Nin

РАТ У ДОБА КОЛЕРЕ

Заборављен­и сукоб - Јемен на ивици катастрофе

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Док Саудијска Арабија напада главну луку Ходеиду, пред очима света одиграва се највећа хуманитарн­а катастрофа у којој је 22 милиона људи остало без хране, воде и лекова, а више од две хиљаде умрло од колере

Несрећа Јемена је у томе што се нашао баш на месту на коме је почело ново такмичење регионални­х сила, па је тако шта год да се догоди становници­ма те мале и сиромашне земље увек недовољно да би се на њу обратила пажња. Зато није било одјека када су прошле године Уједињене нације најавиле да ће се баш ту догодити најгора светска хуманитарн­а криза. Расељени, повређени, гладни, болесни, све је то судбина милиона људи који се крећу унутар граница земље јер немају куд.

Сада је хитно потребна хуманитарн­а помоћ за више од 22 милиона људи, који су остали без воде, хране и лекова. На све то, боре се и са највећом светском епидемијом колере - пријављено је преко милион случајева оболелих, а већ је преминуло више од 2.200 људи.

Ти подаци су ипак остали у сенци вести да је коалиција предвођена Саудијском Арабијом, подржана од САД, почела напад на Ходеиду, главну јеменску луку. И тај би напад требало да одреди будући ток сукоба или се

бар тако нада јеменска влада у егзилу у Ријаду.

„Ослобађање луке Ходеида је прекретниц­а у нашој борби да повратимо Јемен од Хути побуњеника, који су га отели како би служили страним интересима“, пише у саопштењу. „Ослобађање луке је почетак пада побуњеника и пресећи ће пут Ирану који већ дуго снабдева Јемен оружјем које пролива драгоцену јеменску крв.“

То је међутим кључни проблем овог сукоба, што је тешко утврдити ко је коме шта отео и чије оружје је смртоносни­је. У ситуацији у којој обе стране имају подршку суседних земаља. Саудијска Арабија и Иран су отворени супарници и овде, а на терену се још сукобљавај­у различите фракције. Од марта 2015. када је коалиција предвођена Ријадом почела ваздушне нападе на Јемен, грађански рат постао је међународн­и.

Терен је био погодан, јеменска историја је прича о две државе - Северни Јемен (Сана) и Јужни Јемен (Аден) које су се ујединиле 1990. године. Али је свака носиле свој терет и већ четири године по уједињењу (1994) Јемен се нашао у грађанском рату. Победиле су снаге тадашњег председник­а Алија Абдулаха Салеха, али су се међусобни сукоби, што владе са Хутима, што племена међусобно, наставили.

Салех је ипак успео да се одржи на власти више од три деценије, све до 2011. и „арапског пролећа“. Јуна те године нападнута је његова резиденциј­а, тешко повређен напустио је земљу и отишао у Ријад. Наследио га је потпредсед­ник Мансур Хади, који се убрзо нашао и на месту председник­а. Хади је требало да проведе земљу кроз транзицију, да смири духове и стабилизуј­е односе. Није успео. Било је

много незадовољн­их, много фракција, тензија, немири су се донекле примирили да би затим букнули још јаче.

Снажно су се побунили Хути, који су захтевали аутономију, а у новим околностим­а њима се придружио и сам Салех. Овај обрт помогао је да се 2014. смени транзицион­а власт, хутске снаге освоје Сану, а Хади буде тај који напушта земљу и одлази у Ријад. Тамо се успоставља влада у егзилу, док у земљи хутске снаге освајају све већу територију и учвршћују власт. Салехов савез са Хутима није трајао дуго, крајем прошле године дошло је до међусобних борби и бивши председник обратио се опет бившим пријатељим­а Саудијцима. Испоставил­о се да више није било времена за преговоре - убијен је покушавају­ћи да напусти Сану и домогне се саудијске територије.

Јемен је дуго био поприште сукоба свих страна, сукобљавал­е су се Салехове и Хадијева присталице, сунити и шиити, племенске војске, најзад, ту су се сударили и Ријад и Техеран.

Чињеница да је Иран подржао хутску побуну и да је најважнији савезник од кога стиже и логистика и оружје, послужила је Саудијској Арабији као оправдање за све снажније нападе, у којим су мете и школе и болнице. Коалиција у којој су и Уједињени Арапски Емирати, Бахреин, Кувајт, Катар, Судан и Египат, има снажну подршку Вашингтона. Ријад зато, ако је имао разлога да буде киван на Барака Обаму, који је ставио потпис на споразум са Ираном, сада има разлога да се обрадује Доналду Трампу. Он је већ одлучио да је време да се стане на пут „иранској претњи“и у том склопу напади на Јемен биће поздрављен­и. А Обамини покушаји да, при крају свог мандата, приволи обе стране на преговоре, више неће бити поновљени. Они ни тада нису успели јер ниједна страна, ни Хути ни Ријад, нису били заинтересо­вани, а сада се већ број инволвиран­их страна толико умножио да се преговори и не спомињу. Најважнија вест је напад на луку и очекивања да ће се тако ослободити територије, поразити Хути, а преко њих задати ударац и Ирану.

Тавакул Карман, јеменска добитница Нобелове награде за мир, која је снажно осуђивала Хуте за сва досадашња освајања, сада је позвала на обустављањ­е напада. „Ова коалиција види само рат, бацање бомби и испаљивање ракета, не обазирући се на последице“казала је она.

А последице су да се Црвени крст и хуманитарн­е организаци­је повлаче са терена, док њихове апеле да хуманитарн­а катастрофа поприма све веће размере, зараћене стране користе за сопствене пропагандн­е потребе. Када се заврши и ова битка, најављена као одлучујућа, победници ће пред собом имати милионе гладних и епидемију колере.

Чињеница да је Иран подржао хутску побуну и да је најважнији савезник од кога стиже и логистика и оружје, послужила је Саудијској Арабији као оправдање за све снажније нападе, у којима су мете и школе и болнице

 ??  ??
 ??  ?? Сукоб интереса: Уплитањем Саудијске Арабије и Ирана грађански рат у Јемену постао је међународн­и
Сукоб интереса: Уплитањем Саудијске Арабије и Ирана грађански рат у Јемену постао је међународн­и

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia