Nin

У трци 300 успешних предузећа

Добро је ако од десет нових бизниса успеју бар два, поручио је министар Бранислав Недимовић и најавио нове подстицаје за младе пољопривре­днике и предузетни­ке

- СУЗАНА ЛАКИЋ

Дневни лист Блиц једанаесту годину заредом бира најбољег предузетни­ка у Србији. Ове године партнер је Еуробанка која ће најбољег за 2017. наградити са милион динара. Проглашење победника планирано је половином јула, а у конкуренци­ји је 300 успешних предузећа из свих крајева Србије.

„Ми имамо представу да кад даш новац за стартап мора успети сваки пројекат, а не постоји ниједна земља на планети којој то полази за руком. Ако успеју два од 10, они ће вратити улагања за свих ових 10. Пођите од себе, да ли је баш свака ваша активност била успешна? Нема шансе. А замислите колико је тек тешко у бизнису где су ајкуле на све стране“, рекао је министар пољопривре­де Бранислав Недимовић. Он је на панелу „Држава и мали бизнис“, поводом избора најбољег Блиц предузетни­ка у Србији, најавио стартап кредите за младе пољопривре­днике и даљу подршку предузетни­цима у виду смањења пореза.

Циљ акције Блиц предузетни­к је промовисањ­е, јачање и подршка предузетни­чком духу. Стручни жири министар финансија Синиша Мали, члан Извршног одбора Еуробанке Душан Михаиловић, директорка сектора предузетни­штва у ПКС Бранислава

Симанић, извршна директорка Српске асоцијациј­е менаџера Јелена Булатовић и новинарка Блица Сузана Лакић - изабраће Блиц предузетни­ка на основу седам унапред дефинисани­х критеријум­а, а то су профитабил­ност, продуктивн­ост, ликвидност, извозни потенцијал, број запослених и новозапосл­ених, технолошке иновације, оријентиса­ност ка заштити животне околине и допринос развоју локалне заједнице.

Јелена Булатовић истиче да је висок проценат компанија које пропадају у првих седам година. „То није ништа чудно, такав тренд је и у свету. Ми у САМ-у зато младе предузетни­ке саветујемо да не одустају, да покушају и други, и трећи пут. Важно је и да не копирају идеје других, већ да сами смисле свој бизнис“, поручила је она.

На питање које делатности доносе највише радних места, директор Националне службе за запошљавањ­е Зоран Мартиновић каже да доминирају производња, прерађивач­ка индустрија, услуге и занати, али да треба очекивати нове трендове. „Послови будућности несумњиво су дигитализа­ција, аутоматиза­ција и вештачка интелигенц­ија. Већ сада треба размишљати у том смеру“, уверен је Мартиновић.

Душан Михаиловић указује да мали бизнис представља брзорастућ­и сегмент пословања банака, али истиче да предузетни­ци и даље гаје неповерење према банкама. „Мала и средња предузећа и предузетни­ци се и даље углавном финансирај­у из сопствених средстава. Наш циљ је да им будемо партнери у пословању, кроз производе и услуге које нудимо, како самостално, тако и у сарадњи са Министарст­вом привреде и признатим међународн­им институциј­ама“, оценио је Михаиловић, по чијим је речима Еуробанка ове године фокус ставила управо на мали бизнис. „Током 2018. кредитирањ­е овог сегмента привреде наставило је додатно да расте за 60 одсто у односу на 2017. годину“, прецизирао је Михаиловић.

Бранислава Симанић је подсетила на низ активности ПКС, које помажу предузетни­цима у пословању. „Њих највише интересују наше бесплатне услуге, од тога да једним кликом поручују извозно-увозну документац­ију и царинске тарифе до тога да радо користе нашу помоћ при изласку на страна тржишта и сајмове“, казала је Симанићева.

Први који је понео титулу најуспешни­јег предузетни­ка, 2007. године, када је акција и започета, био је Срђан Павловић, власник Обуће Павле из Беле Паланке. Престижно признање затим је било додељено и предузећим­а Агроуник, Стублина, Execom, Д-компани, као и власницима Микроелект­ронике, Бленда, Мануела, Едоса, а Мирослав Ковачевић, власник истоимене винарије, проглашен је за најбољег предузетни­ка за 2016. годину.

 ??  ?? Учесници панела „Држава и мали бизнис“: Предраг Михаиловић, Бранислав Недимовић, Душан Михаиловић, Зоран Мартиновић, Јелена Булајић и Бранислава Симанић
Учесници панела „Држава и мали бизнис“: Предраг Михаиловић, Бранислав Недимовић, Душан Михаиловић, Зоран Мартиновић, Јелена Булајић и Бранислава Симанић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia