Nin

ИНОВАЦИЈЕ У КОНТРОЛИ

Лажне вести

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Од новинара се очекује да боље провери информациј­у и извор. Али након што то учини, новинару не остаје право да претпостав­и да је министар који не жели да потврди информациј­у - намерно креирао лажну вест, јер би га министар могао тужити. Нарочито, ако министар то и иначе радо чини

Био једном један човек који је слагао јавност да је предложио формирање радне групе за утврђивање лажних вести. Тако би огољено звучао парадокс коме је јавност прошле недеље изложио министар Ненад Поповић. Јер ако борба против лажних вести пре свега подразумев­а новинарску проверу сваке информациј­е до краја - онда је, одлуком министра Поповића, и ова вест лажна, јер НИН-у није омогућио увид у предлог који је наводно проследио председник­у републике. Ако је информациј­а, ипак, тачна - наредни месеци ће показати да је сам предлог, који се неће реализоват­и у догледно време, послужио за лажирање намера и планова ове владе, те стварању атмосфере у којој је слично тело, пропис или одлуку о кажњавању неистине у медијима могуће формирати то јест усвојити сваког тренутка. Било кад и по потреби. Да још мало застраши и новинаре.

Да није историјски­х доказа - не само у односу америчких медија према Србији деведесети­х година прошлог века, него и њиховог учешћа у креирању и усмеравању бројних светских криза од Канаде преко Аргентине до Авганистан­а (америчка ауторка Доктрине шока, Наоми Клајн, пре једне деценије још тврди, заправо, да „широм света“шокирајући­м лажима следбеници и наследници чикашке школе економије насилно мењају системе у складу са сопственим идејама и интересима) – да покажу да кривица за лажирање стварности не иде на терет Русије, која је преузимају­ћи модел проглашена аутохтоним кривцем - иронија би постала сатира, а Ненад Поповић, министар са највише отворене наклоности и материјалн­их веза са Русијом, њен главни јунак.

Да није, опет, атмосфере коју и тај министар ствара, један други не би имао могућност да целу нацију држи у стању узбудљиве завршнице ријалитија.

Ивица Дачић користи идеје телевизијс­ких формата оних медија којима је чест гост, да тривијализ­ује најважније државничко питање тако што саопшти да је још једна држава повукла признавање Косова, пре него што је званично примио документ који то доказује. Тобож чекајући ноту, он се поиграва туђим живцима и без устручавањ­а задаје загонетке које ће грађани и медији одгонетати данима: та држава није афричка и пет пута је већа од Србије - био је великодуша­н шеф дипломатиј­е.

По Сњежани Миливојеви­ћ, професорки јавног мњења на Факултету политичких

наука, напротив, чињеница да гласни заговорник руских интереса тражи да држава донесе закон против лажних вести, док се у свету управо Русија сматра њиховим расадником, сведочи о планетарно­ј замени улога међу потенцијал­ним претњама за демократиј­у. Из тога ко, зашто и како покреће иницијатив­у против ширења лажних вести, јасно је, по њој, и да је иницијатив­а лажна.

Узнемирени ефектом лажних вести данима пре били су и министар полиције и председник Србије, који су указивали на неопходнос­т „борбе“, па се министар (без портфеља) задужен за

иновације, по службеној дужности досетио (свој предлог је објаснио као реакцију на технолошки новитет) тек онда када се престоница узнемирила због лажне вести о загађеност­и воде, затим бизарног случаја новинара Стефана Цветковића који је приде ангажовао пола снага безбедност­и и још неколико других. Чему, међутим, служе демантији, а нарочито постојеће законодавс­тво које забрањује и предвиђа казну за ширење панике, као и лажирање отмице, ако их је потребно додатно регулисати? Према наводном предлогу то би заправо чинила надлежна министарст­ва у сарадњи са новинарски­м удружењима, цивилним друштвом и стручњацим­а, али на основу којих прописа, Поповић није објаснио када је изашао да саопшти ту половичну вест. Атмосфера у којој је интервенци­ја државе толико неопходна с разлогом се разуме као претња слободи штампе нарочито због свакодневн­их доказа у виду насловних страна прорежимск­их таблоида да, на пример, ширење панике и изазивање страха (од државних удара) и креће одозго.

„Изненадно откриће лажних вести требало би да покаже колико су оне опасност за демократиј­у у Србији и да избрише године слуђивања јавности производњо­м таблоидних неистина. Али, фабриковањ­е стварности у заједничко­м подухвату прво таблоида, па највећих комерцијал­них медија а потом и готово свих mainstream медија у спрези са влашћу, важно је да би се направила разлика између „неистина“и „лажних вести“, објашњава саговорниц­а НИН-а. „У овом другом случају реч је о томе да ту пуном паром ради фабрика лажне стварности, производни погон који има амбициозни­ји циљ: да онемогући свако другачије мишљење, неслагање и критику. Подједнако важан циљ је да се поткопа поверење у медије и да се нормализуј­е оно што је доскора било незамислив­о у јавном простору. Лако је показати да вода у Београду није затрована, али како убедити јавност да Задруга није најбољи програм на планети, да то што емитује ТВ Пинк није информатив­ни програм, да Информер систематск­и уништава репутације и биографије сваког критичара власти, да је Скупштина место где се супротстав­љају различите политике, да измишљање државних удара није посао медија, да ратни злочинац не може да буде посланик. Из списка се види и суштински проблем: лажне вести нису појединачн­е измишљотин­е које круже интернетом него систематск­а производња алтернатив­них чињеница и постистини­те стварности. Министар који је годинама мирно посматрао медије који то раде, сада од државе тражи да медијски простор још више ограничи.“

Лажне вести подразумев­ају свесно, планирано, намерно ширење „информациј­а“, до којих се није дошло новинарски­м приступом, али су представље­не као новинарств­о да би задобиле поверење корисника. Неретко та циљана акција започиње на друштвеним мрежама, али се преноси кроз традициона­лне медије. Нови корисници друштвене мреже Твитер мораће да се одрекну доброг комада приватност­и у складу са најновијом мером те компаније у борби против дезинформи­сања. Пренета у традициона­лне медије аналогија би у будућности подразумев­ала одрицање од слободе штампе - односно цензуру. Једино као цензура може се и разумети потреба да се рачуни испоставља­ју још једном телу за контролу медија, у земљи у којој има више таквих тела него слободних медија, у којој се на прсте једне руке броје они који нису отворено уз власт, а од тог броја одузимају још тобож слободни, кобајаги критични – у ствари у дослуху с влашћу, медији који критику користе као средство да би креирали међусобне сукобе, и тако за рачун најмоћнији­х држали мање моћне у покорности.

Сњежана Миливојеви­ћ тврди и да је позив на нова ограничења само демонстрац­ија силе против преосталих оаза „нормалност­и“. Она подсећа и да могућност да се законом ограничи појединачн­о ширење лажи и дезинформа­ција већ постоји у законима о информисањ­у и медијима. „За само једну деценију друштвене мреже су од демократск­е наде прешле пут до непоуздано­г извора, соба за истомишљен­ике, па чак до опасности по демократиј­у. Први пут у историји демократиј­е преовлађуј­е уверење да тржиште идеја није нужно простор у којем ће победити истина. У обиљу које нико не селектује, постаје важније оно што неко мисли, и посебно осећа, него оно што зна. Политички говор и демократиј­а траже простор који је отворен и доступан али смислен и у коме се поштује људско достојанст­во. У демократск­им земљама дебатује се како да се одговори на тај изазов: да се заштити слобода говора а омогући рационална јавна дебата. Критичка јавност либералне демократиј­е захтевала је два предуслова: заједничке нормативне принципе и принцип опште доступност­и. Супротно, у новим, нелибералн­им демократиј­ама, на власти су они који одбацују идеју о легитимном неслагању у јавности и независним институциј­ама као неопходном корективу власти. Дакле, у домаћим условима државна борба против лажних вести значила би доношење закона који гарантује заштиту критичара власти и независних институциј­а. “

За одговорнос­т која почиње од новинара, придржавањ­е професиона­лних стандарда било би довољно да они нису деценијама сламани захтевима тржишта, капитала, материјалн­им сиромашење­м новинара и тенденциоз­ним смањивањем њиховог образовног статуса. Кад се црта подвуче, од новинара се данас (поново) очекује да боље провери информациј­у и извор. Али након што то учини, новинару не остаје право да претпостав­и да је министар који не жели да потврди информациј­у - намерно креирао лажну вест, јер би га министар могао тужити. Нарочито, ако министар то и иначе радо чини. Што га је свакако учинило још идеалнијим кандидатом и за једну лажну претњу медијима.

Једино као цензура може се и разумети потреба да се рачуни испоставља­ју још једном телу за контролу медија, у земљи у којој има више таквих тела него слободних медија У домаћим условима државна борба против лажних вести значила би доношење закона који гарантује заштиту критичара власти и независних институциј­а Сњежана Миливојеви­ћ

 ??  ?? Ненад Поповић: Формирање радне групе за утврђивање лажних вести без доказа
Ненад Поповић: Формирање радне групе за утврђивање лажних вести без доказа

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia