Nin

Убиство у Требеништу

Или: ако Доналд Трамп спрема специјалне војне јединице за борбу против ванземаљац­а, да ли ће тај рат почети код Космичког левка на Сувој планини?

- ДРАГАН ЈОВАНОВИЋ Дугогодишњ­и колумниста НИН-а

Упрошли петак, са нишким бајкером Зокијем, запалио сам из Видова на зајечарску Гитаријаду, а све због Неше Галије. Јер, увек када њега чујем сетим се да је „Галија“била предгрупа Бобу Дилану, иначе, мом „кућном пријатељу“када је овај, пре сто година, гостовао на Градском стадиону у Земуну. А онда, у Зајечару, сећања почну да врлудају ка земунском Лиду где смо, на дунавском песку, до бесвести играли фудбал боси. И ту укапирам да ове Крстајићев­е мушкобањас­те девојчице у копачкама немају појма са фудбалом зато што, одмалена, нису играли лопту на песку где се, брале, учи меко примање лопте, меко штоповање и слање меких дугачких шутева и на трепавицу, ако треба. Елем, Копакабана је бразилска фабрика талената, а не тамо неки тренери, поготово неки крстајићи којима се, такође, фудбал одбијао од ноге као од тарабе.

К. Г. Јунг, мој гуру из Швице, још је бесан што су „орлови“изгубили од „његове“Швајцарске: „Ви, Срби, дозволили сте себи да вас Јашари, онако, понизи! То је равно велеиздаји државе! Док се твој Алек дрибла са Тачијем у Бриселу, Крстајић и компанија забијају му нож у леђа! Требало је да им се, још у Русији, одузму пасоши и забрани повратак у земљу!“

На сву ту руску бруку, посланик Славиша Ристић прети смрћу мом Алеку. А прете му и локални напредњачк­и шерифи који су „умислили да су јачи од Вучића“. Побуна шерифа шири се по Србији и то од Ниша, Зрењанина, Шида, Смедерева, Бора, Алибунара, Кладова, Бруса, Блаца, па све тако до – Беле Паланке! У Билтену „Тресла се гора, родио се миш“пише да је белопалана­чки шериф Миљко рекао да се не плаши смене и искључења из странке истичући да је он тај који је мењао странке, а не странке њега! А каже и ово: „У Белој Паланци ја сам Вучић! Ја добијам изборе, а не он!“

Е, сад, није још познато шта мој Алек спрема против побуне шерифа. Да ли ће они доживети судбину некадашњих турских дахија од којих је српска раја пропиштала? И да ли је здружена вежба војске и полиције „Заједнички удар“у Крушевцу увежбавање за обрачун са одметнутим шерифима с обзиром на то да смо на поменутој вежби гледали и ослобађање отетих јавних личности. Капирате фору: киднапујеш га, па га ослободиш кад напуни гаће!

У сенци крушевачко­г „Здруженог удара“готово глуво је прошла вест да Доналд Трамп спрема специјалне војне јединице за борбу против ванземаљац­а! Испашће, бре, да је у праву Веља Балетан из Мокре када тврди да су „ванземљаци“одавно међу нама и да се врте, ту, по Сувој планини, поред тзв. Космичког левка, а њега је, сателитски, снимила НАСА агенција! Све то ме, и те како, забрињава пошто сам умислио да сам чувар Космичког левка.

Берем за Биљу пољско цвеће, бирам Видову траву...Кад, ето мени, опет нишког Путина! Овог пута, без Мајора, али са Каћушом, прелепом Дубровчанк­ом. И пази, сад, на шта ме Каћуша подсећа!? Да су посмртне златне маске краља Филипа нађене у близини Охридског језера, код Требеништа. А ту је и Дебар, родно место Клеопатре, друге и много млађе Филипове жене. И пали ми се „лампица“! Ако је Олимпијада, мати Александро­ва, смислила убиство Филипа док је био у лову, онда се то убиство збило ту, у Требеништу.

Него, моја Црна ме прекорева: „Твоје македонске приче су ми, већ, досадне! Али, око Крстајићев­их мушкобањас­тих девојчица си потпуно у праву! Види се да, као деца, нису ни пишкили у песку, а камоли да су на песку стицали прва фудбалска знања!“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia