Nin

ПОСТОЈИ ЛИ ГЛАС ГРАЂАНА АКО ГА НИКО НЕ ЧУЈЕ

25 минут

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Као што су филозофи, а и остали који се тако осећају, вековима покушавали да тачно одговоре на питање да ли звук падања дрвета у шуми постоји ако га нико није чуо, тако и грађани Србије у последње време имају права да се питају да ли њихов глас, као тековина демократиј­е, уопште постоји ако га нико не чује? Или га чак и чује, али га просто игнорише.

Аеродром „Константин Велики“прешао је у руке државе, без обзира на то што су грађани Ниша врло јасно градској власти ставили до знања да то није оно што они желе. Једини одборник владајуће коалиције у Нишу који није гласао за ову одлуку био је Небојша Богдановић из Социјалист­ичке партије Србије. У објашњењу је разложно објаснио своју одлуку и тиме оголио сву разлику између оних који мисле својом главом и делују у складу са разумом и оних који мисле и делују искључиво у складу са партијским наредбама. Ако уз то умеју и лепо да тапшу и да похвале председник­а државе, па макар то и не било претерано речито, то је пун пакет, савршен материјал за гарнитуру која је већ одавно потпуно одрођена од народа.

Ма колико све ово деловало страшно, можда ће ипак најстрашни­је бити оном милион и првом путнику. Јер, да се подсетимо, преласком аеродрома у надлежност државе, његов лимит је ограничен на милион путника. И замислите сад милион и првог, долази он или она на гејт, а тамо стоје градоначел­ник Ниша Дарко Булатовић, одборници који су гласали за поклањање аеродрома, председник Александар Вучић и министарка Зорана Михајловић и кажу: „Честитамоо­оо, ви сте милион и први путник, а ово је нешто као свечани дочек само вас не дочекујемо него вас враћамо назад, такорећи одчек! Срећно, дођите нам...па, у ствари знате шта, боље ајте ви полако у Београд. Здраво!“

У међувремен­у, у Београду се припрема изградња још једног монументал­ног и надасве неопходног објекта. Тако је, говоримо о јарболу на Ушћу. Иако се многи грађани овим поводом буне и тврде да има много важнијих ствари у које треба уложити новац, градски челници се не обазиру превише на те примедбе. Једна од њих каже да се током минулих обилних киша у Београду показало да немамо довољно инфраструк­тура које би примиле ту количину воде, а и оно што имамо је зачепљено ђубретом, па би новац требало уложити да се овај проблем реши.

Какви аматери. Па јарбол се и прави управо да би био решен овај проблем! Размислите мало. Јарбол ће бити висок чак 120 метара. Када поново ударе велике кише, чак и да дође до неког озбиљнијег потопа, мада су, што би Чучковић рекао, шансе за то минималне, сви Београђани би без проблема могли да се попну на јарбол и тако избегну повишен водостај. Добро, ови на дну јарбола га можда не би избегли, али шта сад, мора и нека жртва да се поднесе. Углавном, говоримо о потпуно новом, напредном систему заштите од поплава, какав до сада није виђен.

Још само да иновирамо неки систем који ће потпуно утишати тај досадни гласић грађана који стално нешто придикују и жале се. Па да кренемо у светлу будућност, са грађанима или без њих, свеједно је.

Јарбол ће бити висок чак 120 метара. Када поново ударе велике кише, чак и да дође до неког озбиљнијег потопа, сви Београђани би без проблема могли да се попну на јарбол и тако избегну повишен водостај

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia