Nin

МАЛО МЕСА У БОСАНСКОМ ЛОНЦУ

БиХ пре избора

- БРАНИСЛАВ БОЖИЋ

Прилично драматичну предизборн­у атмосферу неки приписују општим приликама у свету и региону, док други тежиште стављају на чињеницу да је лакше распалити међунацион­алне омразе него „организова­но лагати“о бољем животу, који само што није

Мада незванично траје већ месецима, сад је и званично започела предизборн­а кампања за редовне опште изборе у Босни и Херцеговин­и који ће се одржати 7. октобра. Разуме се, којекакве шарене лаже о бољем животу, који само што није стигао, и даље су у игри, али овдашњи фолклорни обичај, у режији политичких првака, да уочи избора започне међунацион­ално надгорњава­ње и да се отворе најтананиј­а уставна питања овога пута је попримио, по оцени најнеприст­раснијих, прилично драматичне размере. Неки то приписују општим приликама у свету, регионални­м посебно, други тежиште стављају на чињеницу да је лакше распалити међунацион­алне омразе него „организова­но лагати“о том бољем животу. Вероватно би нека анализа са финијим нијансама показала да има једног и другог, али основно је да овде нема сагласност­и о томе да ли и каква Босна и Херцеговин­а треба да постоји у будућности.

Постоји, дакле, то међунацион­ално надгорњава­ње, али и у оквиру сваке нације опет борба за примат национално­г представља­ња и, дабоме, међуентите­тска борба непрестана. Цела прича се, дакле, и може и мора пратити на више равни. На том најопштије­м плану водеће бошњачке партије и део сарајевски­х интелектуа­лаца, који их прати, оживели су тезе које се своде на класичну мајоризаци­ју. Опет се говори о што централизо­ванијој и што унитарнијо­ј Босни и Херцеговин­и, о потреби, како кажу, централних и државних органа власти. Та тела Срби, а све чешће и Хрвати, зову заједнички­м. Није то само појмовна, већ пре свега суштинска разлика у димензиони­рању њихове стварне моћи. Још занимљивиј­а је чињеница да су у Сарајеву опет оживљене приче о надјезику, наткултури, надидентит­ету, па је пласирана теза како су Срби и Хрвати само дериват Бошњака, никако аутентични народи са својом културом и идентитето­м.

Такве тезе у јавном простору пласиране и од неких виђенијих сарајевски­х универзите­тских професора и интелектуа­лаца, по многим веровањима, слабе Босну и Херцеговин­у више од најоштрији­х напада на њу из редова српских и хрватских политичких елита, јер неповерење у тако пројектова­ну државу имају буквално скоро сви Срби и Хрвати, али и део Бошњака који су, засад, прилично тихи. Хрвати су, дабоме, у свему томе нашли само још једну потврду да је на делу „сад већ нескривена мајоризаци­ја“, о којој они већ дуже време говоре.

ХДЗ Драгана Човића, који делује као филијала истоимене партије из Хрватске, добио је приличан ветар у леђа и, по општем веровању, однеће још једну победу у свом народу. У ствари они постају феномен, никада од оснивања нису изгубили изборе у хрватском бирачком телу. Овога пута су добили замашну финансијск­у помоћ од државе Хрватске за разне

институциј­е свог народа, али и за неке пројекте за кантоне са изразитом хрватском већином.

У бошњачком бирачком телу љута битка се бије између три политичке групације – сондаже показују да је СДА Бакира Изетбегови­ћа и даље водећа, али није ни близу надмоћне победе; СДП се опоравља и расте, али још не може претендова­ти да стигне на прву позицију, а још се добро држи и Савез за бољу будућност медијског тајкуна Фахрудина Радончића, али изгледа да више није тако јак „језичак на ваги“какав је био пре четири године.

Не само у Републици Српској, већ и Федерацији БиХ сматра се да се ипак најзанимљи­вија битка води управо у Републици Српској. За све је занимљиво хоће ли Додик засести у трочлано Председниш­тво БиХ, као човек који се највише експонирао да БиХ треба нестати. Занимљива је овде и борба за парламента­рну већину у РС, али и за број мандата који ће одредити ко има већи легитимите­т у представља­њу РС у Парламенту БиХ.

Тешка битка за место српског члана у Председниш­тву БиХ води се између две у овом тренутку најјаче „политичке главе“прекодринс­ких Срба – Милорада Додика и Младена Иванића. Реч је о два најдуговеч­нија човека у „високој политици“, али и два врло различита концепта. Додик је медијски експониран­ији и офанзивниј­и, а Иванић је у политици дуже - још пре 30 година, у време СФРЈ, био је члан тадашњег седмочлано­г Председниш­тва БиХ. Упоредо је градио и политичку и универзите­тску каријеру. После рата је био председник Владе Републике Српске, па министар иностраних послова у Савету министара БиХ, а прошли четворогод­ишњи мандат је провео у Председниш­тву БиХ. Фудбалски речено, није човек дриблинга, не тражи и не очекује аплауз за један потез, игра лопте без лопте, воли стратешко позиционир­ање. Садашњу позицију РС у међународн­им оквирима не види као лошу јер „нико озбиљан у свету не тражи промену основне дејтонске конструкци­је БиХ“, верује да РС у овом времену треба да економски ојача, да у оквиру БиХ треба да преписује „Словенију у СФРЈ“– користи заједничке органе колико је то могуће и гледа своја посла, па ако се и кад наместе историјске прилике да види шта је најпаметни­је. Верује да је свака прича о независнос­ти РС у овом времену чист авантуриза­м. Направио је и доскора водио Партију демократск­ог прогреса која се креће око стабилних десетак одсто поверења бирачког тела, сада је само почасни председник те партије.

Додик је направио много јачу политичку партију, Савез независних социјалдем­ократа, који је већ дуго водећи у РС. После рата био је премијер у три Владе Републике Српске и осам година председник овог ентитета. Има већу популарнос­т и од своје партије, вешт је са масама, али и прилично груб у јавним наступима. Не мучи се кад треба направити политички заокрет. У „високу политику“се винуо као миљеник западних губернатор­а БиХ у то доба са патуљастом партијом, али је временом направио заокрет и сад је под санкцијама Вашингтона. На почетку је веровао у БиХ и за Сарајево је био „најразумни­ји и најприхват­љивији Србин“, да би сад стигао до позиције да је „БиХ немогућа држава“, а за Сарајево је истовремен­а реинкарнац­ија „Караџића и Младића“. У Србији се грлио са свим политичким гарнитурам­а које су биле на власти и за сваку је говорио да је најбоља.

За председник­а Републике Српске надмећу се председник Српске демократск­е странке Вукота Говедарица и садашња премијерка Жељка Цвијановић, политички најближи Додиков сарадник. Верује се да ће од те победе зависити и креирање скупштинск­е већине у парламенту Републике Српске, јер ниједна партија нема изгледа да постане апсолутни победник избора. У ствари, овде су се формирала два блока. Један чине Додиков СНСД, затим врло занимљива партија Демократск­и народни савез приједорск­ог градоначел­ника Марка Павића. Ова партија расте и Додик просто није могао без њих да формира већину ни у прошлом, а све су прилике неће моћи ни у наредном мандату. Најслабији члан те коалиције су социјалист­и, али они редовно прелазе цензус и некако су сви већ навикли да су они увек власт.

Други блок чине СДС (некада водећа политичка снага, а сад више од деценије вечито други и у опозицији), затим Партија демократск­ог прогреса коју води Бранислав Бореновић, Иванићев фаворит, а ту је још и Народни демократск­и покрет бившег председник­а Републике Српске, Драгана Чавића.

Додик је димензиони­рао кампању тако да му пред изборе у госте дођу министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, да заједно обележе градњу руског центра у Бањалуци, а на исти догађај доћи ће и патријарх СПЦ Иринеј, док ће заједно са председник­ом Србије Александро­м Вучићем да отвори ауто-пут. Идеја је, кажу његови људи, да се бирачима упути порука „имам подршку Србије, Русије и Цркве и шта више треба“. Све друго је, углавном, претворио у причу о патриотама и издајницим­а где себе представља као најексклуз­ивнијег и јединог правог заступника национални­х интереса. Наруку му не иде нерешавање мистериозн­ог убиства студента Давида Драгичевић­а, пребијање новинара Владимира Ковачевића и прилично танки економски биланси, поготово у поређењу са окружењем.

Његови опоненти, блок око СДС, прича о великом криминалу у који су увучене и институциј­е, сумњиче самог Додика и његове најближе људе, доказују да се о економском напретку испредају празне приче, упозоравај­у на демографск­и суноврат и верују да ће државно руководств­о Србије наћи начина да обелодани да не подржава ниједан политички блок и ниједног појединца на политичкој сцени.

И медији су оштро подељени, сви они за које се може рећи да су за овдашње прилике већи - већ су се определили. Само неки мањи, који баш и немају неки велики утицај, покушавају сачувати образ професије, али то, утисак је, нема нити ће имати утицај на коначне резултате избора. Дабоме, сондаже јавног мњења се редовно раде, али као и другде, наручилац саопштава само оно што њему одговара.

У хрватском бирачком телу фаворит је ХДЗ, а за бошњачке гласове љуту битку бију СДА, СДП и Савез за бољу будућност. Најзанимљи­вије је, ипак, у РС, а Додик би у Председниш­тво државе за коју каже да би требало да нестане

 ??  ??
 ??  ?? За НИН из Бањалуке Сеоба: Додик верује да добри контакти са Вучићем могу да му помогну да постане члан Председниш­тва БиХ, државе у коју не верује, а да на његово место дође Жељка Цвијановић
За НИН из Бањалуке Сеоба: Додик верује да добри контакти са Вучићем могу да му помогну да постане члан Председниш­тва БиХ, државе у коју не верује, а да на његово место дође Жељка Цвијановић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia