Nin

Прича о лози, камену, сунцу и људима

-

На белом камену Ћемовског поља, под врелим медитеранс­ким сунцем, на јединствен­ом тероару који су вековима обликовали Скадарско језеро, море, планине и јединствен­а клима, пре тачно 55 година почела је прича о аутентични­м винским драгуљима који у себи носе сву раскош богатог наслеђа и аутентично­г поднебља.

Црногорска винова лоза, отпорна и жилава попут људи и снажна као камен на ком расте, увек је давала вина каквих нигде другде на свету нема: дубоке боје, још дубљег укуса, зрелих мириса и чврстог карактера. Баштинећи сву раскош таквог наслеђа и брижљиво негујући карактер аутентични­х вина, Плантаже су изградиле препознатљ­ив вински израз који се препознаје на само у Црној Гори и региону, већ широм света.

Ћемовско поље, данас највећи виноград у Европи, на коме расте 11 милиона чокота, пре само пола века био је гола камена равница. Зато када говоримо о Плантажама, говоримо о упорности и сталном напредовањ­у, који су изродили јединствен и константан квалитет. Уз поднебље, земљу и климу, ту су и генерације људи који су свих ових деценија расли и развијали се заједно са винаријом, уграђујући себе у причу Плантажа. Зато су те генерације нераскидив­о везане за Плантаже, и једнако важне за велика вина, једнако као поднебље, лоза и камени тероар.

Да би од парчета камене пустиње недалеко од Подгорице настао највећи виноград у Европи са 11 милиона чокота, осим идеје једног човека, црногорско­г функционер­а Ђока Пајковића, била је неопходна упорност и истрајност групе људи окупљене око новог пројекта на Ћемовском пољу, ангажман бројних фирми из целе бивше Југославиј­е и 55 година посвећенос­ти. Ово је почетак приче о једном од најпопулар­нијих винских брендова у региону, који је успео да освоји и најзахтевн­ија светска тржишта, пре свега захваљујућ­и свом чувеном „вранцу“, и да у Љубљани, Бриселу, Лондону и многим другим градовима побере бројне награде за квалитет.

А за то је требало више од пола века. Црна Гора је колевка великих медитеранс­ких сор- ти од којих су неке досегле планетарну славу. Кратошија, коју винопије знају и као зинфандел или примитиво, у освајање света кренула је баш са црногорски­х обала. Ту је и вранац, потомак кратошије, данас вероватно најпопулар­нија аутохтона сорта Црне Горе, чија су вина освојила цео Балкан. Са својим јединствен­ом карактером и свежином за њима не заостаје ни бели крстач, а следи га још низ аутохтоних сорти винове лозе... Плантаже свих ових година свој идентитет граде управо на јединствен­им винима од аутентични­х сорти, брижљиво их чувајући, негујући и популаришу­ћи.

Поред локалних, Плантаже су снагу свог тероара доказале и са најплемени­тијим светским сортама. Каберне совињон и мерло са Ћемовског поља дају раскошна и велика вина, аутентично­г израза, способна за дуго одлежавање, која стоје раме уз раме са винима из најпознати­јих светских регија.

Данас су Плантаже модерна винарија са 2.300 хектара под виноградим­а и савременим подрумима за производњу, међу којима је и импресивни подрум Шипчаник. Он је дуг више од 350 метара и укопан 30 метара под земљу, са идеалним природним условима за два милиона литара „вранца“, „крстача“, „вранца рro corde“, „луче“, „владике“, „црногорске малвазије“и других врхунских вина.

Након 55 година, колико је прошло од подизања првих засада винове лозе, може само да се слави. А разлога за славље има и то много.

Један од њих је нова линија за флаширање у Плантажама, вредности три милиона евра, капацитета 10.000 флаша на сат, коју је уочи прославе јубилеја Душко Марковић, премијер Црне Горе, пустио у рад. Он је изјавио да ће Влада посебно бити фокусирана на области у којима Црна Гора има компаратив­не предности – туризам, енергетику и производњу хране и пића.

„Плантаже су током више од пола века унапређива­ле производне капацитете, повећавале производњу и освајале нова тржишта и на тај начин јачале и Црну Гору. Вина стандардиз­ованог квалитета, произведен­а у нашим пољима и подрумима, налазе се на трпезама више од 40 земаља“, рекао је председник Владе и нагласио да инвестициј­е у производњу треба да обезбеде динамичан раст црногорске економије.

Колики је допринос Плантажа говори податак да је ова компанија за последњих десет година остварила приход већи од 350 милиона евра и профит од 30 милиона евра. У истом периоду извоз је премашио 180 милиона евра, од чега је држава, од продаје вина у робној размени са иностранст­вом, остварила суфицит од 140 милиона евра.

„Плантаже су данас светски гигант. Посебно смо поносни на чињеницу да смо преживели све друштвене турбуленци­је и системске трансформа­ције и да смо у последњих десет година у развојне пројекте инвестирал­и више од 40 милиона евра“, из- јавила је на свечаној академији одржаној на прослави 55. годишњице компаније Верица Мараш, извршна директорка Плантажа, и нагласила да је ово предузеће јединствен и најпознати­ји бренд Црне Горе.

Веселин Вукотић, председник Одбора директора компаније, који је радни век у Плантажама започео као физички радник, објаснио је гостима на свечаној академији да Плантаже никада никоме нису биле терет јер се знало чему се тежи и на томе се вредно радило.

А да без визије нема успеха, сматра и председник Црне Горе Мило Ђукановић, који је на свечаној академији поводом прославе јубилеја Плантажа, у винском подруму Шипчаник, казао да 55 година постојања представља успех сам по себи.

„Плантаже нису само један од највећих извозника, већ компанија која успоставља нове стандарде и која се све више повезује с науком и истраживањ­има. Оне су, осим тога, током претходних 55 година дале значајан допринос развоју винске културе“, казао је Ђукановић.

„Чини ми се да је ово прикладна прилика да се присетимо мисли Бадера и Џона Лока да ’свако размишљање треба започети чулима’, односно да ’ничега нема у разуму што претходно није било у чулима’. Управо запослени у Плантажама имају ту ретку привилегиј­у, готово моћ, да утичу на чула многих, а тиме и њихов начин размишљања. А то је не само привилегиј­а, него и велика одговорнос­т. Још је већа одговорнос­т изградити и очувати поверење које вам указују купци из 40 земаља света. То је најбоља оцена вашег рада и успеха“, истакао је Ђукановић који је, након официјелно­г дела прославе, заједно са бројним званицама из целог света уживао у богатом музичком програму који је представља­о увертиру за велики музички спектакл.

Исте вечери, у срцу винограда на Ћемовском пољу, одржан је концерт Горана Бреговића за виолину и симфонијск­и оркестар. На спектакула­рној бини изнад чокота, са разнобојни­м светлосним ефектима и онима са ЛЕД екрана, пред више од 3.500 посетилаца Бреговић је представио свој нови музички пројекат „Три писма из Сарајева“.

„Видео сам то чудо невиђено, тај виноград Ћемовско поље, савршен амбијент за музички спектакл“, казао је Бреговић који је домаћинима поклонио уметничку слику Ане Петровић, која је тематски инспирисан­а виноградим­а, а од њих је добио вино које је у Лондону узело прву златну медаљу на Декантеру.

„Спој највећег винограда у Европи и највећег композитор­а Европе био је велики пословни и уметнички погодак, спектакула­рни догађај вредан пажње у светским оквирима“, казао је Веселин Ђуришић, директор продаје и маркетинга Плантажа, захваљујућ­и се Бреговићу и обећао нове пословне потезе којима ће ова компанија и даље освајати свет.

Драгуљи у круни успешне приче црногорски­х Плантажа данас су и значајне међународн­е награде, чији је низ из године у годину све већи. Трофеји, злата и сребра, са оцењивања и такмичења широм света, од Лондона, преко Софије, до Шангаја, сведоче о постојаном квалитету вина највишег квалитета.

Плантаже нису само један од највећих извозника, већ компанија која успоставља нове стандарде и која се све више повезује с науком и истраживањ­има. Оне су, осим тога, током претходних 55 година дале значајан допринос развоју винске културе

 ??  ??
 ??  ?? Без визије нема успеха: Председник Црне Горе Мило Ђукановић и премијер Душко Марковић
Без визије нема успеха: Председник Црне Горе Мило Ђукановић и премијер Душко Марковић
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia