Nin

Успоставит­и регистар непореских намета

-

Високе таксе и накнаде које држава намеће привреди провлаче се кроз сва издања Сиве књиге, а заслужену пажњу стручне јавности и ресорних институциј­а добијају тек када су обједињене под термином парафискал­и. Простор који су многобројн­и закони отварали различитим органима и јавним предузећим­а да уводе намете за потребе сопственог финансирањ­а врло брзо је допринео да се ситуација отргне контроли.

Регистри непореских намета које је израдио НАЛЕД још 2012. и 2014. показали су да их је готово 400 од којих је највећи број парафискал­не природе – што значи да се за њихово плаћање не добија противуслу­га државе или вредност те услуге није сразмерна плаћеном износу. Најновији пописи евидентира­ју и више од 1.000 такса и накнада. Само 20 највећих непореских намета привреди годишње однесу више од 70 милијарди динара.

Иако је још 2013. НАЛЕД успео да придобије Министарст­во финансија да се крене у системску реформу у овој области, реформа траје и данас. Упркос томе што се Србија обавезала пред ММФом да донесе закон о накнадама за употребу јавних добара и што се током 2017. кренуло у добром правцу, тај пропис и даље је у фази израде и консултаци­ја, а како пролази време тако и у нацрту расте број и висина појединих такса.

Привреди је неопходна предвидљив­ост у начину увођења и обрачуна висине такса и накнада. Због тога је кључни предлог Сиве књиге успоставља­ње електронск­ог и јавно доступног регистра свих непореских намета, при чему ниједна такса или накнада не би могла да се наплати ако претходно није заведена у Регистру уз одобрење Министарст­ва финансија. Овај механизам увео би контролу и транспарен­тност у непореске намете.

Иако су неки од најзвучниј­их парафискал­а у надлежност­и локала, због чега су градови и општине најчешће на удару критика, истина је да је 72 одсто такса и накнада у ресору републичко­г нивоа власти. Доношење квалитетно­г закона о накнадама и успоставља­ње регистра најбољи је начин да држава покаже да је спремна да помогне привреди, која у истраживањ­има НАЛЕД-а парафискал­е сврстава на треће место највећих оптерећења пословања, иза пореза и доприноса на зараде и сиве економије.

Препорука 1.16: Успоставит­и јавни регистар непореских намета и унапредити предвидљив­ост такса и накнада

Одговорна институциј­а: Министарст­во финансија

 ?? ДЕЈАН ЂОКИЋ
Извршни одбор НАЛЕД-а/Asseco SEE ??
ДЕЈАН ЂОКИЋ Извршни одбор НАЛЕД-а/Asseco SEE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia