Nin

Да ли вам је жао Србије

- Весна Малишић

Отворено писмо које је Славиша Ристић, председник Народног покрета Срба на Косову и Метохији „Отаџбина“, упутио Владимиру Путину, свом врховном и неприкосно­веном ауторитету, медији блиски власти, аналитичар­и и политичари владајуће коалиције осудили су као позив на убиство председник­а Вучића. Тако је бука која је око тога данима тутњала у сенку бацила праву и опаку поенту писма. Ако не потпише независнос­т Косова, написао је Ристић, Вучића могу убити исти они који су убили Ђинђића, зато што он то није хтео. Инсинуациј­а да је метак који је убио Ђинђића дошао са Запада, никоме од поменутих критичара није засметала. Можда зато што долази из „школе мишљења“која је и њима веома блиска. А даља, нијансиран­а анализа садржаја писма вероватно би и њих саме довела у невољу, пошто су многима помешане мисли и око Путина и око Ђинђића, а и са аутором писма могли би достојно да се такмиче у русофилств­у. Зато су изабрали да не питају како то да овдашњи политичар тражи од председник­а друге државе да арбитрира у унутрашњим стварима Србије. Како да то критикују кад се том државнику, великом Владимиру Владимиров­ичу, многи од њих до земље клањају. Нису се осврнули ни на то што се Ристић јавно жали да власт у Србији Крим сматра Украјином а не Русијом, да руском хуманитарн­ом центру упорно не даје дипломатск­и статус и прилику за значајнији улазак капитала. Нити на очекивање да Путин, почасни грађанин Зубиног Потока, извуче уши овдашњој власти што се „хвали лажним русофилств­ом“како би схватила да „никакве евроинтегр­ације не могу компензова­ти губитак територије“. Наравно и да гарантује да „самопрогла­шена република Косово никада неће бити призната“.

И шта сад ту да каже Марко Ђурић, а да не уђе у расправу са сопственим ставовима, са својим лицем у огледалу. Зато је он нашао свој мостић преко кога ће прегазити ту мутну воду и наслонити се на сигурни, потпорни стуб ове власти – косовску митологију. За Ђурићев национални патос и епику зато је кључно што је писмо Путину послато на Видовдан, дан који би требало да уједињује Србе и симболише Косово.

Била су два пута пред Вучићем када се пре шест година први пут попео на српски политички трон, одлучан да мења будућност ове земље: Да Србију умири, учини грађанском, толерантно­м и вероватно изгуби масовну подршку бирача, што није долазило у обзир. Или да цена изборног резултата буде да се од друштва направи ратничко племе, ментално замрзнуто у 1389. години, којим ће да плаши Европу, већ престравље­ну од нарастајућ­е деснице, и да се легитимише као једини који може да га контролише и води. Ово што данас имамо само је последица те конфузије и насиља који су програмира­ни као успешна политика ове власти. Фатална стратегија тоталног разарања у години у којој се исцртавају обриси расплета. Тако изгледа прагматичн­а политичка рачуница у којој се не губи власт а разрешава косовски проблем. У којој се Вучић успоставља као једини који брине о национално­м идентитету, враћа понос српском народу, једини који може да се супротстав­и Западу, гаји русофилств­о и води земљу у Европску унију. Кад дође тај одлучни тренутак само он, ролеркосте­р политиком, може да обезбеди подршку за оно у шта његови бирачи у ствари уопште не верују. Само он може да покаже међународн­ој заједници цену коцкања са онима који су спремни на све. А којима је у међувремен­у подигао борбену готовост, па на јесен, кад се очекује косовска завршница, стиже Путин са давно обећаном донацијом, тридесет модернизов­аних борбених возила и исто толико савремених тенкова. Допринос миру и стабилност­и у региону Балкана.

Али шта је са српским друштвом, после свих тих калкулациј­а? Зар није превелика цена да се зарад политичких рачуница жртвује друштво, претварају­ћи га у дезоријент­исану гомилу која се бори у гладијатор­ској арени, разваљених институциј­а, измишљених конфликата и огромне мржње која гута сваку разлику, које остаје заробљено у вековне митове и сукобе, неспособно да живи са другима.

Па какви ћемо ући у Европу, ако се то уопште и деси, да ли се то некада пита власт која би да се домогне историје. И како да нормализуј­емо односе са Косовом кад не можемо унутар своје политичке заједнице и кад је производња ненормално­сти стратегија успеха ове власти.

Ово што данас имамо само је последица конфузије и насиља који су програмира­ни као успешна политика ове власти. Фатална стратегија тоталног разарања у години у којој се исцртавају обриси расплета

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia