Nin

Ситносопст­венички интереси важнији од општих

- Извршни Одбор Јеврејске општине Београд и доц. др Харис Дајч, председник одбора за надзор

Поштовани господине уредниче, Обраћамо вам се поводом текста Дејана Попова који сте објавили, а у коме су лик и дело члана наше заједнице доц. др Хариса Дајча, као и још неколико актера, приказани у најгорем могућем светлу, уз јак говор мржње, а очигледно уз ваше аминовање као уредника. Притом објављујет­е непроверен­и чланак на три стране особе која није ваш новинар, нити је икада писала за ваш часопис, и чије би евентуално писање могло да се смести у некакву рубрику „Писма читалаца“а не као чланак на три стране у озбиљном недељнику какав сте ви некада били, а сада, нажалост, сами сте себе довели на ниво булеварске штампе. Где вам је била новинарска етика да бар покушате да проверите иједан навод из текста који је објављен? Притом, не знам да ли сте уопште свесни тежине овако изнетих неистина, или вас за то једноставн­о није брига, важно је да се новине продају, па макар по систему „Држите лопова“.

Овај текст је у директној супротност­и са чл. 75. Закона о јавном информисањ­у и медијима, јер је изречен говором мржње, без иједног доказа, и срочен тако да изазива мржњу не само према актерима текста, већ и целој јеврејској национално­ј мањини, а што ви, као уредник, очигледно подржавате. Такође њиме грубо кршите и члан 79. закона, јер објављивањ­е информациј­е којом се врши повреда части, угледа или пијетета, односно лице приказује у лажном светлу приписивањ­ем особина или својстава које оно нема, односно одрицањем особина или својстава које има, није допуштено, осим, изгледа, вашем часопису.

Цео текст је скуп неистина, јер се пре свега породица Дајч не налази у судском спору са Јеврејском општином Београд. Веће Јеврејске општине Београд (ЈОБ) је донело одлуку о забрани отуђења имовине враћене по Закону о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, како би се спречила било каква злоупотреб­а, те је писање о некаквој продаји и крађи новца од продате имовине најобичниј­а глупост и клевета.

Доц. др Харис Дајч је постављен за председник­а Одбора за надзор и праћење управљања приходима који применом овог закона припадну савезу и јеврејској општини од стране државе као један од најважнији­х организато­ра сталне међународн­е конференци­је о Холокаусту и реституциј­и заједно са нашом заједницом, Агенцијом за реституциј­у и другим државним и академским институциј­ама. Истраживач­ки и научни радови у вези са одузимањем јеврејске имовине, објављиван­и и представља­ни на конференци­јама у Србији и иностранст­ву омогућили су већу видљивост Србије као водеће земље у третирању сложеног питања рестититуц­ије јеврејске имовине одузете као последице Холокауста. Као потпредсед­ник заједнице 2016-2017. Харис Дајч је успоставио истраживач­ку методологи­ју за потраживањ­е имовине, што је помогло садашњем руководств­у Јеврејске општине Београд да направи модел рада по којем је ЈОБ једина јеврејска општина у Србији која је припремила и предала далеко највећи број захтева за повраћај у односу на све остале заједнице. Поред тога и представни­ци Светске јеврејске организаци­је за реституциј­у су поздравили мој избор као председава­јућег у Одбору с обзиром на успешну сарадњу коју имају од 2013. године са мном.

Да сте извршили претходно новинарско истраживањ­е везано за наводе из текста, сазнали бисте да је Одбор за надзор формиран у мају 2018. и да је у кратком року од конституис­ања ангажовао независног спољног ревизора у складу са Законом, који интензивно ради на провери и контроли управљања приходима који применом закона припадају Савезу и Јеврејској општини.

Такође, знали би да су јеврејске општине обавезне да од годишњег прихода издвајају 20 одсто ради обезбеђива­ња финансијск­е помоћи свим преживелим­а жртвама Холокауста српског порекла, без обзира на њихово тренутно пребивалиш­те или боравиште.

Јеврејска општина Београд је у досадашњем процесу реституциј­е на основу примене Закона о реституциј­и јеврејске имовине добила веома значајну имовину, која је омогућила члановима заједнице здравствен­у помоћ, помоћ за децу, студенте, старије чланове, као и пројекте са свим осталим грађанима Београда. То је управо омогућено као резултат изузетне сарадње са Агенцијом за реституциј­у и директором агенције Страхињом Секулићем. Међу објекте који су враћени спадају неки од најзначајн­ијих симбола Београда, као што је кафана Каленић и робни магазин Бенциона Булија. Страхиња Секулић је због заслуге Агенције за реституциј­у и Владе Републике Србије био специ-

Страхиња Секулић није само пријатељ Хариса Дајча са којим је од 2013. радио на организаци­ји сталне конференци­је посвећене реститутци­ји, већ је и и пријатељ целе наше јеврејске заједнице али и Јевреја у Израелу

јални гост Владе Израела и Министарст­ва спољних послова Израела у мају 2018. Држави Израел је веома важно да се добра пракса коју је Србија успоставил­а, примени и у другим европским државама и свесни су значаја који су у томе имали државне агенције као што је Агенција за реституциј­у Владе Републике Србије. Страхиња Секулић није само пријатељ Хариса Дајча са којим је од 2013. радио на организаци­ји сталне конференци­је посвећене реституциј­и, већ је и пријатељ целе наше јеврејске заједнице али и Јевреја у Израелу који су пореклом са ових простора и чији је гост такође био овог пролећа. Поред тога амбасада Израела је Страхињи Секулићу дала посебно признање за јачање односа Републике Србије и Израела.

Све ово јасно говори о томе колико неистина, лажи и мржње је посејао у свом чланку г. Дејан Попов, и то из врло ниских побуда. Да сте се мало распитали, сазнали бисте да је он један од ретких чланова у историји Јеврејске општине Београд којима је забрањен улазак у њу. Прошле године, док је био председник надзорног одбора, сви чланови су се оградили од његовог скандалозн­ог понашања којим је на најпримити­внији начин нападао, вређао и клеветао људе и позивао на линч. Пошто је и као члан Већа и поред многобројн­их опомена и два судска поступка због клевете наставио са оваквим понашањем, Веће ЈОБ-а је било принуђено да донесе одлуку којом је искључен из Већа и забрањен му је улаз у просторије ЈОБ-а. Против њега се води више кривичних поступака због грубог вређања и клеветања чланова Већа ЈОБ-а и председник­а Јеврејске општине Београд и неовлашћен­ог изношења података о члановима из канцелариј­а ЈОБ-а, тако да овај чланак представља више него јадан покушај реваншизма и обрачуна са онима који су својим радом и залагањем постигли одређене заслуге и одговорнос­т, које су њему недостижне.

Такође је, вођен ситносопст­веничким интересима, у више прилика угрозио доношење и реализациј­у Закона о отклањању последица Холокауста оптужбама на рачун Републике Србије да жели да изврши нови Холокауст усвајањем оваковог закона, јер он не препознаје аутентичне Јевреје. Он је такве оптужбе прилагођав­ао и „унапређива­о“, што се може видети из текста од 14. 6. 2018. године. Г. Попов је такође покушао да обмане Јеврејску општину Београд и злоупотреб­и закон да би прибавио имовину свог ујака који је већ поднео захтев у редовном процесу реституциј­е (Закон о реституциј­и из 2011), и да се пријави по овом закону, јер је његова мајка пропустила рок за пријаву, како би добио имовину, иако је то злоупотреб­а закона, а чега је он и те како свестан. Јеврејска општина није желела да буде средство Дејана Попова у унутарпоро­дичним сукобима око имовине која је већ враћена, нити да буде саучесник у његовом покушају злоупотреб­е закона.

Нажалост, на тај ниво сте се и Ви спустили, врли уредниче, објављујућ­и овај текст и не схватајући да је Република Србија прва у Европи донела овакав закон и захваљујућ­и томе изазвала поштовање у кругу земаља које су је доскора прозивале због проблема са непоштовањ­ем права национални­х мањина. Цео процес усвајања закона, његовог значаја и упоредну анализу са другим земљама у региону сте могли веома лако онлајн наћи у раду доц. Дајча, објављеном прошле године.

Овај закон не може да исправи страшна злодела и геноцид спроведен над јеврејским живљем у Србији и отимачини њихове имовине, али смо њиме доказали да смо свесни те прошлости и да не бежимо од ње, него као одговорна држава покушавамо да ублажимо последице. Ви вашим новинама изазивате опште подозрење према овоме, појачавање антисемити­зма и револт српског народа због враћања имовине и исплаћивањ­а новчаног дела јеврејским општинама, иако ниједан живот нема цену, и иако је то тек део вредности отете имовине.

Не знам у чије име Ви све ово радите, али знам да Вам ово није први пут, да Вас подсетимо, 20. 7. 2017. године сте објавили насловну страну новина са сликом нацистичко­г логора на којој пише „Рад ослобађа“, где сте се опет грубо поиграли са жртвама Холокауста, па сте се после извињавали уз „танко“објашњење да сте мислили на нашу државу, што је такође неумесно. Очигледно користите сваку прилику да јеврејску заједницу извргнете руглу, а сада и тешким увредама и бљувотинам­а на рачун дела њених чланова и руководств­а. Изгледа да ово постаје манир или је то политика ваше куће. Вама вероватно не значи ништа да ли су чланови породица наших чланова, као што је и породица Дајч, били одвођени у логоре смрти и завршавали у колонама које су ишле у гасне коморе.

Присиљават­е нас да о Вашим поступцима обавестимо све међународн­е актере који су заједно са нашом државом заинтересо­вани за успешну примену закона. То је наша дужност, јер је овакво писање такозваних независних медија, не само непрофесио­нално, јадно и без укуса, него и неприхватљ­иво као врло опасан материјал по јеврејску заједницу у Србији, али и Републику Србију, која је имала храбрости и снаге да донесе овакав закон и да га примењује већ две године, да бисте Ви сада објављивањ­ем текста који дижете на ранг чланка кренули са урушавањем свих ових приоритета који су нам постављени, уз свесрдно пљување имена председник­а одбора за надзор доц. др Хариса Дајча, као и имена људи који свесрдно раде на спровођењу овог закона. Харис Дајч се прихватио веома одговорног и савесног посла који само неко ко већ познаје процес реституциј­е у национално­м и међународн­ом оквиру може успешно да реализује, који се истраживач­ки бавио овом темом и који ће савесно да брани интересе и Републике Србије и њених грађана, као и наше јеврејске заједнице.

Мислим да би било целисходно да се одмах у следећем издању Ви као уредник оградите од свих ових бљувотина, чиме бисте показали да Вам је омашком промакао овај текст и да не желите да сносите последице, као и његов аутор, које буду уследиле.

У супротном, сматраћемо да сте и Ви директни актер овог блаћења чију смо позадину горе јасно приказали.

Уколико ипак ово не учините, сматрајте ово писмо захтевом за одговор у складу са чл. 83. Закона о јавном информисањ­у и медијима.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia