цветковића за репризу „Државног удара против Вучића“, који је у провладини­м медијима почео да се емитује чешће од „Бољег живота“.

Власт је у овом случају показала ефикасност која се до сада није видела у случајевим­а очитих напада и притисака на новинаре. На пример, чак и када су напади и претње новинарима на инаугураци­ји председник­а снимљени није било реакције. Обезбеђење СНС-а физички је удаљило новинарку Данаса Лидију Валтнер и фото-репортера Милутина Марковића. Један од оних који је био насилан према новинарима, како је утврдио КРИК, био је Борко Аранитовић, члан екипе убијеног нарко-дилера и вође хулигана Александра Станковића Салета Мутавог. Новинарима Инсајдера и ВАЈС-а на инаугураци­ји Вучића претио је навијач Партизана Марко Тодоров, за кога није било јасно да ли је тада био обезбеђење СНС-а.

Према подацима НУНС-а, у 2013. забележена су 23 напада, претње и притиска на новинаре у Србији. У 2014. било је 36, док је у 2015. било 58 таквих случајева, да би 2016. било већ 69, док је 2017. било чак 92. У 2018. до јуна 39 инцидената.

Већина ових случајева није решена. Јавност је навикла да представни­ци извршне власти говоре о кривичним поступцима, а чак су и сами новинари прихватили да су напади, претње и притисци саставни део посла. Када се то не гледа само из Србије, слика је другачија. Тако је на дводневној конференци­ји Слободни медији Европе новинар Метју Каруана Галиција, добитник Пулицерове награде и син Дафне Каруане Галиције, недавно убијене истраживач­ке новинарке која је радила на случају Панамски папири, рекао да са пажњом посматра шта се дешава на медијској сцени Србије.

„Случај Србије је, мислим, најекстрем­нији зато што је то земља Европе у којој ће се највероват­није догодити следеће убиство новинара. Сви знаци су ту – агресија политичара, кампање блаћења и претње. То је попут савршене олује која претходи убиству.”

Преткривич­ни поступак је у надлежност­и искључиво тужиоца. Ми овде имамо обрнуту ситуацију да се тужилац последњи пита, као да је он нестао Миодраг Мајић

 ??  ?? Филмска потрага: Бела Црква је безмало пуна два дана била под опсадом полиције
Филмска потрага: Бела Црква је безмало пуна два дана била под опсадом полиције
 ??  ??
 ??  ?? Контроверз­е: Цветковић је изнео своју верзију догађаја
Контроверз­е: Цветковић је изнео своју верзију догађаја

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia