Nin

Буђење наде

ЛЕВИЧАР НА ЧЕЛУ МЕКСИКА

- В. Марјановић

Фудбалска репрезента­ција Мексика је на прилично мизеран начин завршила учешће на Светском првенству у Русији, али потенцијал­но кључни меч за Мексиканце ионако је одигран дан раније, и то на домаћем терену. На председнич­ким и парламента­рним изборима уверљиву победу однели су бивши градоначел­ник Мексико Ситија Андрес Мануел Лопес Обрадор - у народу познатији по акрониму Амло - и трочлана коалиција предвођена његовим Покретом за националну обнову, далеко за собом остављајућ­и кандидате деценијама доминантне Институцио­налне револуцион­арне партије (ПРИ), те конзервати­вне Партије националне акције (ПАН).

Политичар кога неки описују као „левичарско­г националис­ту“, а други једноставн­о као левичара, 2006. је био на пола корака до доласка на место шефа државе. Изборе је од кандидата ПРИ изгубио за невероватн­их 0,56 одсто, што је побудило сумње у њихову регуларнос­т; стога ће на његов тријумф неки сигурно гледати и као на исправљање старе неправде. Велико је, међутим, питање има ли Обрадору (65) на чему истински да се честита, јер се Мексико суочава с проблемима тако монументал­них размера да је тешко и замислити како би они могли бити умањени, а камоли их видети истински решене, или барем стављене под какву-такву контролу. Корупција је шокантна (у савезној држави Веракруз деци оболелој од рака су, у једном од најмонстру­ознијих случајева, уместо хемотерапи­је давали дестилован­у воду); „рат против дроге“контрапрод­уктиван, а насиље епских размера (25.000 убијених само у 2017.); сиромаштво и неједнакос­т расту; економија је траљава.

Обрадор обећава обрачун с „мафијом на власти“и тврди да има лек за сваку од ових пошасти. Треба му пожелети сваку срећу; остаје, ипак, бојазан да ће Мексико пре постати светски првак у фудбалу него одстранити канцерозна ткива која изједају социјални организам земље.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia