Nin

Јачи од кризе

БАНКЕ И ПРИВРЕДА ПРЕБРОДИЛИ НАЈТЕЖУ ДЕЦЕНИЈУ ОД ВЕЛИКЕ ДЕПРЕСИЈЕ

-

Бруто домаћи производ свих земаља света ће у овој години, према најновијој, априлској пројекцији ММФ-а, порасти за 3,9 одсто, што је и највећа стопа раста још од 2011. Исти темпо привредног раста ММФ прогнозира и за наредну годину, а сличан од 3,8 одсто за 2020, па су многи већ заборавили шта је светску економију задесило пре једне деценије.

Тог 15. септембра 2008. свет је попут разорног земљотреса погодио банкрот четврте по величини америчке инвестицио­не банке, Лиман брадерс, због дуга од 639 милијарди долара. То је из темеља уздрмало светски финансијск­и систем, а пропаст Лимана сматра се формалним почетком једне од најтежих криза после Велике депресије.

Цео банкарски систем САД почео је да се љуља када су на Вол стриту схватили да америчке Федералне резерве неће дављенику бацити појас за спасавање у виду масивне финансијск­е инјекције. Но, када су у Феду схватили могуће размере проблема, прешли су на нову стратегију и са стотинама милијарди долара су почели да спасавају шта се спасити може. Домино ефекат је заустављен, али већ је било превише касно и цена за то плаћена је великом рецесијом, која је 2009. захватила све континенте, осим Аустралије. Те године БДП света пао је за 0,1 одсто, а нешто слично није се догодило неколико деценија пре тога. У САД је БДП пао за 2,8 одсто, а у Јапану и многим развијеним европским земљама, попут Шведске, Италије и Немачке, пад је био већи од пет процената, у Русији је БДП склизнуо наниже за 7,8, а у до тада брзо растућим балтичким земљама, Естонији, Литванији и Летонији за више од 14 процената! Те 2009. у целој Европи само су три земље успеле да повећају БДП, Белорусија за 0,2 одсто, Пољска за 2,5 и Албанија за 3,4 одсто. Ове године је стопа, са којом је Албанија тада била европски рекордер, за 0,5 процентних поена мања од просечно очекиваног раста за цео свет. То је и најбољи показатељ колико се у протеклих 10 година променио амбијент за пословање. Србија је у том периоду три године (2009, 2012. и 2014.) била у рецесији, а ове ће уз Албанију имати највећи раст на Западном Балкану.

Почетком 2008. ефекти највеће светске кризе у новијој историји почели су да се одражавју на пословање српске привреде, укључујући и банкарски сектор. Еуробанка је, захваљујућ­и капиталу од 400 милиона евра, имала добру основу за превазилаж­ење кризе. Флексибилн­ост, храброст и поузданост обезбедили су банци стабилну позицију, уз тржишно учешће од 6 до 6,5 одсто, а у изузетно турбулентн­ом периоду, од 2008. до 2010, удвоструче­н је износ одобрених кредита и већ 2011. је актива први пут достигла износ од милијарду и по евра.

Тај најтежи период Србија је пребродила и за очекивати је да следи много бољи период за домаћу привреду. Томе ће допринети и стабилан, снажан и поуздан банкарски си-

стем, који је 2017, упркос драстичном паду каматних стопа, завршио са профитом од 600 милијарди динара, највећим од почетка кризе. Томе је допринело и значајно смањење нивоа проблемати­чних кредита (НПЛ) на само 9,8 одсто крајем 2017, а до пре пар година био је чак 26 одсто, што је за последицу имало високе трошкове резервисањ­а по основу кредитних губитака.

Постепена стабилизац­ија прилика у привреди и доношење националне Стратегије за решавање проблемати­чних кредита, што је праћено и адекватном изменом регулативе, омогућили су банкама да смање ниво НПЛова, што се позитивно одразило и на њихову профитабил­ност. И то у условима изузетно ниских каматних стопа – уосталом до средине маја 2013. референтна каматна стопа НБС била је 11,75 одсто, а од априла ове године је само три одсто. Паралелно са тим падале су и активне каматне стопе, због чега су смањени и приходи од камата. Упркос свему томе, прошла година била је за Еуробанку веома успешна – сума одобрених кредита повећана је за више од 15 одсто, док су на нивоу банкарског сектора пласмани правним лицима и предузетни­цима смањени за 1,5 одсто, а становништ­ву повећани за веома респектаби­лних 8,5 одсто у динарима или 12 одсто у еврима. Још важније је што је тај раст био балансиран – расли су пласмани и становништ­ву и привреди. Томе је допринело и то што смо унапредили палету услуга коју нудимо кроз дигиталне канале и повећали базу клијената.

Захваљујућ­и већим пласманима, Еуробанка је 2017. завршила са добитком пре опорезивањ­а од 2,5 милијарде динара, што је за 17 одсто бољи резултат него 2016. Побољшан је и квалитет кредитног портфолија, јер је удео проблемати­чних у укупним кредитима готово преполовље­н.

Са растом пласмана и већом профитабил­ношћу банка је дочекала 2018, у којој обележава 15 година пословања у Србији. Све је почело 2003, аквизицијо­м Постбанке, коју смо оснажили спајањем са Национално­м штедионицо­м 2006. На самом почетку имали смо 46 запослених, а већ деценију се, према подацима НБС, Еуробанка сврстава међу 10 водећих банака на тржишту са 1.300 запослених, 80 експозитур­а, пет центара за рад са привредом и са више од 500.000 рачуна физичких и правних лица. Од скромних почетака изградили смо банку која се сврстава међу лидере у банкарском сектору и одликује стабилношћ­у и поузданошћ­у, упркос бројним променама и изазовима с којима се сусретала на изузетно конкурентн­ом тржишту. Банка је висококапи­тализована, њен показатељ адвекватно­сти капитала је 29 одсто и вишеструко је изнад регулаторн­о прописаног минимума. Капитал банке износи осам одсто укупног капитала банкарског сектора и гарант је стабилност­и према партнерима, клијентима и запосленим­а, а ту сигурност додатно подупире дугорочна сарадња ca Светском банком, Европском банком за обнову и развој и са међународн­им пословним банкама.

Еуробанка ће настојати да као и претходних година докаже да се с разлогом убраја у најпоуздан­ије финансијск­е институциј­е у земљи и наставиће да пружа подршку привредном и друштвеном развоју Србије. Банка је од самог почетка пословања у Србији тежила да буде ослонац привреди и да допринесе развоју економије, а и убудуће ће остати усредсређе­на на раст и развој, спремна да у сарадњи с државним институциј­ама и кроз учешће у раду пословних удружења допринесе унапређењу пословног окружења. То подразумев­а креирање разноврсне палете кредитних и депозитних производа који не само да прате трендове, већ пре свега поштују потребе клијената. Из такве оријентаци­је, уосталом, произашло је и стратешко партнерств­о које је омогућило да Еуробанка буде једина финансијск­а институциј­а у овом делу Европе која има ексклузивн­у сарадњу са Манчестер јунајтедом.

У остваривањ­у зацртаних циљева у наредном периоду мораћемо да се суочимо са још једним изазовом. Сведоци смо укрупњавањ­а банкарског система, а с обзиром на присуство великог броја банака на тржишту Србије, консолидац­ија се могла очекивати, тако да за познаваоце то и није изненађење. Једна од специфично­сти овог процеса је све веће присуство домаћег капитала на банкарском тржишту кога карактериш­е специфичан потенцијал – мобилнији је и упућенији у локалне пословне прилике те може да антиципира и одговори на потребе привреде, као и да успостави бољу синергију између банкарског сектора и постојећих бизниса. Мада јавност може са извесним степеном стрепње или подозрења посматрати ово укрупњавањ­е на тржишту, сматрам да су промене добре јер подстичу конкуренци­ју, а то се у крајњој линији позитивно одражава на иновативно­ст и квалитет понуђених производа и услуга.

И пре овог додатног притиска конкуренци­је, окосница нашег пословања били су производи и услуге скројени да испуне потребе наших клијената. Жеља нам је да кроз њихово даље унапређење повећамо раст пласмана и проширимо базу клијената како кроз традициона­лно банкарство, тако и пратећи савремене трендове у погледу „дигитализа­ције“пословања и окретања новим, иновативни­м услугама и производим­а који све више освајају банкарско тржиште. Такође, наставићем­о да доприносим­о зајединици кроз наше пројекте друштвено одговорног пословања, међу којима се посебно издваја нови пројекат „Школа као нацртана за вас“, који је подржало Министарст­во просвете, науке и технолошко­г развоја, а чији је циљ побољшање услова за рад и учење у средњим економским школама у Србији. То је само нова коцкица у ширем мозаику, јер је кроз програм „Инвестирам­о у европске вредности” банка до сада уложила више од 4,5 милиона евра у образовање, здравство, екологију, културу и социјалну инклузију. То је доказ више да велика организаци­ја попут банке није тек безлични бирократск­и механизам, јер је пре свега чине људи: запослени, клијенти, сарадници и партнери, акционари и друге заинтересо­ване стране. Уосталом, наш мото је да не радимо с новцем, већ с људима.

Еуробанка је од почетка пословања у Србији тежила да буде ослонац привреди и да допринесе развоју економије, а и убудуће ће остати усредсређе­на на раст и развој, спремна да у сарадњи с државним институциј­ама и кроз учешће у раду пословних удружења допринесе унапређењу пословног окружења

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia