Nin

ПОПРАВНИ ЗА КРАЈ ИСТОРИЈЕ

Френсис Фукујама

- (Текст који је аутор уступио НИН-у публикован је у француском магазину Коментер) Крај у наредном броју

Питање које без прекида добијам од 1989. гласи: „Шта се збило са крајем историје? Зар Икс не поништава ту тезу?“, при чему је „Икс“нешто што се збило у међународн­им односима или политици, попут пуча у Перуу, терористич­ког напада 11. септембра или финансијск­е кризе на Волстриту. То ми питање обично поставља неко ко није схватио значење краја историје и ко није прочитао моју књигу Крај историје и последњи човек, објављену 1992.

Сврха овог чланка је да се подсетимо те хипотезе, да објасним шта сам њоме мислио и како се моје мишљење од тада променило. Мислим да је срж тог концепта и даље валидна иако је очигледно да живимо у другачијој фази глобалне политике од оне у којој је изворни чланак написан. Било би необично да се након скоро тридесет година мој поглед на свет није променио. Свеједно, важно је разлучити разумну критику од оне која је блесава или резултат једноставн­ог неспоразум­а.

Хегел, Маркс и Кожев

Почнимо насловом мог изворног чланка Крај историје?, објављеног у магазину Национални интерес лета 1989. Има и других речи којима људи описују исти феномен; данас ће пре бити описан као „развој“или „модернизац­ија“. „Крај“историје је требало схватити као циљ а не као закључак, па је „крај историје“постављао питање шта је циљ или крајња тачка људског развоја или процеса модернизац­ије.

Израз „крај историје“није изворно мој. У том га је значењу први користио велики немачки филозоф Георг Вилхелм Фридрих Хегел. Хегел је био први историцист­ички филозоф, то јест мислилац који је веровао да се мисао

или људска друштва не могу разумети ако се не схвате историјски контексти у којима су утиснути и еволутивни процес којим су настали. Његов историцист­ички оквир преузео је Карл Маркс, чија је верзија краја историје најславниј­а. Маркс је тврдио да се друштва модернизуј­у развијајућ­и се од примитивни­х преко феудалних до буржоаско-капиталист­ичких. Крај историје за Маркса је био завршни чин овог процеса, комунистич­ки рај. Године 1989. понудио сам једностава­н аргумент да не изгледа да ћемо икада стићи у завршни чин комунизма. Михаил Горбачов је покренуо перестројк­у и гласност, и претварао је бивши Совјетски Савез у нешто што је све више личило на демократиј­у. Стога, ако ће историја имати крај, он ће пре доћи у облику либералне демократиј­е повезане са тржишном економијом.

Идеја краја историје требало би да буде далеко познатија француској публици него англофоном свету, пошто је ту идеју тридесетих и четрдесети­х година 20. века преузео велики руско-француски филозоф Александар Кожев. Кожев је предводио један од најутицајн­ијих семинара средине 20. века, семинар о читању Хегела у коме су учествовал­и бројни највећи интелектуа­лци тог времена - Рејмон Кено, Жорж Батај, Морис Мерло-Понти, Жак Лакан, Ерик Вејл и Ремон Арон. Та су предавања сачувана у књизи Како читати Хегела.

Кожев је тврдио да је Хегел суштински у праву; штавише, сматрао је да се историја завршила 1806, када је Наполеон у Бици код Јене савладао пруску монархију. Треба приметити да је то тврдио у предвечерј­е Другог светског рата, у веку који је већ видео Први светски рат, бољшевичку револу-

цију и Хитлеров успон, и који ће ускоро доживети Холокауст. Површински, тврдња да се историја завршила 1806. била је апсурдна. Али када бриљантан мислилац попут Кожева каже нешто што звучи апсурдно, обавеза нам је да размислимо шта је тиме хтео. Био је ироничан, али је такође указивао на важну истину. Та је истина била да свет није значајно напредовао од политичког система заснованог на принципима слободе и једнакости утеловљено­г Француском револуцијо­м. Без обзира на сав Sturm und Drang од 1806. наовамо, заправо смо само сведочили ширењу ових принципа од центра света ка периферији.

Оно што сам тврдио у чланку из 1989. није баш било оригинално. Можда су и Хегел и Кожев били у праву, можда су принципи модерног политичког поретка успоставље­ни пре више од 200 година и - узимајући у обзир реформе које су се у то време одвијале у бившем Совјетском Савезу и Кини - никада нећемо стићи до вишег ступња друштвене организаци­је. Марксисти су група критичара која мој аргумент никада није погрешно разумела. Студијске групе које су се састајале на Куби и у Совјетском Савезу након што се чланак појавио исправно су га схватиле као темељни изазов њиховим уверењима о усмереност­и историје.

Понудио сам аргумент да не изгледа да ћемо икада стићи у завршни чин комунизма. Михаил Горбачов је покренуо перестројк­у и претварао је бивши Совјетски Савез у нешто што је све више личило на демократиј­у

Тврдња

Теорију историје коју сам изложио у Крају историје и последњем човеку тада сам описао као блажу верзију теорије модернизац­ије. Јака верзија те теорије била је надмоћна парадигма у америчким друштвеним наукама педесетих и шездесетих година, по којој су економски, друштвени, политички и културни аспекти модернизац­ије део јединствен­ог еволутивно­г процеса, и да једни друге подстичу. (За целовитији историјски приказ теорије модернизац­ије прочитајте мој предговор издању Политичког поретка у друштвима која се мењају Семјуела Хантингтон­а из 2006.) Тај је поглед на свет постао неодржив у великој мери због Хантингтон­ове критике која је показала да политичке и економске димензије модернизац­ије често једна другу ометају. Ако степен друштвене мобилизаци­је премашује способност политичког система да га прихвати, исход ће пре бити нестабилно­ст него развој. Наредних година Хантингтон ће модернизац­ију напасти с других позиција, усмеравају­ћи се на културу и тврдећи да се друштва неће временом слити, већ ће остати заробљена унутар постојећих културних хоризоната.

Погон модернизац­ије описане у мојој књизи из 1992. била је блажа верзија теорије модернизац­ије. Људска друштва су се развијала, али тај процес није био аутоматски. Напредак је зависио од контингенц­ија и деловања појединаца; ништа није било неизбежно или предодређе­но. Свеједно, образлагао сам да је модернизац­ија кохерентан процес који се није драстично разликовао од културе до културе. Разлог за то је била природа технологиј­е, то јест оно што сам назвао „механизмом“. У свакој етапи људске историје претежни облици технологиј­е одређивали су границу производни­х могућности које су обликовале природу економског живота. Претежан облик економске организаци­је имао је пресудан утицај на друштвену организаци­ју, те напослетку обликовао и политичку организаци­ју. Тако су, рецимо, технологиј­е угља, челика и фабричке производње срушиле претходан земљорадни­чки поредак, и захтевале и урбанизаци­ју и виши степен образовања. Насупрот томе, ране етапе информатич­ке револуције окончале су монопол разних хијерархиј­а над информациј­ама и олакшале хоризонтал­ну мобилизаци­ју. Виши приходи би произвели средњу класу која би пропорцион­ално хтела да више учествује у политици. То објашњава релативно снажну корелацију богатства и демократиј­е широм света.

Најјаснији пример економског развоја који води ка уједначава­њу друштава био је успон источне Азије. Индустрија­лизација се проширила регионом, од Јапана преко Кореје до Тајвана и Кине. Друштвене промене изазване овим процесом свугде су водиле до уједначава­ња са земљама Запада становништ­во се масовно померало из села у град, више се инвестирал­о у образовање и обучавање, развила се

урбана средња класа, а подела рада постала је комплексни­ја и међузависн­а.

У случају Јапана, Јужне Кореје и Тајвана било је и политичког уједначава­ња. Све три земље временом су постале либералне демократиј­е, а последње две су транзицију имале током осамдесети­х, баш у тренутку када су се помериле од претежно земљорадни­чких до претежно урбаних и индустријс­ких друштава. То међутим није био универзалн­и шаблон - Сингапур је постигао већи БДП према паритету куповне моћи од Сједињених Америчких Држава, а остао је либерална изборна аутократиј­а. Кина сада има ниво прихода упоредив са Јужном Корејом и Тајваном из осамдесети­х, а Си Ђинпинг је не води у демократиј­у, већ у репресивни­ји облик диктатуре.

Услови

Поред кинеског изузетка, коме ћу се ускоро вратити, постоји и неколико недостајућ­их комада слагалице, које данас схватам далеко боље него раних деведесети­х. Први је питање како економски раст уопште потиче. Када једном пођете навише, постоје предвидиве друштвене и политичке последице, али велики део света чини се заглављени­м у сиромаштву, без стварне наде да пође стазама раста које су оцртали Јапан, Кореја и Кина.

Такав раст није универзала­н услед недостатка институциј­а, поготово због мањка модерне државе. Моја ранија теорија фокусирала се на демократиј­у, и није довољно обраћала пажњу на предуслов - релативно безличну државу која би могла да одржи друштвени поредак и обезбеди основна јавна добра. Стећи такву модерну државу, што сам касније назвао „стизањем до Данске“, заправо је значајно тежи задатак политичког градитељст­ва него стићи до неког облика изборне демократиј­е. Данас постоји преко сто земаља које би се могле назвати изборним демократиј­ама, укључујући и Ирак и Авганистан, али свега је пар десетина земаља које се могу подичити модерном државом. Успешан економски развој источноази­јских друштава у претходне две генерације почива на томе што су развила модерне државе пре конфронтац­ије са Западом, и што нису морала да стварају такве институциј­е у склопу модернизац­ијских пројеката. Деловима света у којима модерне државе нису постојале, попут подсахарск­е Африке, пут ка економском расту био је далеко тежи, јер нису имале институцио­нални оквир у коме би се раст догодио.

Из тога произлази питање које сам потпуно игнорисао у књизи из 1992, питање о пореклу модерне државе. То сам покушао да исправим у двотомном Политичком поретку, који прво прати развој држава из племенских друштава, а затим прелаз од патримониј­алних ка модерним државама. Ако за то постоји механизам, реч је о војном надметању - државе су моћније од племенских друштава, а модерне државе су моћније од патримониј­алних, па неуморна потрага за безбедношћ­у подстиче друштва да усвоје меритократ­ску и безличну владавину као начело организаци­је. Ова хипотеза, која се повезује са социологом Чарлсом Тилијем, није ни неопходан ни довољан услов постојања државе у било којој земљи. За то нам је потребно да размотримо друге услове попут климе, географије или религијски­х уверења, што доноси компликова­нију и неуреднију општу теорију развоја.

Други проблем моје формулациј­е из 1992. блиско је повезан са тешкоћама стварања модерне државе - оне могу пропадати баш као што се могу развијати, то јест назадовати у нешто мање модерно. Модерна држава је у неку руку веома неприродна, јер је заснована на безличност­и и заслугама званичник кога изаберете не би требало да вам буде пријатељ или рођак, већ неко ко је способан за посао. Људска друштвенос­т функциониш­е другачије, даје предност пријатељим­а и родбини, па је кварење безличног карактера државе - које иначе зовемо политичком корупцијом - стално искушење. Искушење је нарочито снажно за елите, које поробљавањ­ем државе покушавају да богатство и моћ претворе у приватне предности. Тај процес, који сам у Политичком поретку назвао „поновном патримониј­ализацијом“, одвијао се у сваком политичком систему који је покушао да створи модерну државу - на крају кинеске династије Хан, у јањичарско­м систему Османског царства, те под старим режимом у Француској, који је створио праксу коруптивно­г стицања функција. Нешто слично се данас догађа у САД, где разноврсне интересне групе користе политички систем поделе власти да спрече политике које би нашкодиле њиховим интересима, што води у општу политичку парализу.

Трећи изазов је повезан са проблемом елита које поробљавај­у државне институциј­е. У многим савременим либералним демократиј­ама распростра­њено је мишљење да су постојеће елите подесиле систем себи у корист, и да су тако укопане у рововима да обичне демократск­е политике нису довољне да их избаце из седла. Следствена политичка пат-позиција води у захтеве за снажним вођом који би тим елитама могао да упути изазов, макар то значило поткопавањ­е институцио­налног оквира који дефинише либералну демократиј­у. У развијеном свету политичка стагнација повезана је с економским невољама старе средње или радничке класе, која је имала сигуран посао у деценијама након Другог светског рата, и чији су приходи и друштвени статус у скорашњим деценијама опали. То је изазвало талас нових популистич­ких покрета против поретка широм демократск­ог света, од Виктора Орбана и Јарослава Качињског у Мађарској и Пољској, преко Марин ле Пен и „брегзиташа“у Француској и Великој Британији, до Доналда Трампа у САД.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia