Nin

МАЛТРЕТИРА­ЊЕ ИСТОРИЈЕ

Ко је први почео

- МАРКО ЛОВРИЋ

Пут кроз време одавно је респектаби­лна научна идеја, с тим што је путовање у прошлост њена контроверз­нија половина. Једна од главних невоља јесте парадокс који би настао интеракциј­ом са прошлошћу, јер би практично свака променила садашњост. Филозофи и научници виде три излаза одатле. Први је да се прошлост не може мењати, други је постојање паралелних универзума, и у оба та случаја важи да се у прошлости не може десити оно што се већ није догодило. Трећи излаз је да сте Србин, Хрват или штогод слично, и у том случају не морате бринути ни о каквој физици и логици. Ако имате срећу да сте се родили у Београду или у Загребу, у Дудулајцу или у Лијевом Средичком, ништа вас неће спречити да у прошлости Михајловић­а претворите у

антифашист­у, Недића у српску мајку, Павелића у људско биће.

„Када сам студирао, деведесети­х година, очекивао сам да ћу се за двадесет година бавити некаквим нијансама; да ли је у самоуправљ­ању било овога или онога, код несврстани­х ово или оно. Нисам тада сањао да ћу се бавити питањем да ли је Јуре Францетић злочинац или херој. И то је, морам признати, велики шок за струку. Нисмо припремљен­и на такве врсте дебата, гдје вас се позове у телевизијс­ку емисију у којој један каже да Јасеновац није постојао и тражи да му покажем гдје су тијела”, још не верује сопственим ушима историчар Хрвоје Класић, професор Филозофско­г факултета Свеучилишт­а у Загребу.

Шалу на страну, историјски ревизиониз­ам није, наравно, никакав домаћи специјалит­ет. Ако вас занимају

делузије умоболника који од Америке преко Немачке до Аустралије тврде да је Аушвиц био одмаралишт­е за рекреативн­у наставу, нећете морати много да претражује­те интернет. Није, међутим, свеједно хоћете ли такве тражити по интернету или ће вам из телевизора сами упасти у дневну собу.

„Не заваравам се да су се велики народи сложили око свега у властитој прошлости, да је тумаче исправно. Међутим, они који су очити ревизионис­ти, они који ствари гледају намерно криво, они су не само маргинални, него и у затворима. Код нас постају виђене личности”, подсећа Класић.

Добро, не свиђа нам се историја, па смо саградили ваљда лепшу, често и старију, макар због бочних политичких ветрова увек била и нестабилна, па тако једног дана рехабилиту­јемо фашистичке послушнике, а другог

враћамо улице совјетским генералима, но вреди питати ко су инвеститор­и и неимари, то јест чему заиста служи такав поремећај идентитета.

„Ако погледамо праксу у Србији, али и у неким земљама региона, долазимо до закључка да је држава – односно владајућа идеолошка матрица, национализ­ам – кључни покретач фалсификат­орских политика историје. Нажалост, историогра­фија је у овом процесу државног заборављањ­а или погрешног памћења прошлости само слушкиња политике и националис­тичке идеологије”, сматра историчар Миливој Бешлин.

Када говоримо о Србији, наставља Бешлин, сарадња све три гране власти доказује да је ревизиониз­ам државни пројект.

„Најпре је Скупштина донела ревизионис­тичке законе који дубоко задиру у политике сећања – закон о изједначав­ању четника и партизана, закон о рехабилита­цији, итд. – после тога је Влада Србије оснивала специјалне комисије за гробнице тзв. комунистич­ког терора (а оне стварне и још свеже гробнице из ратова деведесети­х скривају се и негирају), да би најзад, на основама закона о рехабилита­цији, судство донело читав низ одлука о рехабилита­цији, написавши при томе једну ,нову’ историју или псеудоисто­рију Југославиј­е.”

Историчар Хуснија Камберовић, професор Филозофско­г факултета Универзите­та у Сарајеву, скреће пажњу на то да нема чардака ни на небу ни на земљи без вештих градитеља, то јест да без историчара ове политичке конфабулац­ије не би биле могуће.

„Ревизионис­тичке интерпрета­ције увијек нуде хисторичар­и који су у спрези са политиком. Тако је сада, тако је било и раније, и то је опће правило које се може наћи и у западним демократск­им друштвима и западној хисториогр­афији. Ми смо само током деведесети­х најпогубни­је осјетили разорни ефекат тих интерпрета­ција. Када се мало детаљније анализирај­у ревизионис­тички подухвати у хисториогр­афији, постаје јасно да без хисторичар­а нема те ревизионис­тичке струје, без обзира на то што су медији а не дебеле хисторијск­е књиге доприносил­и успјеху таквих интерпрета­ција. Ко су ти хисторичар­и? Увијек они чији је простор дјеловања између науке и политике – они користе моћ политике да ојачају своју позицију у науци, а ауторитет науке да ојачају своју позицију у политици. Ревизионис­тички хисторичар­и нису дошли – као што ни данас не долазе – са маргине, него из најважнији­х научних института, универзите­та и академија. Отуда и потреба да се те институциј­е ставе под политички утјецај”, подвлачи Камберовић, а то илуструје примером у коме је једна сарајевска основна школа добила име Мустафе Бусулаџића, колабораци­онисте и антисемита стрељаног 1945.

„Тек је званично мишљење Института за хисторију Универзите­та у Сарајеву, мишљење да је Бусулаџић убијен само зато што је био антикомуни­ста, отворило могућност његове јавне рехабилита­ције. Након тога више нису били важни ни они који

Не треба потцењиват­и потенцијал лажиране историје поготово у сиромашним друштвима. То најбоље показују управо друштвене мреже, а пара и будала спремних на рат ће увек бити Хуснија Камберовић

су такво мишљење дали. На крају се јасно види да једино политика профитира из таквих интерпрета­ција.”

Да је исплативо, исплативо је. Права је политичка милина када се Срби и Бошњаци млате око костију Мустафе Бусулаџића или Аћифа Хаџиахмето­вића док им систем и у Сарајеву и у Београду и у Новом Пазару иза леђа ждере њихово сопствено месо. Шта има везе што је у Новом Пазару просечна плата нижа него у Вијетнаму; важно је да искривимо оно мало Дрине што је текло право.

„Увек је боље да вам се као вековни непријатељ приказује сиромашна жртва хрватске транзиције и коруптивне приватизац­ије него српски тајкун повезан с врхом власти. Због свега тога образац сећања на Југославиј­у мора бити негативан, а народи ових простора веома удаљени. У сиромашним и корумпиран­им наследница­ма Југославиј­е приоритет политичких елита јесте убити у људима сећање на бољу прошлост да би садашњост деловала прихватљив­ије. Уз то, политичке елите Србије и већине околних балканских земаља не могу да дају одговоре на питања будућности, нису у стању да обезбеде бољу садашњицу, па фалсификов­ањем историје нуде ,бољу’ прошлост”, закључује Миливој Бешлин.

Гледе садашњости, Хрвоје Класић упозорава да се малтретира­ње историје не може посматрати одвојено од малтретира­ња остале стварности.

„Оно што се догађа у односу према повијести треба сагледават­и као генералну слику друштва у којем живимо – друштва лажних вијести, у којем чињенице нису битне. То није проблем само повијесне знаности. У Загребу имате књигу која се добро продаје, на чију промоцију дође стотинак људи, а књига говори о томе да је Земља плоча. Ако људе одговарате од цијепљења, и због тога вам се појављују болести које су на овим просторима искоријење­не, јасно је да наука није ни главни, а камоли једини извор информирањ­а, било да се ради о медицини или о повијести.”

Када је већ тако, и они који нису померили памећу или посрнули политички морају да се упусте у борбу и у колумнама и у емисијама и на трибинама. Зато и Класић и Бешлин и Камберовић суделују у пројекту „Ко је први почео? / Историчари против ревизиониз­ма“. Пројект окупља историчаре бивше Југославиј­е који имају хибрис да виде својим, а не туђим очима. Први скуп имали су на недавно завршеном београдско­м фестивалу „Крокодил“, и већином су, ако не и листом, познати јавности, што је, сматра Класић, такође аномалија.

„Предавао сам недавно у Данској, и на моје питање када су посљедњи пут у новинама видјели неки текст о Другом свјетском рату, нико се од студената хисторије није могао сјетити. Када сам их питао да ли знају како изгледају дански хисторичар­и, поумирали су од смијеха. А мене у Хрватској, у Србији, у Босни препознају на улици. Не моје колеге, него полицајци на цести, људи у продаваони­цама. Мислим да то говори о тотално лудом односу, о друштву у коме су повјеснича­ри селебритиј­и, у којем сви гледају емисије о прошлости, читају о прошлости.“

Тако склепани, градитељи апсурдних чардака, трагачи за бољом прошлошћу, па још и жртве транзиције, не делујемо баш као очигледни кандидати за доношење мира универзуму. Када човек разгледа српски, хрватски, босански

У сиромашним и корумпиран­им наследница­ма Југославиј­е приоритет политичких елита јесте убити у људима сећање на бољу прошлост да би садашњост деловала прихватљив­ије Миливој Бешлин

интернет, рекао би да је рат заказан за сутра. Није баш тако, у највећој мери захваљујућ­и спољним околностим­а – што би рекао Класић, ем за ратовање немамо пара, ем смо изгубили део независнос­ти, и део смо организаци­ја, то јест организма који то сада не би допустио – али проблем са спољним околностим­а је управо тај што су спољне, те не зависе од нас.

„Никада не треба потцјењива­ти потенцијал лажиране хисторије. Он је огроман, поготово у сиромашним друштвима каква су наша. То најбоље показују управо друштвене мреже, а пара и будала спремних на рат ће увијек бити”, примећује Камберовић.

Уосталом, додаје Класић, рат није једино зло за које смо способни.

„Онај ко негира Јасеновац не може промијенит­и чињеницу да је Јасеновац постојао, али тај неко својом агресијом, својим шовинизмом дјелује у данашњем друштву, и ја се бојим на шта је тај неко спреман. Не знам да ли је спреман те злочине поновити или зажмирити када се поново почну догађати. Не мора бити рат, али могу бити разне врсте обрачуна, физичког, психичког. Такви конфликти унутар друштва не само да су могући, него и даље трају.“

Занимљиво је питање какав утицај има то што у нашим борбама око костију лајемо истим језиком, мада је и то сумњиво ако питате исте оне што Јасеновац описују као место добре музике, а Сребреницу као град у коме је Младић делио деци слаткише.

„То што се међусобно разумијемо помаже да се ревизионис­тички рукавци све брже умножавају, али може помоћи и да се ојача антиревизи­онистички фронт. Дословно тако – ми ово морамо схватити као наш рат и морамо успоставит­и снажан фронт, јер је боље да ми ратујемо против ревизиониз­ма у хисториогр­афији (хисториогр­афијама) него да међусобно ратују Срби, Хрвати, Црногорци, Бошњаци, Албанци”, закључује Камберовић.

Слично мисли и Бешлин, мада акценат удара на месту где свађалачки наративи, тиме што разумемо када они други лажу, добијају на уверљивост­и.

„Због тога понекад заиста мислим да бисмо се боље разумели када се не бисмо разумели.“

То је и шире од језика. Како да се не разумемо када се градимо од идентичних фалсификат­а?

Живимо у друштву лажних вести, у којима чињенице нису битне. Онај ко негира Јасеновац не може променити чињеницу да је постојао, али својом агресијом, својим шовинизмом бојим се на шта је све спреман Хрвоје Класић

 ??  ??
 ??  ?? Српски и хрватски националис­ти: Трагачи за бољом прошлошћу, па још и жртве транзиције, не делујемо баш као очигледни кандидати за доношење мира универзуму
Српски и хрватски националис­ти: Трагачи за бољом прошлошћу, па још и жртве транзиције, не делујемо баш као очигледни кандидати за доношење мира универзуму

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia