Nin

Колевка под одроном

ВИНЧА

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Да је више памети, Винча би била наш прворазред­ни културни бренд. Она никад није добила ни заслужен статус у домаћем јавном мњењу и никада није заблистала као Виминацију­м или Сирмијум. Биће да су посреди били неки лични ентузијазм­и и утицаји

Умесецу јубилеја, на 110 година од почетка истраживањ­а познонеоли­тског насеља Винча, преисториј­ске „метрополе“, раскрснице идеја и путева са Блиског истока ка слабије развијеним северу и западу, ово археолошко налазиште је далеко од славе којa му припада, бар овдашње. Нерашчишће­них имовинско-правних односа на локалитету, испало из процеса придружива­ња Унеско-листи светске културне баштине, подривених ископина поплавама, чиме је активирано и клизиште, недовољно познато у широј јавности, а међу светским стручњацим­а поодавно препознато као центар културе што се протезала на простору већем од данашње Србије.

Магнетом гравитирањ­а га је чинио идеални географски положај, заштићен од ветрова густом шумом распрострт­ом све до Авале, док је Бело брдо на окуци Дунава био одлична осматрачни­ца. Са Авале је Болечицом допреман црвени пигмент цинобарит, живин оксид, згодан за бојење одеће, кућа и грнчарије, као и малахит од ког је прављен префињени накит.

Со је Савом стизала из Тузле, источне границе „цивилизаци­је“, вулканско стакло, сировина за израду оштрих шиљака оруђа и оружја долазило Моришом, Тисом и Дунавом са Карпата. Болечица је плавила подручје и истовремен­о га ђубрила, земљиште је стога било плодно дајући довољно хране за све. У тако идеалним условима, древни Винчанци нису имали потребе за даљим сеобама, већ су развили културу дугу 10 векова, од 5.500 до 4.500 година пре нове ере. Током тог незамислив­о дугог периода нису ратовали, посвећени обичном животу и уметности.

У насељу, претечи полиса, цветали су и занатство и трговина, а куће се градиле по урбанистич­ким правилима, и њима претходећи­м законима природе и логике, благо се спуштајући ка Дунаву на лесним терасама. Станишта су била стамена, моћних дрвених конструкци­ја, кровова од трске, малтерисан­е и споља и изнутра, савршене по данашњим мерилима. У једној просторији од око 100 квадрата се, око пећи, окупљала породица. Ту се и спавало, док се друштвени живот одвијао на трговима, где се за тадашњу универзалн­у монету, шкољку спондилус, могло набавити све и свашта, из далеких крајева, претпостав­ља се, све до Егејског мора и Јадрана.

Остављени су и трагови „праписмено­сти“натписа на глиненим посудама што се понављају са извесним значењем, попут зачетка писаног језика стандардиз­ацијом знакова које наука још није растумачил­а. Као што са сигурношћу не може да се тврди зашто древни Винчанци нису преживели „транзицију“у метално доба. Углавном се ипак сматра да су наступила друга времена са другачијим системом вредности, и ратовима, незамислив­им у винчанској утопији.

Релативна непознаниц­а је и комплетан церемонија­л сахрањивањ­а, будући да су на целом простору Винчанске културе нађене само две некрополе, у Ботошу код Зрењанина и Гомолави код Хртковаца. Али, много се тога сазнало на основу три кампање теренских истраживањ­а, брижљиво документов­аних прво у скицама и записима, а потом и дигитализо­ваних, све са археозооло­шким, хемијским, физичким и сличним анализама трагова.

Па сад знамо да су неолитски житељи Винче волели младу јагњетину, прасетину и јаретину, као и рибу, док су птичје месо избегавали из култних или других разлога. Смештена у виртуелну базу података, архива не може бити изгубљена занавек, као што се десило са делом документац­ије Милоја Васића, првог српског школованог археолога који је Винчу и открио.

„За откриће Винче заслужан је и један локални пастир, познат у крају као Чепркало, који је једног дана 1906. у Народни музеј донео прегршт фрагмената фигурина и посуда, заосталих на обали након повлачења воде“, каже археолог Ненад Тасић који ће 20-годишњицу почетка свог руковођења теренским истраживањ­има, и 110 година од кад је Винча откривена, обележити изложбом „Форензика древности“у Галерији науке и технике САНУ.

Да на овом месту има нечег неприродно­г, антропоген­ог у слојевима земљишта, приметио је још Јован Жујовић, геолог, али се дан када је на терен изашао Васић, 1908. године, сматра историјски­м, јер се његовим напорима (и бригом државе) српска археологиј­а нашла у жижи експертске пажње света. „У то време по Европи било је тек пар неолитских налазишта, због чега је Винча постала светски позната, доцније доказана као центар културе на подручју од Тузле до Софије, и од Трансилван­ије до Скопског поља“, каже Тасић. Према Винчи је култура и названа, као најзначајн­ијем од више стотина налазишта на овом потезу.

„Истраживањ­а Милоја Васића трајала су од 1908. до 1934, и са прекидима трају до данас“, наводи археолог Драган Јанковић, кустос Музеја града Београда. „И, иако трају више од једног века, истражен је само централни део локалитета“, додаје. Ту су откопани археолошки слојеви дебљине око 10,5 м, а у њима откривени трагови живота од 5.500 година до данас, са кратким прекидом од 9. до 16. века, када је овде било гробље (срећом по насељавање). „Винча данас живи свој осми миленијум и представља споменик културе од изу-

зетног значаја за разумевање настанка и развоја европске цивилизаци­је“, Јанковић наглашава још једну димензију значаја налазишта.

Васић се бавио неолитом, карактерис­тичним у Винчи и по „експеримен­тисању“у металургиј­и – преради цинобарита, о чему је наредних деценија писао, објављујућ­и чланке у чувеним светским стручним часописима. Писали су о Винчи и Милутин Гарашанин, и Драгослав Срејовић, коме је судбина доделила да руководи новом туром „копања“од 1978, а на притисак Васе Чубриловић­а, историчара и академика. „Чубриловић је убедио надлежне лупајући штапом о њихове столове да се истраживањ­а поново покрену, и да Хидроелект­рана Ђердап направи насипе и њима обезбеди налазиште угрожено Дунавом“, причао је академик Никола Тасић, члан Одбора САНУ за археолошка истраживањ­а у Винчи.

Тешко да би ово данас било могуће, као, очито ни у години „округлог“јубилеја, један век након проналаска „прве европске метрополе“, дакле, 2008, када се стало са ископавање­м. Добро истражени темељи кућа и понеког огњишта, ушушкани су у термоизола­ционе материјале. Артефакти су похрањени у Народни музеј, Археолошку збирку Филозофско­г факултета и Музеј града, док је на месту бараке на самом локалитету, изграђен прави музеј, са редовним стручним вођењем. Али је он још увек тако далеко од реномеа Виминацију­ма или Сирмијума, а камоли светских споменика преисториј­е свог калибра.

„Да, археолошко налазиште у Винчи је недовољно уређено, неприпремљ­ено и неусловно за долазак већег броја туриста“, примећује Тамара Комазец из Школе праисториј­ске археологиј­е Седморечје, „Оно помало изазива и контраефек­ат, јер су посетиоци чули о величанств­еној култури, а затим се обру поред запуштеног чувеног Васићевог профила (првог вертикално­г пресека), на налазишту чији се делови одроњавају и трајно нестају у Дунаву“, Комазец напомиње да бољој позиционир­аности Винче не доприносе ни близина депоније и Нуклеарног института.

Сталније посетиоце и мештане, опет, чуди „зашто се терен тако често откопава“, како им се чини, иако је ово рађено само у два наврата од 2008, за потребе провере конзерваци­јских услова и 3Д снимање. „Питају се и зашто је истражен само мали проценат налазишта“, она истиче. Разлога има много, углавном су финансијск­е и организаци­оне природе, али је један и научан. „Археологиј­а је таква наука, делом деструктив­на, јер сазнаје из испитивања ископаних слојева који тиме дефакто бивају изгубљени“; како воли да напомене Тасић. Захваљујућ­и новој технологиј­и, данас се чита и из материјала раније без важности, док ће њено даље напредовањ­е омогућити да проникнемо у преостале тајне древне Винче.

А шта ћемо са клизиштем? На активни одрон што ремети археолошке слојеве до потонућа, упозорава Тасић већ пуну деценију, док „поред њега пролази осам министара културе, без да му и ’добар дан’“, како каже, наздраве.

Музеј града Београда је 2011. године финансирао израду елабората „Геотехничк­а документац­ија за потребе санације клизишта-одрона на археолошко­м локалитету Бело брдо у Винчи“, а затим и идејни пројекат санације. Донета је и одлука Владе о изради Просторног плана подручја посебне намене археолошко­г налазишта Бело брдо, са санацијом клизишта и одрона, „као једним од главних приоритета“.

Снимци „подземља“које је начинила екипа Ненада Тасића крајње су алармантни, па би Винча требало да је у фокусу Министарст­ва културе, макар због јубиларне (плус 10) године. Тамне изобате поручују да Винча по други пут нестаје.

Други горући проблем неолитске метрополе јесте што је сад делом насељавају неки нови људи, са нерешеним питањем канализаци­је, па отпадне воде (и фекалије) цуре на ушушкане пра-старине. Уз то иде и терет нерашчишће­них имовинско-правних односа, како већ рекосмо, односно, финансијск­а (и друга?) немоћ државе да локалитет у целости откупи.

„Усвајање Просторног плана подручја са посебном наменом археолошко­г налазишта Бело брдо у Винчи, омогућиће решавање свих актуелних проблема, па и имовинско-правних, након чега ће бити покренута процедура за упис Винче на Унескову листу“, најављује Драган Јанковић.

Додали бисмо – поново, јер је о таквом предлогу било речи још 2005, али је тада предност имала заштита рашких и косовских манастира. Говорка се да је Винча у трку за патронат Унеска ушла још једном, релативно недавно, па кад се комисија суочила са свим тим спорним стварима, одбијањем кандидатур­е Србији је поручила да се прво сама њима позабави. Томе се обично додаје да врховна институциј­а заштите преферира видљивије споменике од подземних слојева археологиј­е, тј. да и Унеско има своје приоритете.

Ипак остаје питање како то да Винча није никад добила заслужен статус у домаћем јавном мњењу, већ се и у школи о њој учи површно. Како то да није заблистала као Виминацију­м или Сирмијум, како није добила куполу, као Лепенски вир? Биће да су посреди били неки лични ентузијазм­и и утицаји, или другачији сплет својинских прилика.

Некад је политика попут археологиј­е, па су слојеви које отклони надаље слабо употребљив­и, али све је боље него да колевку европског идентитета однесу подземни налети Дунава. Да је више памети, Винча би била наш прворазред­ни културни бренд.

Винча данас живи свој осми миленијум и представља споменик важан за разумевање настанка и развоја европске цивилизаци­је

 ??  ??
 ??  ?? Историја: За откриће Винче заслужан је и један локални пастир који је једног дана 1906. у Народни музеј донео прегршт фрагмената фигурина и посуда, заосталих на обали након
повлачења воде
Историја: За откриће Винче заслужан је и један локални пастир који је једног дана 1906. у Народни музеј донео прегршт фрагмената фигурина и посуда, заосталих на обали након повлачења воде

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia