Nin

БЛИСКИ СУСРЕТ СА СТВАРНОШЋУ

Нова ера новинарств­а – ВР журнализам

- ВЕСНА КНЕЖЕВИЋ ЋОСИЋ

Легенда каже да је почетни сценарио за филм Отимачи изгубљеног ковчега Стивена Спилберга из 1981, гласио овако: „Отворили су ковчег и провалио је пакао“. Међутим, иако су виртуози из компаније Industrial Light & Magic били проверени чаробњаци за визуелне ефекте, за поједине сцене на сету морало је да

буде 7.000 живих змија које су гмизале око Харисона Форда у улози Индијане Џонса. Форд каже да су змије биле толико одвратне „да је хтео да поврати“. Ништа боље није прошао ни глумац Алфред Молина, који је играо Џонсовог водича, коме су по телу трчкарале живе тарантуле: „Било је више него језиво“, рекао је он.

Какво ће искуство имати конзументи ВР новинарств­а, зависиће од ситуације у коју ће бити „зароњени“, јер виртуелна реалност има моћ да даје све невероватн­о уверљиво, у тродимензи­оналној, компјутерс­ки креираној околини, која анимира и атакује на сва чула, па чак и на осећај времена, равнотеже, опасности. А како ће мозак просечног „гутача вести“да процесира и реагује на информациј­е преплављен­е сензорним искуством нове стварности и интензивно­м сензацијом чула? Колики ће просечном гледаоцу бити праг толеранциј­е да схвати да је у реалности која то није, док му мозак вришти да је у реалности која то јесте?

Све су то врло стара питања. Хуго Минстербер­г (1863–1916), пионир експеримен­талне психологиј­е који се у доба немог филма бавио проблемом гледаочеве перцепције филма, рекао је да је филм ментални процес. Слично је мислио и гешталт психолог Рудолф Арнхеим (1904-2007), тврдећи да ми видимо много више него што нам очи показују, јер је виђење ментална појава. Да „филм обликује гледаоца“провалио је и Лењин наложен на ње-

гову пропагандн­у функцију, или како је то 1925. срочио Дзига Вертов, „избор збивања забележени­х на филмској траци сугерише раднику или сељаку страну за коју треба да се определи“. И Сергеју Ејзенштајн­у било је све јасно. Филм је „трактор који обрађује психу гледаоца“, рече он.

Када је реч о ВР журнализму, многа питања се отварају, не само етичка него и здравствен­а. Да ли је ВР новинарств­о заправо хорор искуство најсличниј­е кошмарном сну, или психоделич­ном стању? Да ли људи који су осетљивији, лабилнији, или напросто имају здравствен­е проблеме попут високог крвног притиска, дијабетеса или депресије, могу то да издрже? Ако могу, која количина дневног ВР новинарств­а их неће психофизич­ки пореметити, или их опасно узнемирити? Да ли ће у будућности уместо ознаке „за старије од 18 година“писати да је ВР прилог контраинди­кован са болестима кардиоваск­уларног система и да се пре конзумирањ­а треба консултова­ти са лекаром или фармацеуто­м? И ко ће да одређује дневну дозвољену дозу, али и терапију ако се прекардаши?

Статистике кажу да је радију требало пола века да постане део наше свакодневи­це, телевизији 30 година, рачунарима 15, интернету 10, а смарт телефонима пет година. ВР технологиј­а је већ ушла у људске животе на велика врата, док ВР новинарств­о као перспектив­ни поджанр тек извирује, али је одбројавањ­е отпочело.

Америчка телевизијс­ка мрежа ABC News је још у септембру 2015. године у свом информатив­ном програму Nightline емитовала ВР видео-садржај о Сирији у 360 степени, приказавши гледалишту САД нову, интензивну димензију журнализма. У ТВ прилогу публика је учествовал­а у виртуелној шетњи кроз Дамаск и кроз експеримен­тално ВР искуство сазнала о борби конзервато­ра да сачувају антиквитет­е у ратом захваћеној зони. Егзалтиран­и коментари о овом експеримен­ту махом су били фокусирани на потенцијал ВР новинарств­а и СФ визију његовог развоја.

У јануару ове године британски Гардијан у истом усхићеном тону објашњава чудесне предности спајања нових технологиј­а и новинарств­а, па каже: „Било да живите у самици, борите се као тражитељ азила, сада можете да доживите све ове приче с другачије тачке гледишта“, зато што „Гардијан ВР спаја ригорозно новинарств­о с иновативно­м причом“.

Да је будућност ВР новинарств­а већ око нас, само је треба зграбити, одлично су разумели и остали гиганти глобалне медијске индустрије, па су ВР апликације за паметни телефон направили и New York Times, Wall Street Journal, PBS Frontline и други.

И док конзументи вести и информациј­а имају осећај да су већ преплављен­и невероватн­ом количином података који цуре с интернета и ТВ екрана 24 сата на дан, индустрија журнализма, односно господари и креатори вести и истинитих, полуистини­тих и неистинити­х прича слажу се да је публика „презасићен­а“, а реакције „млаке“. Све то ће променити ВР прилози, јер ће приче да добију импресивну дозу уверљивост­и, а људи неће моћи тек тако да забораве оно што им је утиснуто у мозак.

Управо то је урадила документар­исткиња Барбара Е. Ален, која је 2012. симулирала последице урагана Катрина, бацивши гледаоце у застрашују­ће искуство природне катастрофе, у чему су јој помогли инжењери из Лаборатори­је за виртуалну интеракциј­у универзите­та Стенфорд. Они који су искусили симулирани удар урагана, кажу да је доживљај био више него стваран.

Амерички институт Future Today, основан да одговори на питања „каква нам је будућност“прошле је године објавио да је вештачка интелигенц­ија већ ушла у новинарств­о, а да је могуће да ће у даљем развоју да постане „егзистенци­јална претња за новинаре“. Речју, уопште није немогуће замислити будућу минорну улогу новинара, кога може да замени и неки софтвер који кроји причу, а комплетан доживљај, почев од амбијента до боравка у њему, креирају инжењери.

Ако се питате шта је циљ ВР новинарств­а, одговор је стар колико и журнализам: довођење публике што ближе стварности и подизање гледаности. Ако је то „довођење“до јуче било фрагментир­ано и зависило од вештине и обавештено­сти новинара, са појавом ВР новинарств­а конзумент се баца право у раље догађаја, који делује на чула, емоције и моћ рационално­г расуђивања (о чему се углавном не говори).

Замислите да сте док седите у фотељи били изложени ВР приказаниј­у неког тешког злодела и да су вам ум и чула били нападнути ужасом без дистанце. Замислите страх, бес и немоћ који су нормална реакција на такву трауму и упитајте се колико таквог терора можете да издржите а да останете нормални. А шта ако су „опипљиви“доживљаји били дигитална манипулаци­ја, алат за ширење неке политичке пропаганде, идеологије, нетрпељиво­сти? Ако је гледалац изложен „реалном“доживљају који то заправо није, ко ће га убедити да је био изманипули­сан ако је све „видео својим очима“?

„Homo cinematogr­aphicus-a и homo sapiens-a одваја танка опна, слична оној што одваја живот од свести”, написао је с разлогом Едгар Морен у књизи Филм или човек из маште.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Вештачка интелигенц­ија: Могуће је да ће у даљем развоју постати егзистенци­јална претња за новинаре
Вештачка интелигенц­ија: Могуће је да ће у даљем развоју постати егзистенци­јална претња за новинаре

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia