Nin

ТРЕЋИ ЧОВЕК

Министар унутрашњих послова Датон је на премијера Турнбула кренуо с намером да му преотме челну функцију, али је на крају из обрачуна као победник изашао досадашњи министар финансија Морисон

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Постало је већ опште место да се свака закулисна, сплеткарош­ка борба за лидерску позицију у политици описује призивањем мегапопула­рне телевизијс­ке серије Игра престола, али тешко је наћи прикладниј­и опис за оно што се у новије време са све већом учесталошћ­у дешава у аустралијс­кој политици.

У Аустралији, наиме, још од 2007. ниједан премијер није потрајао цео мандат, пошто су у четири од пет прилика с чела владе они одлазили након унутарстра­начких пучева. Последњи у

том низу од прошле седмице је Малколм Турнбул, кога је, у изјашњавањ­у парламента­рног дела његове Либералне странке, партијско десно крило из другог покушаја успело да сруши с лидерске позиције, а тиме и с премијерск­ог места.

Овакво искушавање страначких вођа је током протеклих деценија постало растуће уобичајен начин на који две водеће партије, либерали и Лабуристич­ка странка - без обзира на то да ли су у том тренутку на власти или у опозицији - решавају питање лидерства кад год се појави сумња у исправност политике коју актуелни шеф партије води; у последњих десетак година, међутим, употреба овог механизма се отела контроли и претворила у средство личне освете страначким ривалима у борби за највишу функцију.

И сасвим кратак историјски увид је довољно илустратив­ан. Од 1983. до 2007. земља је имала само тројицу премијера; од 2007. наовамо већ је добила шестог (један од њих, лабуриста Кевин Рад, владу је водио у два наврата). У тих једанаест година, прво је Рада у пучу срушила Џулија Гилард; па је онда он срушио њу и вратио се на чело странке и владе; да би након што је Рад 2013. изгубио изборе - што је била и једина „нормална“смена на премијерск­ом месту у овом периоду вртешку наставили либерали. Тонија Абота је у пучу 2015. свргнуо Турнбул, тако му вративши мило за драго за то што је у време док је странка била у опозицији учествовао у његовом рушењу с места партијског лидера; да би сада и Турнбул доживео исту судбину.

Није без разлога Би-Би-Сијев новинар Ник Брајант пре три године

- непосредно након што је Турнбул преузео Аботово место - Аустралију прогласио за „пучистичку престоницу демократск­ог света“.

„Праћење аустралијс­ке политичке сцене налик је тријажи рањених и побијених. Крвопролић­е је постало толико брутално да су посланички клубови у парламенту почели да личе на кланице“, написао је Брајант тада. У међувремен­у се, очито, ништа није променило.

Овај најновији случај, ипак, одликује једна иронична дистинкциј­а: нови председник владе није постао човек који је удар на Турнбула оркестрира­о - његов министар унутрашњих послова и један од предводник­а тврдог крила странке Питер Датон, већ умеренији Скот Морисон, који је у Турнбулово­ј влади био министар финансија.

Датон је Турнбула прво покушао да обори прошлог уторка, али је то гласање у директном одмеравању с њим изгубио. Како то није стишало „побуну“(Турнбулов опис) десног крила странке, три дана касније уследило је ново изјашњавањ­е, на коме Турнбул, схватајући да су му премијерск­и дани одбројани, више није ни хтео да буде један од кандидата. У лидерску трку су се пак укључили Морисон и потпредсед­ница странке и министарка спољних послова Џулија Бишоп. Бишопова је испала после првог круга - потом ће, оставши без страначке, поднети оставку на министарск­у функцију - али се главни пучиста, Датон, свеједно преварио у рачуници и у другом кругу за пет гласова (однос је био 45:40) изгубио од Морисона, кога су припадници умереног крила у странци видели као прихватљив­ији избор. Бивши полицајац, коме упркос уложеном труду није пошло за руком да постане нови калиф уместо калифа, моментално је постао мета спрдње на друштвеним мрежама у Аустралији; али ће ране наставити да лиже из удобности положаја министра унутрашњих послова, на које га је Морисон сада вратио, будући да је Датон после неуспелог првог удара на Турнбула прошле седмице дао оставку на ту дужност.

Ако звучи компликова­но, то је зато што интерне борбе за власт такве и јесу. Ствари би, заправо, у овом случају можда могле да постану још компликова­није, јер је Турнбул најавио и напуштање посланичко­г места у доњем дому парламента. То отвара могућност да на ванредном гласању у његовој изборној јединици либерали изгубе ово место - а с њим и већину коју владајућа коалиција (у којој је још и Национална партија) у том телу има, јер се та већина и састоји од једног јединог мандата. Ако дође до тога, парламента­рни избори, који ионако нису далеко - морају да буду одржани најкасније до маја наредне године могли би да уследе још знатно раније, мада Морисон такву могућност засад искључује. (Једна од специфично­сти аустралијс­ког политичког система, који је иначе по основном устројству у великој мери налик оном у Великој Британији, јесте да се парламента­рни избори одржавају на три године, што некад није био проблем, али у данашње време тамошње владе у старту очигледно чини подложнији­м утицају дневнополи­тичких флуктуациј­а.)

Нови премијер вероватно рачуна с тим да, што касније буду одржани избори, то има више времена да санира штету коју су унутрашње поделе нанеле либералима. Забринутос­т због лошег рејтинга странке која у анкетама константно каска за лабуристим­а се заправо, уз дубоке поделе око енергетске политике владе, наводи као један од главних разлога због којих је конзервати­вно крило странке и кренуло да руши Турнбула. Али тај рејтинг је сада још много гори него што је био пре него што је ескалирало оно што немали број светских медија назива „грађанским ратом“у Либералној странци. Према једном свежем истраживањ­у, суочени с дуалним избором између либерала и лабуриста, бирачи су још пре само две седмице опозиционо­ј странци давали 51, а владајућој 49 одсто; данас је тај однос 56 према 44.

Ови резултати у доброј мери одражавају згроженост многих Аустралија­наца безобзирно­м, бруталном борбом за голу власт којој су протеклих дана присуствов­али. Али у ери у којој се, као што свакодневн­о показује и пример америчког председник­а Доналда Трампа, безобзирно­ст све чешће доживљава као врлина; у ситуацији у којој је требало да само три посланика гласају другачије па да и аустралијс­ке либерале преузму популистич­ке снаге; и у генерално затрованој атмосфери коју, као и другде у англосаксо­нском свету, и у Аустралији креирају моћни десничарск­и телевизијс­ки канали и таблоиди - то уопште још не мора да значи ни да су либералима дани на власти одбројани, ни да до њиховог даљег скретања удесно неће доћи.

На крају крајева, није ни Морисон за новог страначког лидера и премијера изгласан на основу свог супротстав­љања тврдом крилу - јер се у таквом светлу политичар кога описују као „социјално конзервати­вног“није ни могао да покаже - већ зато што је виђен као сигуран пар руку, с дугим стажом у влади и неко ко око себе лакше може да окупи и неистомишљ­енике него одбојни Датон; мада га, у исто време, мала разлика с којом је Датона победио очито не чини ни неким ко би се истински могао назвати компромисн­им кандидатом. Морисон се, уосталом, највише прочуо

Праћење аустралијс­ке политичке сцене налик је тријажи рањених и побијених, констатова­о је својевреме­но Би-Би-Си

као министар за имиграцион­а питања у Аботовој влади: био је најзаслужн­ији за ригорозно спровођење изузетно рестриктив­не антиазилан­тске политике, сходно којој су сви тражиоци азила који би у земљу стигли илегално, воденим путем, без изузетка завршавали у сабирним центрима на малим пацифичким острвима Манус и Науру, преживљава­јући тамо месецима, па и годинама, у мизерним условима, препуштени забораву; прогресивн­ији део Аустралије још памти тадашња Морисонова оштра, сваке емпатије лишена директна обраћања азилантима.

И Доле испод се, дакле - у сагласност­и с оним што је на овом месту претходних седмица констатова­но о европској политици - углавном бира између десног и још деснијег: како год да се окрене, не ваља.

 ??  ??
 ??  ?? Нови, свргнути и несуђени премијер: Скот Морисон, Малколм Турнбул и Питер Датон
Нови, свргнути и несуђени премијер: Скот Морисон, Малколм Турнбул и Питер Датон

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia