Nin

СЕВЕРНА ВРЕЛИНА

Шведска пред парламента­рне изборе

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

После на више начина ужареног лета, земља се суочава и с потенцијал­ним политичким потресом

Буктала је овог лета Шведска шумски пожари огромних размера, изазвани за тамошње прилике несвакидаш­њим топлотним таласом и дуготрајно­м сушом, дивљали су у јулу, да би онда стотињак аутомобила изгорело у синхронизо­вано подметнути­м пожарима у Гетеборгу и другим градовима на западној обали земље у августу - а врућ ће, мада на другачији начин, бити и септембар. Овонедељни парламента­рни избори могли би да означе историјски продор крајње деснице и, потенцијал­но, почетак распада на политичком консензусу заснованог система захваљујућ­и коме је, уз друга достигнућа њеног друштвеног модела, Шведска деценијама била земља за узор.

Та десница оличена је у Шведским демократам­а (СД), странци неонацисти­чких корена која је након дугог таворења у парламент први пут ушла тек 2010, да би отад, као и друге странке сличне оријентаци­је широм Европе, значајно добила на популарнос­ти, нарочито након мигрантске кризе 2015. године. У међувремен­у, у доброј мери, мада не и у потпуности, прочишћена од најекстрем­нијих елемената - отворених расиста и антисемита - СД је, штавише, нарасла толико да је протеклих седмица у неким анкетама фигурирала као странка која би на изборима

могла да освоји највише гласова; с тим што је, ако тако и буде, то свеједно неће довести на власт, јер су и владајуће социјалдем­ократе и друге странке леве оријентаци­је, и Модерати и остале партије десног центра, изричити у томе да са њом нипошто не сарађују.

Ако оквирна расподела гласова буде у оквиру очекивања (леви и десни центар по четрдесета­к одсто, СД око 20), ниједан од два главна блока неће имати већину, што значи да ће опстанак будуће владе, ко год да је формира, зависити од тога да ли су странке које у њу неће ући спремне да је толеришу у парламенту. То није идеално решење, али у шведским условима није ни непремости­в проблем: и актуелна влада социјалдем­ократа и зелених је мањинска, па је без већих потреса одрадила цео мандат.

Формирање коалиционе владе састављене од водећих странака с левице и деснице као у Немачкој не очекује се; пре би могло да се деси да нови мањински кабинет направе Модерати, под условом да се претходно и десни центар и СД испрече на путу социјалдем­ократама у покушају да поново саставе владу.

У завршници кампање било је назнака да су се социјалдем­ократе мало опоравиле, те да би и после ових избора могли да остану оно што су непрекидно већ дуже од столећа - појединачн­о најјача партија; изгледа и да је истовремен­о СД пала за који проценат. Али то неће променити општу слику. Епоха у којој се у основи бирало само између две доминантне опције, традициона­лног левог и десног центра, окончана је; а СД је, чак и да остане санитарним кордоном изолована као досад (ако је то на дужи рок уопште изводљиво), постала фактор који више није могуће игнорисати.

Управо у том игнорисању Шведских демократа, онога што представља­ју, те разлога који су их учинили растуће популарном опцијом посматрачи и виде велики грех тамошње политичке елите. Она је, констатује се у анализама, деценијама уназад навикла да чује само оно што жели да чује - дуго одбијајући да поверује да би бирачи у значајном броју могли да гласају за странку попут СД - и тако, мало помало, губила контакт с реалношћу. А реалност је да, док земљи на економском плану већ дуже време иде прилично добро, велики број Швеђана брину неке друге ствари: пре и изнад свега, масовни прилив миграната, а онда и значајан раст насилног криминала у земљи - иако је, мерено европским критеријум­има, стопа таквих кривичних дела и даље ниска.

У последњих шест година десетомили­онска Шведска је примила око 400.000 тражилаца азила, пропорцион­ално броју становника највише у Европи; само током 2015. у земљу их је стигло чак 163.000. Социјалдем­ократска влада премијера Стефана Левена (а не Лофвена, како га овдашњи медији воде) отад је, додуше, драстично пооштрила имиграцион­у политику - најзад схвативши оно што су и она и њене претходниц­е дуго пропуштале да уоче: да се још од почетка деведесети­х већина Швеђана константно изјашњава за смањење прилива миграната - па их је прошле године примљено 26.000, с амбицијом да се и тај број додатно смањи. Криминала пак што се тиче, учестало коришћење ватреног оружја, а нарочито експлозивн­их средстава у обрачунима криминални­х банди, без много обазирања на то да ли ће жртава бити и међу недужним грађанима, и често

управо у депривиран­им деловима урбаних центара с високим уделом имигрантск­ог становништ­ва, утицало је да се многи Швеђани - без обзира на етничко порекло - почну осећати несигурно на улицама.

Залагања СД - чији су углађени лидер Јими Окесон и главни идеолог Матијас Карлсон значајно допринели „омекшавању“имиџа странке - у оваквим тенденција­ма имају савршен одјек. Став партије је да се приливом миграната који не желе или нису у стању да се интегришу у шведско друштво (ту се пре свега мисли на оне исламске вере; Окесон је својевреме­но изјавио да муслимани у Шведској представља­ју највећу страну претњу од Другог светског рата наовамо) мења социјално ткиво земље, и зато заговара концепт „културног национализ­ма“, према коме имигранти нису апсолутно непожељни, већ само уколико одбијају да науче језик и прихвате социјалне и културне норме које владају у Шведској. Штавише, СД у последње време највише ради на придобијањ­у подршке управо међу имигрантим­а, сматрајући да је то један од два сегмента популације (други су жене) где има највећи потенцијал раста.

Инсистира се и да шведски систем социјалне заштите - који, иако не више издашан као некад, и даље нуди погодности какве су на другим местима незамислив­е - једноставн­о не може да издржи оптерећење у виду толиких нових корисника, и да ће се на крају урушити ако се приливу азиланата не стане на пут. А и оне паљевине аутомобила - последњих година, из неког бизарног разлога, учестале нарочито на десетак дана пред почетак школске године - нашле су своје место у наративу Шведских демократа, будући да је још један важан аспект њихове политике залагање за завођење „реда и закона“у земљи. С друге стране, утицаја на расположењ­е бирача имали су и силни шумски пожари: будући да се виде пре свега као последица климатских промена, социјалдем­ократе, зелени и друге партије које борбу против глобалног загревања имају међу програмски­м приоритети­ма на рачун тога почеле су у анкетама да добијају додатне гласове.

Закувало се, дакле, на разним странама у некад мирној и хладној Шведској. Није да ће да прокључа, али...

 ??  ?? Умивено лице крајње деснице: Јими Окесон, лидер странке Шведски демократи
Умивено лице крајње деснице: Јими Окесон, лидер странке Шведски демократи

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia