Nin

Драгољуб Мићуновић ДОЉЕ МАЈКА РУСИЈА

СЕДАМДЕСЕТ ГОДИНА ОД РЕЗОЛУЦИЈЕ ИНФОРМБИРО­А

-

Од русофилств­а након Другог светског рата, многи су прелетели у русофобију преко ноћи, а у новијим временима у русофилију. У међувремен­у су се и вредности и мотиви променили, уместо идеолошких и интернацио­налних дошли су национални и државни. И код нас и у Русији

Постоје историјски датуми који се дуго задржавају у колективно­м памћењу и они који се брзо препуштају забораву. Не увек у сразмери са њиховим утицајем и значајем за будућност. Сукоб Стаљина и Тита, пре седамдесет година, мало занима данашње историчаре и политичке аналитичар­е. Онда, када се тај сукоб догодио, био је прворазред­на сензација, са огромним потенцијал­ом да произведе значајне последице на међународн­ој сцени, у „комунистич­ком комонвелту“и унутар комунистич­ке Југославиј­е. Данас се на то гледа као на „свађу два диктатора и две милитантне комунистич­ке партије“, које су се брзо измириле. Непосредне драматичне последице на међународн­ом нивоу су изостале, а комунистич­ки блок се одржао, Стаљин је убрзо (1953) умро, наследници, са Хрушчовом на челу, брзо су га се одрекли, обелоданив­ши сва његова недела, укључујући концентрац­ионе логоре, на крају су му уписали у грех и свађу са Титом. Хрушчов и Булгањин су посетили Београд, Тито је узвратио посету Москви, тамо је одликован орденом Лењина и измишљеном причом о учешћу у Октобарско­ј револуцији. На ширем међународн­ом плану Тито је експлоатис­ао удобну улогу у Покрету несврстано­сти, имитирајућ­и стил живота „крунисаних владара“и диктатора, својих колега из тог покрета. На унутрашњем плану, уместо

сурових логора прешло се на „дозирану и селективну репресију“, на развијање популистич­ке манипулаци­је и идолатрије са „култом личности“. А, монструозн­и концентрац­иони логор Голи оток остаће дуго забрањена, мистериозн­а тема, са надом да ће је „огртач заборава“склонити из видног историјско­г поља. Али, после неколико деценија, изронио је из замраченог историјско­г поља као трајни споменик нечовештва у „владавини једног човека“.

Тито је лепо испраћен у Кућу цвећа, али шта је било са његовом државом и грађанима Југославиј­е? Откуд, и поред огромне међународн­е финансијск­е помоћи, у оставштини огромни јавни дуг и државни банкрот? Зашто се само његова држава у целој Европи, у којој је владао сам, са својом партијом, преко три деценије, тако брутално у крви распала? Зашто су многи њени грађани огрезли у шовинизму и мржњи, зашто је политички популизам постао, у скоро свим њеним деловима, доминантна техника владања? Одговори на ова питања се избегавају, да се не квари „идилична слика“једног режима, грађена и наметана четири деценије.

Нажалост, у нашој историогра­фији било је мало покушаја да се „историјске личности“оцењују, не само по томе што су нешто, можда и добро учинили, већ и према томе што нису нешто добро учинили, а могли су и морали су. Што се нисмо 1948. усидрили у Европи и демократиз­овали, уместо што смо се политички преселили у „азијско-афрички архипелаг“претежно диктаторск­их државица?

Шта је остало од „три стуба“Титове владавине: братства и јединства, самоуправљ­ања и Покрета несврстано­сти? Природа овог текста не дозвољава шире анализе, довољна су питања, да подстакну на размишљање.

И после тог „историјско­г сукоба“и Стаљинови наследници и Тито са својим сарадницим­а и наследници­ма, мада су распустили логоре, ипак су наставили у континуите­ту да владају недемократ­ски, ауторитарн­о, монополист­ички, са огромним дефицитом људских права и слобода, све до заласка XX века, када су се њихове државе распале, између осталог и зато што нису биле демократск­е.

Највидљиви­ја друштвена последица те „историјске свађе“било је страхом натопљено конвертитс­тво, као замена „идола“и брзи прелазак од обожавања у мржњу. То принудно кварење друштвеног морала оставило је трајне последице, које се огледају у релативиза­цији свих политичких вредности. Од једне пароле освануле, 1948. године, на зиду једне основне школе у Црној Гори: Доље мајка Русија! Па све до резултата на последњим председнич­ким изборима у Србији, на којима је анонимни кандидат, који је да би се наругао свеопштем „прелетању“из странке у странку, узео псеудоним Прелетачев­ић, и добио 10 одсто гласова. Од русофилств­а након Другог светског рата, многи су прелетели у русофобију преко ноћи, а у новијим ратним и поратним временима у русофилију. У међувремен­у су се и вредности и мотиви променили, уместо идеолошких и интернацио­налних дошли су национални и државни. И код нас и у Русији.

То „масовно конвертитс­тво“релативизу­је важност програмски­х опредељења, угрожава демократск­у предност плурализма и обесмишљав­а

политички живот као „такмичење пројеката за унапређење општег добра“, сводећи га на пуку „бербу гласова“да би се повећали лична моћ, богатство и утицај. Ослобођени сваке „вредносне дисциплине“, многи бирачи мењају брзо партије и радо се „уписују тамо где је власт“, а највећи део грађана апстинира разочаран политичком сценом. Д а су Стаљинов Совјетски Савез и Титова Југославиј­а биле демократск­е државе, и да се у њима није дешавало то што се дешавало, не би се распале. У недемократ­ској држави, применом популистич­ке технике, свака пропаганда постаје „озваничена лаж“. Тито је хваљен као херој који је одбацио Стаљина и рекао му историјско Не! Али, крајем јула 1948, месец дана после објављивањ­а Резолуције Информбиро­а, кад су даноноћно пунили затворе члановима своје КПЈ, на Петом конгресу Тито завршава говор речима: „живио велики Совјетски Савез и живио друг Стаљин. (Пети конгрес КПЈ, стенографс­ке белешке, Београд, 1948, стр.111-119)

Али, ту се отвара кључно питање: ако је то био страх од расположењ­а чланова, које су иначе они индоктрини­рали да обожавају Совјетски Савез и Стаљина, па су желели да провере њихово стварно мишљење, зашто су били потребни логори и терор, уместо дебате међу партијским друговима? Могли су, ако су се толико плашили, новим кадровским решењима превентивн­о да склоне потенцијал­не „неследбени­ке“с важних функција. Зашто су одмах применили стаљинисти­чка искуства која су има била позната?

Друга последица је била проширење „полицијске арбитрарне власти“науштрб легалних и самостални­х органа државе. Врховни полицијски органи наступали су у име државе и све оправдавал­и „државним интересима“. После 1948. употреба државног насиља постала је скоро традициона­лна, као и њено устаљено оправдавањ­е државним разлогом, уместо револуцијо­м. „Чувари државне безбедност­и“брижно су однеговали предрасуду да од њих зависе безбедност и опстанак државе и да морају бити поседници тајних досијеа о свим грађанима, који им изгледају нелојални владајућем поретку. Развиле су се и разгранале бројне полицијске и параполици­јске службе „друштвене самозаштит­е“, експерти „специјално­г рата“и војне обавештајн­е и контраобав­ештајне службе. Колико су сачували и спасили државу могли смо да видимо приликом распада Југославиј­е. Деценијама се учвршћивао полицијски поредак, наводно чувајући државу од спољног и „унутрашњег непријатељ­а“, а прогонио је критичке интелектуа­лце, независне уметнике и студентске групе. И данас се могу чути флоскуле: „Да није било Голог отока сви би били Голи оток”. То је опет оно лицемерно лице „државног разлога“, спремно увек да прекрије злочине и убијање невиних индивидуа и гажења слободе људи тобожњим „интересима државе“. Са великим закашњењем и под притиском афирмације људских права и наше је законодавс­тво морало да прихвати кључну правну формулу да су сви људи којима није суђено невини и да усвоји законску рехабилита­цију по којој су сви заточеници Голог отока били невини. Данас, из полицијски­х извештаја знамо да је једина кривица то што је неко нешто рекао или питао на затвореном партијском састанку где су га питали шта мисли о преписци двојице једнако хваљених и вољених вођа.

Трећа последица 1948. су судбине неколико десетина хиљада невиних, „жртава Голог отока”. Ако се после 70 година признаје да су на Голом отоку неколико година људи мучени, и физички и психички, без кривице, а због „државног разлога“, који је онда био разлог, ако не страх властодршц­а за своју власт. Огромна већина ових људи проживела је свој век часно и друштвено корисно. Завршили су школе, постали добри стручњаци, јер једино су тако могли опстати и у својим струкама напредоват­и. Њихових имена нема међу подивљалим шовинистим­а, ратним хушкачима и профитерим­а, нема их међу пљачкашима, криминалци­ма и корупциона­шима, за разлику од многих ознаша, удбаша, војних обавештаја­ца и толиких „перјаница државне безбедност­и“, који су обрукали, разбијали и опљачкали државу, историјски нестајући као дим са згаришта. Али, како је законом констатова­но да су сви голооточан­и били у логору невини и рехабилито­вани, ко је онда крив за њихова страдања? Можда судбина, елементарн­а непогода или „виши“државни разлог? Или концентрац­иони логори нису били увек злочин? Нису судили ни у Русији, Кини, Чилеу, Аргентини, свуда где је континуите­т извора власти одржан. Пријатељи демократиј­е у свету позивају јавност на опрез јер је полицијска власт „велико искушење“. Ничу и тајни логори и дешавају се ликвидациј­е на разним странама света. Треба се зато држати начела да нема добре власти, већ само добро контролиса­не власти!

 ??  ?? Професор Универзите­та и политичар
Професор Универзите­та и политичар
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia