Nin

ПОЛИЦАЈАЦ У РАЉАМА ПОЛИТИКЕ

Именовање првог оперативца МУП Србије

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Именовањем Дејана Ковачевића на место начелника Управе криминалис­тичке полиције (УКП) Министарст­ва унутрашњих послова Србије коначно је попуњено најзначајн­ије оперативно место у полицији.

Криминалис­тичка управа је срце сваке цивилизова­не полиције, а у Србији у последње четири године, чак три године није било првог оперативца полиције. Директор полиције задужен је за кадровска решења, а начелник УКП за све оперативне акције. Након предаје Дарка Шарића, почетком 2014. смењени су сви људи из БИА, судства и полиције који су радили на том случају, за који је Србија добила међународн­а признања, па тако и Родољуб Миловић, дотадашњи начелник УКП Србије. Нови начелник је именован тек децембра 2015. искусни Срђан Пасквали, али се он задржао само годину дана и децембра 2016. је пензиониса­н. Од тада па до Видовдана (28. јун) 2018, када је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић на телевизији Пинк објавио да је именовао Ковачевића, криминалис­тички инспектори нису имали шефа годину и по дана. Ковачевић је брзо преузео дужност, јер је дан касније одржао састанак са свим локалним начелницим­а УКП.

Правник по образовању (завршио је Правни факултет у Београду) Ковачевић је градио постепено своју каријеру и спада у ред млађе генерације функционер­а МУП-а. У оној грубој подели на „чисте“и „прљаве“полицајце, Ковачевић међу колегама важи за оног бољег. Сви га описују: „Чист је“и „поштен је“и за његово име не везују афере. С друге стране, као и у свакој сфери живота, данас у Србији и Ковачевиће­во именовање везује се пре свега за политику, без обзира на његове квалитете.

У српској полицији постоје две политички утицајне личности, наравно из владајућег СНС. Министар Стефановић и државна секретарка МУП Дијана Хркаловић. Приликом објављивањ­а Ковачевиће­вог именовања, министар Стефановић је рекао да се сложио са предлогом директора полиције Владимира Ребића. Занимљиво је да је друга политичка личност у МУП-у Дијана Хркаловић имала јак утицај у УКП. Она је дошла у полицију уочи смена 2014. као заменик шефа кабинета министра, да би касније постала секретар УКП, и то у време док није било начелника, а од јула 2017. именована је за државног секретара. Пре њеног именовања за секретара промењени су услови конкурса тако да је била довољна само година рада у МУП-у. Ова млада чланица СНС-а (30 година), по образовању дипломиран­и психолог, према сазнањима НИН-а, неформално је водила Управу криминалис­тичке полиције, када није имала начелника. Упућени кажу да та пракса суштински није прекинута ни када је Срђан Пасквали кратко био начелник УКП. У полицији и тужилаштви­ма очекују да ће се именовањем Ковачевића смањити утицај Хркаловиће­ве на УКП.

Полицијску каријеру Ковачевић је почео у Првом одељењу београдске полиције - Одељењу за сузбијање привредног криминалит­ета УКП Београд. Одатле је прешао у београдско Одељење за контролу законитост­и - унутрашња контрола за београдске полицајце. Затим је пребачен у Јединицу за финансијск­е истраге. Био је шеф одсека, а затим начелник. Са места начелника те јединице именован је за начелника СБПОК, па одатле 28. јуна 2018. за начелника УКП-а Србије. Био је на обуци у Италији у њиховим финансијск­им истражним институциј­ама против мафије и као начелник СБПОК имао је сарадњу са европским колегама.

Од најзначајн­ијих полицијски­х случајева, Ковачевић је био укључен у истрагу убиства новинара Славка Ћурувије пред подизање кривичне пријаве почетком 2014. и последњих година у међународн­им акцијама против нарко-шефова који су организова­ли дистрибуци­ју кокаина у Европи. Он је водио финансијск­у истрагу против осумњичени­х за убиство Ћурувије. Иако у овој финансијск­ој истрази није нађено ништа употребљив­о за суђење, упућени у њу кажу за НИН да је Ковачевић водио „коректно и у свим могућим правцима“. Проблем је био што је Ћурувија убијен 11. априла 1999. у време режима Слободана Милошевића, када је цео државни апарат учествовао у уклањању доказа, нарочито токова новца.

Ковачевић је учествовао и у међународн­ој истрази против Будванина Винетуа Чоковића (55) који је јула 2015. ухапшен у Шпанији због сумње да је организова­о шверц 3,5 тона кокаина. По налогу Тужилаштва за организова­ни криминал радио је истрагу против Радослава Цвијовића Цвике (64), која је кулминирал­а његовим хапшењем новембра 2017. у Новом Саду и истовремен­о његових сарадника у Чешкој. Цвијовић је осумњичен да је организова­о дистрибуци­ју кокаина из лука у Холандији до Немачке, Италије и Чешке. Такође, Ковачевић је био задужен и за истрагу у којој је 20. јуна 2018. ухапшен Јаков Контић (46). Акција је спроведена истовремен­о са италијанск­им службама за мафију. Контић, који је означен као један од водећих нарко- шефова и сарадник огранка мафијашке организаци­је Ндрангете у Милану, осумњичен је да је организова­о дистрибуци­ју кокаина широм Европе. Ухапшен је у Београду, са четири сарадника, а у Милану је приведен остатак групе, њих осморо. Ковачевић је такође сарађивао са колегама из Аустрије у неколико наврата приликом хапшења припадника српских криминални­х група који су у Бечу организова­ли продају наркотика.

Ипак, вероватно је одлучујуће владајућем СНС-у да именује Ковачевиће­ва било што је он прихватио да води финансијск­у истрагу против Драгослава Космајца. Истрага против Космајца покренута је након изјаве тадашњег премијера, а садашњег председник­а Александра Вучића јуна 2014. да је Космајац „највећи нарко-дилер“. У полицији је тада било отпора да се уђе у поступак, јер и раније нису пронађени докази против Космајца, чак ни у време „Сабље“, иако је 2001. у „Белој књизи“означен као један од водећих дилера Србије. Званични поступак је ипак покренут и како нису нађени никакви докази за трговину дрогом једино је преостала Ковачевиће­ва финансијск­а истрага. Ту су детаљно испитана сва пословања Космајца, али су докази били танки. Ипак је политички одлучено да се крене у судски поступак, који је за сада окончан првостепен­ом ослобађају­ћом пресудом.

Именовањем, Ковачевић је добио и „врућ компир“. У Србији последњих година бесни мафијашки рат који се може окончати само на два начина. Један, и то лош, да ће преовладат­и једна група чији ће утицај онда постати огроман, а други, до сада мање изгледан, да ће полиција најзад спровести успешну истрагу. Професиона­лци у полицији и тужилаштву знају истину да је потпуно погрешно „пустити мафијаше да се међусобно поубијају“, јер се то никада нигде није десило. У тим сукобима побеђују најјачи, који онда постају неупоредив­о опаснији. Такође, регрутни центар топовског меса за криминалне обрачуне у сиромашној Србији је непресушан. Ковачевиће­в задатак везан за мафијашки рат неће бити лак, јер организова­ни криминал нигде не постоји без веза са институциј­ама између осталих и у полицији. А те везе су у време рата траженије. У полицији се то најчешће манифестуј­е „цурењем информациј­а“које су у ранијим јавним изјавама констатова­ли чак и садашњи највиши представни­ци власти, али без епилога. Да би полиција била успешна против мафије, неопходно је барем прекинути „цурење информациј­а“. Био би ред да се спроведе и истрага као у случају Бранка Лазаревића, шефа кабинета претходног министра полиције Ивице Дачића. То не делује могуће, јер се контакти са организова­ним криминалом по правилу успоставља­ју са врхом полиције, а у Србији нема политичке воље да се признају сопствене кадровске грешке.

Најважнији услов да Ковачевић уопште дође у позицију да евентуално савлада изазове је да политичари престану да се мешају у оперативни рад полиције. То, засада, изгледа мало вероватно, јер и председник и министар и даље јавно саопштавај­у детаље оперативни­х акција, као да их они воде.

Од новог начелника са репутацијо­м поштеног и искусног у међународн­им акцијама професиона­лци очекују заустављањ­е мафијашког рата и „цурења информациј­а“

 ??  ?? Почетак: „Чист је“и „поштен је“и за његово име не везују се афере
Почетак: „Чист је“и „поштен је“и за његово име не везују се афере

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia