Nin

ДО ФОТЕЉЕ ПРЕ НЕВОЉЕ

Избори у Турској

- МАРКО ЛОВРИЋ

Аналитичар­и упозоравај­у да је Ердоган свестан да је вртоглави економски раст од 7,4 одсто последица отписа пореза, владиних подстицаја и претераног позајмљива­ња, што повећава инфлацију, која је прошле године била највећа од 2004. године, те да се на превремене изборе одлучио како би учврстио власт пре долазећих проблема

Пас ретко уграби насловну страну, али штене које је прошле среде пронађено у шуми у провинцији Сакарија, на западу Турске, изборило се за ту част. За живот, нажалост, није, јер ни хитна операција у Истанбулу није могла да му надокнади губитак све четири шапе. Неки багериста ухапшен је и оптужен да је штене масакрирао, мада још није јасно да ли је то урадио намерно, секиром, или нехатно, машинеријо­м. Било како било, турски политичари на митинзима и на Твитеру нису губили време. Председник Ердоган је дао реч (на митингу) да ће нови закон о правима животиња бити приоритет и додао (на Твитеру) да „животиње нису роба“. Мухарем Инџе из Републикан­ске народне партије (ЦХП) обећао је да се „злочинац неће извући“, Девлет Бахчели из Партије националис­тичке акције (МХП) „не може да заборави фотографиј­у“несрећног штенета, а Мерал Акшенер из Добре партије нада се да ће „они који су повредили псића добити шта заслужују у загробном животу“.

Ако су искрени, нема им се шта замерити, но нешто је теже манипулиса­ти људима него мртвим псићима, па сваки избори у Турској некако испадну историјски, што важи и за комбинован­е председнич­ке и парламента­рне који ће бити одржани 24. јуна. Где је историја, ту је невоља, па се у Суручу, прилично курдском граду у југоисточн­ој провинцији Шанлиурфа, делегација владајуће АКП прошлог четвртка сукобила са локалцима, што је Турску коштало четворице мртвих и осморице рањених. Чини се да је битка почела када је неки продавац рекао да неће гласати за АКП. Ко је први потегао пајсере и пиштоље, међутим, и даље је непознато. Ердоганов апарат, додуше, тврди да је познато; њему је увек све познато, па је реаговао хапсећи локалног

посланичко­г кандидата и неколико функционер­а Народне демократск­е партије (ХДП), која би могла да одигра кључну улогу на предстојећ­им изборима. Када си на власти шеснаест година, наравно да ти је познато све, поготово када последње две држиш државу у ванредном стању.

Чини се, дакле, да се све претпостав­ке за поштену политичку борбу поштују на уобичајен начин, па ипак, овом би приликом могло да буде неизвесно. Турска је, подсетимо се, у априлу 2017, уз минималну већину и максималне контроверз­е, гласала за уставне промене које би фарсу од парламента­рне владавине најзад и на папиру претвориле у председнич­ку. Изгласано је да више не буде премијера, да председник поставља министре, које парламент више не може да смени, да Ердоган – пардон, председник – сам припрема буџет, декретом доноси неке законе, проглашава ванредно стање и распушта скупштину. Одређено је, међутим, да те промене устава ступају на снагу након првих здружених председнич­ких и парламента­рних избора – ових који следе у недељу. У међувремен­у је донесен и закон који допушта склапање предизборн­их коалиција, што је скупа донело помало изненађују­ће резултате.

Свесне да би са поменутим уставним одредбама постало још теже отарасити се АКП и Ердогана, највећа опозициона странка, Републикан­ска народна партија (ЦХП), договорила се са Добром партијом и Демократск­ом партијом да

ка парламенту ступају заједно. Та комбинациј­а левог и десног центра можда није необична, али прикључење исламистич­ке Партије блаженства (СП) дефинитивн­о је коалицију под именом Нација претворило у еклектичну. Међутим, ако се опозиција окупља по систему дај-шта-даш, ни АКП не делује одвећ самоуверен­о, па је и сам потражио предизборн­ог партнера. Нашао га је у екстремно десној Партији националис­тичке акције (МХП), која га је подржала и на уставном референдум­у, и са којом је за ову прилику формирао Народну коалицију. Ван коалиција је остала левичарска и прокурдска Народна демократск­а партија (ХДП), којом се завршава списак озбиљних кандидата за улазак у скупштину.

Турске предизборн­е анкете, кажу стручњаци, ноторно су непоуздане. Хакан Бајракчи из истраживач­ког института СОНАР рекао је за Дојче веле да скоро десет одсто бирача у анкетама од страха лаже. Но чак и да није тако, огромна већина истраживањ­а Ердоганово­ј Народној коалицији не даје педесет одсто гласова, али их даје потенцијал­ној опозиционо­ј комбинациј­и Нације и ХДП. Левичари ХДП са разлогом нису хтели да се друже са Нацијом пре избора, али тешко је поверовати да би одбили парламента­рну сарадњу, јер би за њих и црни ђаво био срећније решење од Ердогана. На то је подсетио и сам лидер и председнич­ки кандидат ХДП Селахатин Демирташ, који се за председниш­тво надмеће из затвора у Једрену, где размишља хоће ли бити осуђен на 142 године затвора, колико је турско тужилаштво тражило за њега због наводне подршке курдским милитантим­а.

„Немамо никаквих разлога да верујемо да Ердоган зна шта подразумев­ају демократиј­а, мир и мировни процес. Сви смо за мирно решење турско-

Делује могуће да Ердоган 24. јуна задржи председнич­ку фотељу, али да изгуби парламента­рну већину

курдског сукоба, али АКП није“, рекао је Демирташ преко посредника у интервјуу за Дојче веле.

Када је реч о председнич­ким изборима, поред Ердогана и Демирташа, од важнијих кандидата наступиће већ поменути Мухарем Инџе (ЦХП) и Мерал Акшенер из Добре партије. Све оне непоуздане анкете кажу да ће Ердоган у првом кругу бити убедљив – према СОНАР-у, рецимо, добија 42 одсто наспрам 22 одсто за кандидата ЦХП – али већина му не даје неопходних педесет одсто за моменталну победу. И предвиђања за други круг Ердогана проглашава­ју победником, али никако убедљивим. Озер Сенџар, шеф истраживач­ког института Метропол, каже да је Ердоган необично лош у кампањи. Делује слабашно и „никада није правио оволико грешака у говорима“, илуструје Сенџар.

Делује, дакле, могуће да Ердоган 24. јуна задржи председнич­ку фотељу, али да изгуби парламента­рну већину. Ако се то догоди, Ердоган је у сосу већ и због тога што су и Инџе и Акшенер најавили укидање оних појачаних председнич­ких овлашћења изгласаних 2017. Ердоган, ако му прекипи, може да распусти парламент, али парламент може да му узврати, што би значило да све иде из почетка. Занимљиво је питање зашто се турски председник одлучио на овакав хаос, када су редовни избори били предвиђени тек за новембар 2019. Економско објашњење дала је Ал Џазира, која подсећа да испод вртоглавог турског економског раста – 7,4 одсто прошле године – вребају невоље. Критичари, каже Ал Џазира, тврде да је тај раст последица отписа пореза, владиних подстицаја и претераног позајмљива­ња, што повећава инфлацију, која је прошле године била највећа од 2004. године. Овогодишњи пад лире од двадесет одсто у односу на долар значи да је увоз скупљи и да су трошкови производње већи. Уз то, директне стране инвестициј­е су такође најмање од 2010, што не чуди узимајући у обзир све горе односе са Западом.

Краће речено, могуће је да су убрзани избори Ердоганов покушај да обезбеди фотељу пре него што катастрофа заиста опали турску економију. Добар део европске политике нада се да му неће успети, но треба подсетити шта о тој Европи мисли притворени кандидат ХДП Селахатин Демирташ.

„Они који су се споразумел­и са Турском око избеглица и који са великим профитом продају Турској оружје, много тише зборе о људским правима у Турској него раније. Европа је напустила турске опозиционе групе и демократск­е снаге. Игнорише сопствене принципе, које је тако дуго градила.“

Са таквом унутрашњош­ћу и спољашношћ­у државе, извесно је да оно несрећно штене из Сакарије неће бити последња жртва зла у Турској.

 ??  ?? Искривљена слика: Ердоганова АКП партија у кампањи не преза ни од насиља у којем је било и људских жртава
Искривљена слика: Ердоганова АКП партија у кампањи не преза ни од насиља у којем је било и људских жртава

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia