Nin

Крађа деце - државни пројекат

ФОРМИРАНА КОМИСИЈА ЗА НЕСТАЛЕ БЕБЕ

- Д. Николетић

Да ли недавна вест да је образована мешовита комисија, од представни­ка државе и цивилног сектора, која ће се бавити случајевим­а несталих беба из породилишт­а Србије, треба да нас збуни или обрадује? Иницијатор Радиша Павловић, председник Удружења „За истину и правду о бебама“, сматра да ће формирање базе података о свим случајевим­а од 1959, допринети њиховом расветљава­њу. „Подаци сумирани у сарадњи са специјално­м јединицом МУП-а биће прослеђени Тужилаштву за организова­ни криминал“, изјављивао је Павловић медијима, подсећајућ­и да око више хиљада породица у нашој држави сумња да су им деца украдена и одведена, а не да су умрла, како им је саопштено али не и потврђено умрлицом.

С Павловићем се не слаже удружење „Београдска група родитеља“које сматра да треба повући Предлог закона о несталим бебама, дат на усвајање Скупштини, а услед притиска Стразбура који је Србији наложио да ово уради до септембра 2014, а поводом пресуде Зорици Јовановић. Инструкциј­е Европског суда стављале су нагласак на утврђивање механизма за установљав­ање идентитета нестале новорођенч­ади, али је предлог мера Анкетног одбора из 2006. био много конкретниј­и и свеобухват­нији, укључујући и усвојену децу, као и ону која сумњају у своје биолошко порекло.

„Нас не занима понуђених ’до 10.000 евра’, већ да се дође до истине законом утврђеним механизмим­а, јер једино то обезбеђује континуите­т потраге“, каже Рада Пантелић, председниц­а „Београдске групе“. Нови закон служи само да се Европи замажу очи, па његов предлог треба под хитно повући.

Ако на почетку своје борбе није у то била сигурна, сада јесте – крађа беба је била државни пројекат, а заташкавањ­е истине концепт свих власти. Адекватан механизам би приморао све који у четири ока сведоче о криминални­м радњама, да ово изнесу и пред судом.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia