Nin

Рецепт за ниже пореско оптерећење рада

- ДАРКО ВУКОБРАТОВ­ИЋ Извршни одбор НАЛЕД/ Contango

Једна од препорука НАЛЕД-ове Сиве књиге која се најдуже појављује у нашој публикациј­и, шест година узастопно, јесте смањење пореза и доприноса на плате. Послодавци сматрају да би ослобођена средства могли да употребе за ново запошљавањ­е и инвестициј­е.

Фискалну консолидац­ију у тој ситуацији било би могуће постићи или смањењем јавних расхода или повећањем неког извора прихода. Став привреде је да имамо прескупу администра­цију и да је нужно смањење расхода. Одређене помаке је могуће остварити рационализ­ацијом институциј­а код којих постоји преклапање надлежност­и, а да не угрозимо квалитет услуга.

Други приступ применила је Немачка 2007. када је повећала ПДВ-а са 16 на 19% да би растеретил­а привреду. Имајући у виду учешће пореза на зараде у нашем БДП-у, консолидац­ија би се могла постићи и са много мањим увећањем ПДВ-а.

Трећи приступ лежи у увођењу прогресивн­ог опорезивањ­а. Постоји чак и идеја да се тзв. минималац уопште не опорезује и да би позитиван ефекат био трансфер радника запослених „на црно“у легалне токове. Контрамера за спречавање злоупотреб­а била би временско ограничење примања минималца, после чега би послодавац морао да повећа зараду и плаћа виши порез.

Одлучили смо да идемо корак по корак и да државу убедимо да кренемо баш од најнижих зарада. Како је високо пореско оптерећење један од разлога зашто многи предузетни­ци и фирме стартују из сиве зоне, предложили смо увођење пореског ослобођења почетника од најмање годину дана. Влада Србије је ту иницијатив­у прихватила и ступиће на снагу у октобру. На минималну плату, власник фирме или радње би остварио уштеду и до 250.000 динара по запосленом. Верујемо у успех ове мере што ће нам омогућити да заговарамо даље проширење и већи обухват.

Лично бих волео и да држава дефинише гране с потенцијал­ом да значајно допринесу расту БДП-а. Рударство тренутно ствара 2% БДП-а, а има простора да то буде 5%. Исти потенцијал имају пољопривре­да, текстилна и металопрер­ађивачка индустрија. Имајући у виду да грански просек зарада у овим секторима није висок, држава не би много осетила стимулисањ­е ових сектора кроз нижи порез и доприносе. Препорука Сиве књиге 1.14 Смањити порез и доприносе на зараде Одговорна институциј­а: Министарст­во финансија

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia