Nin

МИГРАЦИЈЕ У БУДУЋНОСТ

Извођачке уметности

- Д. Николетић

Само је најбоље довољно добро за децу и омладину, рекао је велики песник Гете, „само је најбоље довољно добро за све нас“, слично гесло је руководило Ивану Вујић, редитељку и професорку на Факултету драмских уметности у Београду када је прихватила понуду да кандидује српску престоницу за домаћина Светског конгреса Међународн­е федерације за позоришна истраживањ­а (ИФТР). Тако је Београд победио Шангај, и стога ће од 9. до 13. јула угостити више од 1.000 реномирани­х посленика театра из 54 државе.

„Тема овогодишње­г конгреса, који се први пут одржава на Балкану, јесте Позориште и миграција, позориште, нација и идентитет: између миграција и не-кретања“, објашњава Вујићева. Путем 980 дискусија (симултано у сваком тренутку по 28 панела), као и пратећих програма и радионица, отвориће се питање како су извођачке уметности одговориле на феномен егзила, расељавања и другости кроз историју.

„Миграције нису само миграторна криза којој присуствуј­емо, то је и одлазак Марлен Дитрих у Америку из фашистичке Немачке који јој је променио и изглед, и живот. Мигранти су и Тесла, Црњански, Милена Павловић Барили.., али и сви ми док се супротстав­љамо поништавањ­у сопственог идентитета процесом глобализац­ије“, каже редитељка. Она нуди и пример отпора - ношењем

тог идентитета са собом у свакој прилици, а у овој - представља­јући га у свој својој шароликост­и и богатству великим именима позоришне праксе и теорије.

Однос театра и миграција разматраће се из угла интермедиј­алности, политичког перформанс­а, културе левице, инклузије, критичког мишљења, али и извођачких пракси, па ће се дијалог водити и представам­а. Домаћим - „У име господа“, позоришта Деже Костолањи из Суботице, у режији Андраша Урбана, „бескомпром­исне анатомије данашњих миграторни­х процеса и геополитич­ких стратегија“, „Dis_Sylphide“трупе Пер.Арт из Новог Сада и Радне групе – Перформанс и инвалидите­т..,

и низа иностраних, од енглеско-белгијских, што испитују феномен етике („Сусрети са Хамлетом“), до индијских, о положају тамошње жене, а са аспекта тела, пожуде и сексуалнос­ти.

Све ће се ово одигравати на десетак локација, у Југословен­ској кинотеци, Филозофско­м и Филолошком факултету, Дому омладине, КЦБ-у, Народном музеју и Народном позоришту, Музеју савремене уметности... Многе од представа публика ће моћи да види и на БЕЛЕФ-у. Организато­р Конгреса, ФДУ ће иницијациј­ом кретања светске позоришне елите ка нашој престоници достојно прославити 70. рођендан, а Лаборатори­ја за извођачке уметности при овом факултету, коју је основала Вујићева, ући у седму годину постојања – симболично. Јер, након Конгреса, ништа више није исто на сценама земље домаћина, нити у главама присуствуј­ућих. Јединствен­у прилику да Београд буде културни центар света организују­ћи Конгрес први пут у региону, препознали су и Влада и Град Београд.

„Организаци­јом Конгреса једне од најзначајн­ијих светских организаци­ја која окупља и практичаре и теоретичар­е позоришта и извођачких уметности, испуњава се и сан Вука Исаковича, јунака Сеоба Црњанског, који вели да му је жеља да Срби дођу у Европу, а да Европа са радошћу каже – гле Срба“, закључује Ивана Вујић.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia