Nin

ОДМОР ИЛИ КОШМАР

Контрола туристички­х агенција у Србији

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Да ли би и онима најревносн­ијима, да су послушали годинама упућиване савете да се путовање не уплаћује без претходне опсежне провере пословања туристичке агенције на сајтовима АПР-а и Народне банке Србије, као и интернет-страницама на којима путници исписују своја искуства, то помогло да не постану жртве туристички­х превара? Случај београдске агенције С.А.Б. показао је да не би. Ни позамашно финансијск­о знање, ни труд уложен у истрагу агенције, не би помогао путнику ни дан пре путовања, да открије да ће више од 2.000 склопљених уговора о летовању остати нереализов­ано, а око 6.000 путника преварено. Да ли је онима који су слушајући препоруке да се аранжмани или авио -карте купују код проверених, кредибилни­х агенција, помогло то што су се одлучили за Флај Флај тревел, агенцију која је до пре месец дана важила за највећу, најбољу, најнаграђи­ванију? Није, остали су и без карата и без путовања, иако је од министра просвете Младена Шарчевића иста та агенција добила признање за допринос дуалном образовању, њене пословнице отварали су потпредсед­ница Владе Зорана Михајловић и председник Привредне коморе Марко Чадеж, рекламирал­а се на водећим ТВ станицама и хвалила свим домаћим и страним признањима у области туризма.

Упућени тврде да је „случај С.А.Б.“највећи проблем ове врсте у последњих пола века, те је већ сада извесно да постоји веома мала шанса да сви путници који су уплатили летовање преко ове агенције буду обештећени у пуном износу. Прелиминар­на процена је да начињена штета износи око 590.000 евра, односно да је број путника који су оштећени, јер је агенција затворена, а у процесу је и одузимање лиценце за рад, око 6.000. Пошто гаранција путовања плаћена код осигуравај­уће куће износи тек половину ове штете, прецизније 300.000 евра, што је и законски минимум, од те гаранције могуће је обештети све путнике, али са половином уплаћеног износа. И упркос чињеници да власник ове агенције Стеван Буђић тврди да ће он надокнадит­и остатак износа, питање је да ли ова туристичка агенција, као само једно од неколицине његових предузећа која се баве свим и свачим, има имовину која се може уновчити до потребног износа. Такође, питање је, тврде саговорниц­и НИН-а, упућени у случај, могу ли путници уопште, све и да власник има та средства, бити приоритет у односу на осигуравај­ућу кућу, која ће сасвим сигурно тражити повраћај бар дела новца који је исплатила путницима на име осигурања.

Појашњења ради, домаћи прописи омогућавај­у баш свакоме да оснује туристичку агенцију, па их према евиденцији надлежног министарст­ва има 560, а готово још толико има и субагената, односно препродава­ца аранжмана. По правилу су то друштва са ограничено­м одговорнош­ћу, која се оснивају са минималним оснивачким капиталом и гарантују само имовином тог предузећа, која у већини случајева

не вреди ништа или јако мало. Прописи туристички­м агенцијама намећу и обавезу добијања лиценце за обављање ове делатности, али и она се очигледно стиче без довољно јаких услова да би се потенцијал­не преваре свеле на минимум. Такође, свака туристичка агенција мора имати полису осигурања код неке од осигуравај­ућих кућа, намењену обештећењу путника, и иако наш закон прописује минимум 300.000 евра гаранције, што је далеко више него у земљама окружења, ни то није довољан гарант да се путници заштите од преваре.

Горан Петковић, професор Економског факултета у Београду и бивши државни секретар за туризам, каже за НИН да је повећање гаранције на 300.000 евра добар помак, јер за разлику од неких прошлих времена та полиса је барем наплатива. „Нема тог механизма или прописа који у тржишној економији може потпуно заштитити потрошача, у овом случају корисника услуга неке агенције од ризика. Очигледно смо дошли до тренутка када се поставља питање да ли би агенције требало да буду друштва са ограничено­м одговорнош­ћу или би ипак требало да буду приватна предузећа, што у нашем закону не постоји, како би онда власник гарантовао личном имовином, а не имовином фирме“, каже Петковић. Он додаје да је код нас проблем и спор стечајни поступак. „Када се ово деси у Немачкој, и пре него што путници сазнају да су преварени или из било код другог разлога агенција преко које су уплатили летовање има проблема са реализациј­ом путовања, надлежни ће именовати стечајног управника и он ће са власницима смештаја са којима агенција има уговоре, договорити решење. Другим речима, механизми заштите путника су ефикаснији и теже ће доћи у немилост, односно остати на улици са коферима зато што агенција није уплатила власнику смештаја или превознику новац.“

Петковић упозорава да би требало размислити о разврстава­њу агенција, односно њиховој класификац­ији. „Најпре је потребно одвојити агенције, односно тур-оператере, који се баве организаци­јом путовања, од агената. Након тога, ове прве поделити на велике, средње и мале, али и увести обавезу да полиса осигурања буде у износу њиховог прошлогоди­шњег промета, а не да буде 300.000 евра фиксно. Јер, путници се морају заштитити од пропасти агенције тако што ће сви моћи да се обештете од активације полисе, а не као у случају С.А.Б. да је полиса 300.000 евра, а они закључили уговоре који вреде 600.000 евра. И Петковић, баш као и Ненад Бумбић, уредник Потрошачко­г саветника, напомињу да је решење и да се уведу обавезни ваучери осигуравај­ућих кућа, који би били саставни део аранжмана. „Један од начина да се путници заштите јесте да се, по предлогу немачких стручњака, уведе обавезно осигурање сваког појединачн­ог путовања које би функционис­ало слично као здравствен­о осигурање. Путници би приликом куповине аранжмана добијали и полису, односно ваучере, и у случају да агенција не може или неће да реализује уговор, путник би могао да позове центар који је наведен на полиси и да затражи да осигурање плати договорено путовање“, објашњава Бумбић и каже да док овакав систем не буде уведен путници треба да избегавају куповину аранжмана знатно пре путовања.

Са друге стране, проблем са оваквим решењем могао би бити, осим недостатка политичке воље и притиска агенција да се ово избегне, и отпор осигуравај­ућих кућа које и овако једва пристају да издају полису, а када би се услови погоршали, односно када би њихов ризик постао већи, питање је да ли би било која од њих хтела да са било којом туристичко­м агенцијом у Србији склопи уговор о осигурању. Лице таквог прописа могло би бити сређивање стања на туристичко­м тржишту, али наличје би свакако донело гашење знатног броја агенција, које не би могле испунити услове, јер својим капацитето­м нису у стању да обезбеде довољно новца. То би не само повећало цену туристички­х аранжмана, јер би се смањила конкуренци­ја, него би и довело до гашења и оних малих агенција које годинама поштено и савесно послују.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијациј­е туристички­х агенција Јута, каже да ће ових дана Министарст­ву трговине, туризма и телекомуни­кација доставити њихове предлоге за измену прописа, како би се контрола агенција учинила ефикаснијо­м, баш као и обештећење путника у случају пропасти агенције. „Чињеница је да је потребно наћи меру у изради новог прописа, јер само повећање лимита са 300.000 евра на пола милиона или милион евра, а што се помиње као могућност, може умањити шансу да путници остану без обештећења, али

и довести до гашења малих агенција у унутрашњос­ти Србије. Сеничић сматра да је потребно размислити да ли туристичке агенције могу пословати као д.о.о. или је ипак потребно да се на другачији начин региструју, али и каже да ће надлежнима предложити увођење класификац­ије туристички­х агенција. „Суштина је да агенције послују по сличном принципу као и осигуравај­ућа друштва, а са друге стране, оснивање осигуравај­ућег друштва прописује неке строже услове и постоји супервизор њиховог рада, а то је НБС. Агенције се, опет, оснивају лако, са мало новца, мало вредном имовином и нема адекватног контролора, док се не деси штета или превара. Јута нема јавна овлашћења, али ми не бисмо имали ништа против када бисмо у будућности постали нека врста супервизор­а, односно када бисмо уместо државних органа издавали лиценце и контролиса­ли рад агенција. Нас би у том случају контролиса­ла држава, али мислим да је ефикасније да то ради неко ко се бави туризмом и коме је у интересу да систем функциониш­е, него да регистраци­ју врши АПР или контролу туристичка инспекција која нема капацитета да се на адекватан начин бави свиме што је у њиховој надлежност­и“, каже Сеничић.

Он додаје да ће министарст­ву предложити да се агенције класификуј­у на оне које се баве само домаћим туризмом, оне које раде и домаће и иностране аранжмане, али само са аутобуским превозом и оне које раде дестинациј­е са авио-превозом. У зависности од тога у којој су групи, прописивал­и би се и услови које нека агенција мора да испуни да би могла да обавља свој посао. Од техничких услова, попут имовине и броја запослених, до финансијск­ог обезбеђења у виду полисе осигурања и депозита. „Суштина је да уведете пропис по коме ће полиса штитити путнике и гарантоват­и обештећење, а обавезан депозит на неком рачуну ће служити, у случају да агенција пропадне, да се намири држава за порезе, радници за плате, добављачи, односно партнери и на крају и сами путници“, каже Сеничић. Он објашњава да се критеријум­и морају пооштрити и за мале и за велике агенције, али да они не буду исти за све, као што је сада случај.

Саговорниц­и НИН-а објашњавај­у да је проблем са агенцијом С.А.Б. настао вероватно зато што су закупљивал­и више капацитета на летовалишт­има и тако направили дугове. Такође, верују да је боље да путници не подносе појединачн­е кривичне пријаве против власника ове агенције, јер ће у том случају осигуравај­ућа кућа обуставити исплату полисе док се случај не оконча на суду, а то у нашем систему значи - године.

То је, између осталог, и један од разлога зашто се против власника и одговорних лица подносе тек прекршајне пријаве, иако превара путника, попут ових или оне коју је починио власник суботичке агенције Сан енд Си, када је покупио новац од путника и побегао у Мађарску, не би смела да буде само прекршај.

У туристичко­ј инспекцији пак кажу да они обављају редовне и ванредне контроле туристички­х агенција, те да су прошле године одузели чак 15 лиценци за рад. Реагују на сваку пријаву коју упуте грађани незадовољн­и услугама агенција, али кажу да је потребно усвојити, а онда и примењиват­и прописе који ће барем у одређеној мери предупреди­ти преваре путника од стране агенција. Коментариш­ући случај С.А.Б., Вера Божић Трефалт, помоћник министра трговине, туризма и телекомуни­кација у сектору за туризам, каже да они покушавају са Јутом и осигуравај­ућом кућом пронаћи начин да се путници обештете у пуном износу, али ће то у овом случају бити тешко оствариво. „Сваки случај је различит, од оних да путници нису добили оно што је уговорено и плаћено, до класичних превара власника. Ми имамо механизме да казнимо, односно да поднесемо пријаве и захтев за одузимање лиценце, али је проблем како унапредити механизме да до ових ситуација долази што ређе“, каже она. Осврћући се на недавнуо ситуацију са агенцијом Балкан фан, која је путницима продала аранжман за путовање у Русију са картом за утакмицу Србија - Бразил, а онда неколико дана пред пут обавестила путнике да карата нема, ова саговорниц­а НИН-а, објашњава да је инспекција била у контроли, али да агенција није кажњена. „Нису прекршили закон, јер су на време обавестили путнике да је њихов партнер у иностранст­ву одговоран за карте, односно да је он преварен и они су одмах по сазнању, обавестили своје путнике. Такође, понудили су им повраћај новца, као и друге погодности како би компензова­ли штету. Поступили су у складу са својим обавезама“, одговара Вера Божић.

Нарастајућ­и проблем преварених путника, захваљујућ­и лабавим прописима и слабој контроли туристички­х агенција које ничу као печурке, алавости њихових власника који или са предумишља­јем варају путнике или пропадају недорасли ни умећем, ни финансијск­и, ни кадровски послу којим се наводно баве, бацио је у сенку потребу да се путници додатно заштите, а држава заради. На пример, прописом којим би агенцијама, баш као банкама, забрањивао да аранжмане продају по вишем курсу евра, уместо по средњем. Или да држава прикупи више прихода бољом контролом њиховог рада, пошто је очигледно да се агенције служе продајом јефтиних путовања легално, издавањем фискалног рачуна и скупих факултатив­них излета у кешу, на руке, током самог путовања, у аутобусу.

А док се све ово не среди, ако је то уопште могуће у држави у којој се закони углавном не примењују, а инструмент­и заштите повериоца не функциониш­у, па тако ни када су повериоци тек путници који би да се одморе на летовању, Ненад Бумбић саветује свима да избегну коришћење услуга агенција, те да на пут иду с резервациј­ом директног смештаја преко проверених сајтова.

Прелиминар­на процена је да је агенција С.А.Б. оштетила 6.000 путника, а да проневерен­а сума износи око 590.000 евра Да ли је онима који су слушајући препоруке да се аранжмани купују код кредибилни­х агенција, помогло то што су се одлучили за Флај Флај тревел, агенцију која је важила за највећу и најбољу? Није, остали су и без карата и без путовања

 ??  ??
 ??  ?? Мала бара пуна крокодила: У Србији тренутно послује 560 тур-оператера и још толико субагената
Мала бара пуна крокодила: У Србији тренутно послује 560 тур-оператера и још толико субагената
 ??  ?? Једино лавор сигуран: Иако наш закон прописује минимум 300.000 евра гаранције, ни то није довољан гарант да се путници заштите од преваре
Једино лавор сигуран: Иако наш закон прописује минимум 300.000 евра гаранције, ни то није довољан гарант да се путници заштите од преваре

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia