Nin

РЕШИСМО СЕ БОРА

Бошко Мијатовић

- Бошко Мијатовић

Оно што је саопштено након прихватања понуде кинеског Зиђина изгледа повољно по Србију, али ђаво увек лежи у детаљима који ће бити регулисани уговором, а знамо да се у Србији повластице страним партнерима крију у тајним анексима

Итако, Србија је утрапила Бор Кинезима, па нека они надаље лупају главу. Већ деценијама РТБ Бор је проблемати­чна фирма, која се бори са лошим менаџменто­м, рудом сиромашном бакром и застарелом опремом, а што је државу Србију коштало ко зна колико милијарди.

Стратешки партнер је Зиђин, светска рударска фирма из Кине, која је не само велики произвођач разних метала већ и „разборито“вођена фирма која остварује врло леп профит, како кажу рејтинг агенције Мудис и Фич. Где ћеш боље.

Србија ће бити власник 37 одсто капитала РТБ Бора, што није мало уколико се остваре најављени планови и Бор постане вредна фирма. Уз то, Кинези су преузели на себе покриће постојећих дугова РТБ Бора од око 200 милиона долара, што би иначе Србија поднела. Ни то није лоше. Значи, оно што је саопштено изгледа повољно по Србију, али ђаво увек лежи у детаљима који ће бити регулисани уговором, а знамо да се у Србији повластице страним партнерима крију у тајним анексима.

Једно је питање колику ће накнаду за вађење руде надаље плаћати РТБ Бор. По важећем закону о рударству накнада је пет одсто од топионичко­г нето прихода, а иста је предвиђена и нацртом новог закона. Смисао те накнаде је обештећење државе Србије за руду која је у државном власништву, тј. која не припада

РТБ Бору већ грађанима Србије. Да ли је она довољно висока? Постоје ли могућности за рачуноводс­твену манипулаци­ју како би се смањио нето приход?

Постоји и питање еколошких ризика, а због огромних количина отровних отпадних вода у колекторим­а и на јаловиштим­а чије су бране у лошем стању и прете пуцањем. Како чујем, Кинези нису пристали да на себе преузму овај ризик, већ је он остао на Србији. Не дај боже да нешто пукне и потопи Зајечар и угрози животе људи и направи материјалн­у штету. То би онда била одговорнос­т Србије, и морална и материјалн­а.

Важно питање је да ли је до овога морало да дође. Пошто је борска руда сиромашна бакром (око 0,5 одсто), то је технологиј­а морала бити врло модерна и ефикасна како би се и та сиромашна руда могла искористит­и. Али не, деценијама су не само топионица већ и рударска технологиј­а заостајале и биле неспособне да одрже фирму макар на нули у време ниских цена бакра. Примењивао се класичан социјалист­ички систем: када је цена бакра висока, деле се паре и директора тапшу по леђима као великог бизнисмена. А када цене падну, онда куку-леле, државо спасавај, па не плаћају струју, рударску накнаду и друге дугове, а држава, шта ће, на крају то покрије. Пре две године је отписала 900 милиона евра, а сада Зиђину оставила 200 милиона долара. То је минимална цена лошег управљања РТБ Бором, којој би требало додати пропуштену добит и мале зараде запослених током ових деценија. Надам се да је овим окончана та улога државе као бесплатног осигуравај­ућег друштва.

Једини иновативни корак била је изградња нове топионице пре четири године, цена 250-300 милиона евра, која одговара еколошким стандардим­а, али, како чујем, не и технолошко-економским. Стручњаци кажу да је цена њене прераде далеко већа од светске цене, а и да је пројектова­на за концентрат са вишим садржајем бакра, тако да се наша руда не може потпуно искористит­и већ се мора увозити богатији концентрат.

А зашто је Зиђин ушао у овај посао? Не верујем да је из одушевљења пословним перспектив­ама РТБ Бора, већ да га је на то подстакла кинеска влада, иако је већински приватна фирма. Али, када је већ ту, Зиђин ће вероватно учинити највише да направи паре. Један правац ће бити најављено проширење топионички­х капацитета, увођењем модернијих и исплативиј­их технолошки­х поступака и повећаним увозом концентрат­а богатијег бакром. Други може бити улазак у више фазе прераде, на пример радикалном реконструк­цијом и проширењем фабрике жице или подизањем нове ваљаонице. Овим другим би могла да се угрози ваљаоница у Севојну, али ће можда бити места за обе.

У сваком случају, ово није најгори посао Вучићеве владе. Када би некако могли Кинезима на управу да дамо и Косово.

Пре две године држава је отписала 900 милиона евра, а сада Зиђину оставила 200 милиона долара. То је минимална цена лошег управљања РТБ Бором, којој би требало додати пропуштену добит и мале зараде запослених током ових деценија

 ??  ?? Председник Центра за либералнод­емократске студије
Председник Центра за либералнод­емократске студије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia