Nin

На трпези – пита

ЈЕЗИК

-

Настављам причу, започету у прошлом броју, о одо‑ маћеним грецизмима, то јест речима које смо примили у додиру с Грцима и потпуно их усвојили, тако да најчешће и не слутимо да нису домаћег порекла. Међу најважнији­ма је свакако број хиљада (од гр. hilias, тачније од hiliada, што у новогрчком значи „прибли‑ жно хиљаду“, док је код нас потпуно истиснуо изворну „тисућу“, која је услед пуризма задржана у хрватском књижевном језику, мада је и тамо у многим народним говорима обичнија хиљада). Кад смо већ код слова Х, поменимо и старогрчко hartes, што је у латинском дало charta, од чега је карта (мање‑више у свим европским језицима, у више значења), док смо ми из новогрчког добили хартију.

Старогрчко sagmarion, изведено од sagma ’покров, покривач’, дало је у новогрчком samari, и ето нашег самар. Од sideros ’гвожђе’ (одакле имамо учену сложе‑ ницу сидерургиј­а – металургиј­а гвожђа) настало је наше сидро, као синоним за котву. Наше речи канап, конопац, конопља, конопљарка све потичу од грчке речи за ко‑ нопљу – kannabis. Последњих година и та изворна реч јавља се у нашем медијском језику, с тим што не озна‑ чава биљку, него дрогу која се из ње добија и која се сада користи у медицини, где би било неозбиљно означавати је њеним мексичким именом марихуана.

Грчку кухињу познају сви туристи, али од речи за храну најраширен­ија је пита, која исто тако гласи у средњогрчк­ом (pita), а од које је и италијанск­а pizza. Било да питу или пицу изнесете на своју трпезу, знајте да је ова последња реч од новогрч. trapeza, што је скраћено од tetrapeza, ’четворонож­ни’. Четири ноге грчког стола нису биле вертикалне него нагнуте у страну, ради веће стабилност­и, што нам објашњава зашто је од исте речи настао и геометријс­ки појам трапез.

Звучи невероватн­о, али с геометријо­м има везе и наш глагол липсати. Он је по Скоку настао од eleipsa, што је аорист грчког глагола leipo ’остављам, понеста‑ јем’. Из истог глагола изведена је и именица ellipsis – елипса, која у стилистици означава изостављањ­е речи, а у геометрији свима знану јајасту фигуру, јер се на елипсу гледало као на круг коме нешто недостаје.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia