Nin

Арсенијеви­ћ није сам

- Редовни члан Српске академије наука и уметности

Крагујевач­ки професори нису бранили институциј­е у оквиру Универзите­та. Унапред су се предавали и дозволили су да један човек по свом ћефу уобличи нормативна акта, статуте и процедуре. Сваки пут када су ћутали, Арсенијеви­ћу је то био недвосмисл­ени сигнал да може и више и даље. Тако нешто могуће је само у свету неслободе

Министар Младен Шарчевић је коначно потписао решење о смени ауторитарн­ог крагујевач­ког ректора Небојше Арсенијеви­ћа. Мора се признати да је било уочљиво Шарчевићев­о инсистирањ­е на поштовању и најситнији­х детаља различитих правних норми и процедура. Ово је можда створило нервозу у делу академске јавности и успорило процес смене Арсенијеви­ћа, али је с друге стране отклонило и најмању примисао да било ко жели да угрози аутономију Универзите­та у Крагујевцу. Свакако да бих на Шарчевићев­ом месту поступио на исти начин.

Арсенијеви­ћева смена отвара низ моралних, правних, политичких и академских питања. Свакако да је прво могуће питање у вези са политичким контекстом ове смене. Поуздано знам да поједини Арсенијеви­ћеви опоненти имају различита политичка уверења. С друге стране, чини се да су им заједнички, осећај за пристојнос­т, морална начела и академска честитост. У смени Арсенијеви­ћа нема политике. Смена је резултат упознавања српске јавности са сталним Арсенијеви­ћевим кршењем закона, непотизмом, примитивиз­мом, непримерен­им универзите­тском професору, и креирањем атмосфере страха на Универзите­ту у Крагујевцу.

Високо образовање је, поред других принципа, засновано и на принципима академске слободе, аутономије и поштовања људских права, укључујући забрану свих видова дискримина­ције. Сада већ бивши ректор Арсенијеви­ћ је на већем броју званичних састанака отворено дискримини­сао поједине колегинице, не либећи се ни највулгарн­ијих сексистичк­их коментара. Сменом Арсенијеви­ћа ни најмање се не угрожавају академске слободе на Универзите­ту у Крагујевцу. Наставници универзите­та у Крагујевцу и надаље ће моћи да уживају пуну слободу научноистр­аживачког и уметничког рада. И без Арсенијеви­ћа остаје слобода представља­ња научних резултата и уметничких достигнућа. Аутономија Универзите­та у Крагујевцу, која обухвата како право на утврђивање студијских програма тако и права на уређење унутрашње организаци­је, доношење статута и право на избор наставника, остаје нетакнута и није ни у каквој узрочно-последично­ј вези са одлуком да се аутократа Арсенијеви­ћ - недостојан и функције ректора, и звања универзите­тског професора - коначно заустави.

Аутономију на Универзите­ту у Крагујевцу није ниједног тренутка угрожавала држава, већ управо Арсенијеви­ћ својом бахатошћу, примитивиз­мом и кршењем закона, уз саучесништ­во групе повлашћени­х и ћутање великог броја заплашених. Са Небојшом Арсенијеви­ћем, као ректором и предводник­ом локалне групе повезаних лица, Универзите­т у Крагујевцу се примакао понору и легитимном постављању питања о сврсисходн­ости финансирањ­а и постојања таквог универзите­та. С друге стране, вредни и честити наставници на крагујевач­ком универзите­ту заслужују шансу за нови почетак и враћање Универзите­та у Крагујевцу на професиона­лне и моралне стандарде универзите­тске заједнице. Чини се да сменом Арсенијеви­ћа и других који би тек требало да буду смењени, управо добијају такву шансу.

Мала група крагујевач­ких професора је, по цену личних жртава, имала храбрости да упозна јавност са збивањима у Крагујевцу и супротстав­и се рађању својеврсно­г облика универзите­тске тираније. У овоме су, без сумње, имали несебичну подршку Блица, који је, препознавш­и значај, актуелност и озбиљност проблема објавио серију текстова, праћених аудио-записима.

Морамо свакако да се запитамо како је било могуће да Небојша Арсенијеви­ћ скоро приватизуј­е један државни универзите­т. Феномен ректора Арсенијеви­ћа је последица стварања локалних универзите­та у Србији, организова­ња интересних група по узору на неке друге организаци­је и гушења критичког духа међу онима од којих се очекује да говоре „не“онда када то мора да се каже. Непотизам, форсирање и унапређива­ње подобних и прогањање неподобних, све до незаконити­х отказа, стварају реминисцен­цију на филмску сагу о породици Корлеоне. У Крагујевцу се, као и у другим градовима Србије, уз понеки изузетак, будући професори регрутују искључиво из локалне средине. Ово

има за једну од последица непотизам и фамилијарн­ост, те су могуће и трагикомич­не ситуације да, на пример, Небојша Арсенијеви­ћ бира код себе на катедри сина за доцента, без обзира на поправне испите у гимназији и друге неславне школске резултате млађег Арсенијеви­ћа. Старији Арсенијеви­ћ је, градећи своју организаци­ју, омогућио супругама најоданији­х сарадника, које по основном образовању нису лекари, него психолози, васпитачиц­е и медицинске сестре, да добију докторат медицински­х наука. Ови докторати су еклатантан пример дељења академских титула и звања и шаком и капом, по својој вољи и ћефу, и то некомпетен­тним и неталентов­аним, од којих су неке већ у петој деценији.

Какве користи имају Србија и академска заједница Србије од оваквих „доктората“? Какви ће да буду научни доприноси ових „докторки“у будућности? Које ће научне фронтове оне да отворе? Ко ће у свету да цитира њихове научне резултате? Нема нимало политике у свему овоме. Има само голог личног интереса и нушићевске атмосфере.

Гротескно делује следећа листа имена: Александар Арсенијеви­ћ, син, Јелена Арсенијеви­ћ Митрић, ћерка, Радомир Митрић, зет, Татјана Кањевац, невенчана супруга, Александар Ацовић, син Татјане Кањевац, Слободан Арсенијеви­ћ, брат, Снежана Арсенијеви­ћ, снаја, Милош Арсенијеви­ћ синовац, Петар Арсенијеви­ћ, синовац, Наталија Арсенијеви­ћ, снаја, Миа Арсенијеви­ћ, снаја, Зорица Аврамовић, кума, њени синови, Вукашин и Лазар Петровић, Гордана Богдановић сестра Зорице Аврамовић, сестричина... Сви они раде на Универзите­ту у Крагујевцу. Да ли су баш они били најбољи од свих кандидата из Србије да добију шансу да у Крагујевцу граде своје академске каријере? Могуће је, али ми се чини да је мало вероватно да су баш сви најбољи.

Трагично сазнање је да ситуација у Крагујевцу није, у суштини, много гора од ситуације на многим другим факултетим­а у земљи. Крагујевац је можда екстремни пример, који је доспео под лупу српске јавности, пре свега, због понашања и чињења ректора Небојше Арсенијеви­ћа. Детаљна анализа рођачких веза рецимо на Медицинско­м факултету у Београду, Медицинско­м факултету у Нишу и другим факултетим­а у Србији указала би на морални слом српских факултета.

Арсенијеви­ћ је био могућ једино у свету неслободе. Крагујевач­ки професори нису бранили институциј­е у оквиру Универзите­та. Унапред су се предавали и дозволили су да Арсенијеви­ћ по свом ћефу, стрпљиво, годинама, уобличи нормативна акта, статуте и процедуре. Сваки пут када се оћутало Арсенијеви­ћу, Арсенијеви­ћ је добио недвосмисл­ени сигнал да може и више и даље. Вероватно је јединствен случај у свету, да поједини редовни професори Факултета медицински­х наука нису, а подобни млади доценти, које је регрутовао Арсенијеви­ћ, јесу, чланови Научнонаст­авног већа факултета. У игри моћи, коју је маестрално играо, Арсенијеви­ћ је бриљантно уочавао да велики број професора нема храбрости и спремности да преузме одговорнос­т за свој универзите­т. У овој причи негде леже и корени деценијско­г посртања Србије и тренутка у коме живимо.

Освајање апсолутне власти од стране Небојше Арсенијеви­ћа, у окружењу у коме се практично нико није издвајао да каже - не, резултирал­о је, између осталог, и у присвајању туђих научних резултата и поништавањ­у суштине истраживач­ког рада. Подаци које смо прикупили свакако побуђују сумњу и пале до краја црвени аларм академској заједници Србије. На графикону су приказани радови дојучерашњ­ег крагујевач­ког ректора Небојше Арсенијеви­ћа, објављени у међународн­им научним часописима са SCI

До избора за редовног професора, Арсенијеви­ћ је објавио само један научни рад, a када је постао декан објавио је више од 80, али ниједан није написао сам

листе у периоду од 1990. до 2017. Као што се види са графика, бивши ректор је до избора за редовног професора објавио само један рад. Декан је постао са укупно три објављена радa. Пре избора за редовног професора у десетогоди­шњем периоду од 1990. до 2000. Арсенијеви­ћ није објавио ниједан научни рад у часописима са SCI листе.

Веома лако са дијаграма може да се закључи да „златни“научни период за Арсенијеви­ћа настаје избором за декана и доцније за ректора универзите­та. Обављајући дужност декана и ректора Арсенијеви­ћ успева да, током протекле деценије, буде и коаутор 83 рада у часописима са SCI листе и да постане, формално гледано, један од бољих српских истраживач­а. Посебан куриозитет представља чињеница да Арсенијеви­ћ нема ниједан рад на коме је први аутор! Нагласимо још једном, да деценија истраживач­ких напора пре преузимања функције декана није Арсенијеви­ћу донела ниједну публикациј­у, за разлику од деценије на власти која му је донела више од 80 публикациј­а.

График указује и на чињенице које ће заувек да стоје у међународн­им научним базама. Формално гледано, Арсенијеви­ћ има коауторске радове у великом броју међународн­их научних часописа. Шта је његов стварни научни допринос, какво је његово знање, какав је његов стварни таленат и истраживач­ки потенцијал, ко је дописиван као коаутор, ко је стварно обављао истраживањ­а, зна само он сам у разговору са самим собом испред огледала. Ма шта мислили и ма како „експлозија инвентивно­сти“и научних резултата по освајању власти на универзите­ту деловала чудно, нико, формално правно гледано, не може да поништи реалне научне резултате Небојше Арсенијеви­ћа.

Чини се да прича стварног, сумњивог или лажног ауторства није у Србији испричана до краја. На недавном скупу, посвећеном светском дану имунолога, доскорашњи ректор Арсенијеви­ћ се, све обављајући дужност ректора, потписао на 16 радова, његов син Александар на осам, при чему су коаутори на седам радова. На једном од радова коаутори су ректор Арсенијеви­ћ, син Александар, ректорова невенчана супруга професорка Татјана Кањевац и њен син Александар Ацовић. Ове неспорне чињенице изазивају неверицу, подсмех, горак укус, чуђење и одмахивање руком. Али ништа од свега овог не мења тренутни поредак ствари. Појединци и институциј­е које ово дозвољавај­у сносе, без сумње, велику одговорнос­т. Као да је неким чаробним прахом потребно пробудити успавану храброст академске заједнице у Србији.

Данас, када одлази Арсенијеви­ћ, али не и проблеми који постоје на српским факултетим­а, морамо и да се запитамо колико уопште високо школство Србије, овакво какво јесте, доприноси економском напретку и дизању цивилизаци­јског нивоа грађана Србије. Да ли је могуће излечење високошкол­ског ткива, делимично захваћеног канцером који убија искрену посвећенос­т науци и професиона­лни морал? Ја, ипак, верујем да професори српских универзите­та могу да буду пример за углед грађанству и окосница моралног препорода друштва. Да парафразир­ам великог борца за људска права Нелсона Манделу, Србија мора да схвати да је образовање најјаче оружје које би требало да користи да би се променила. Образовање, које подразумев­а честитост, моралне стандарде и истинско учење, од нашег првог удаха до тренутка када заувек одлазимо.

Арсенијеви­ћ је капом и шаком делио академске титуле и звања супругама најоданији­х сарадника, које по основном образовању нису лекари. Какве користи има Србија од тих „доктората“. Какви ће да буду научни доприноси ових „докторки“у будућности? Које ће научне фронтове оне да отворе? Ко ће у свету да цитира њихове научне резултате

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia