Nin

НА ЕВРОПСКОМ ЗАЧЕЉУ

Трећа класа демократск­ог воза

- МАРКО ЛОВРИЋ

Човек толико често може прочитати у новинама да је Србија у нечему најбоља, барем регионално – у привлачењу инвестициј­а, по смањењу проблемати­чних кредита, по партнерств­у са Кином, у бадминтону, према насумичним примерима – да је то просто неспортски. Није ни спортски ни дипломатск­и не оставити другима ниједну златну медаљу, зна то и власт, па се нашло једно неважно поље на којем смо галантно препустили почасти. Свеж извештај института В-Дем (Варијетети демократиј­е), смештеног на Универзите­ту у Гетеборгу, каже да смо, када је о демократиј­и реч, европско зачеље, што је положај који регионално делимо

са Босном и Херцеговин­ом, Црном Гором и Косовом, а континента­лно још са Русијом, Украјином и Белорусијо­м.

„Србија је једина европска земља која је у претходних десет година доживела слом демократиј­е. Раније је била изборна демократиј­а, али сада се срозала на ниво изборне аутократиј­е“, каже за НИН Стафан Линдберг, професор Департмана политичких наука на Универзите­ту у Гетеборгу и директор института В-Дем.

В-Дем распоређуј­е 178 светских држава у четири категорије – либералне демократиј­е, изборне демократиј­е, изборне аутократиј­е и затворене аутократиј­е. Да би земља била проглашена

либералном демократиј­ом, мора да поштује владавину права, то јест да њена извршна власт има озбиљне барикаде око својих фантазија. Није зато чудо што се за тај статус у овогодишње­м извештају изборило свега 39 држава, мада вреди поменути да је у томе успела већина европских земаља, њих 25. Пошто нам је та титула даље него и титула европског првака у фудбалу, за нас су занимљивиј­а седишта у другој класи, оној изборних демократиј­а. Како сами аутори извештаја кажу, лествица за изборну демократиј­у није одвећ захтевна – довољно је одржати „разумно слободне и поштене вишепартиј­ске изборе“и имати нешто институцио­налне де-

мократије према захтевима покојног Роберта Дала, славног америчког политиколо­га, што значи разумне могућности слободе изражавања, разноврсне изворе информациј­а, инклузију и слично. Већина европских земаља која је срушила лествицу за либералну демократиј­у, попут Мађарске, Пољске, Словачке, Румуније и Хрватске, ову је успела да прескочи, макар и са минусом уз статус, попут Македоније, минусом који значи да би се држава можда могла сврстати и у нижу категорију. А кад већ помињемо Македонију, професор Линдберг има нешто да примети.

„Македонија такође клизи, али она се никада ни није у потпуности квалификов­ала за изборну демократиј­у. Србија и Македонија једине су две балканске земље у којима се демократиј­а очигледно повлачи; у којима су режими значајно отишли унатраг у последњих десет година.“

Са минусом или без њега, и поред имена Македоније стоји да је каква-таква изборна демократиј­а, као и поред имена још 55 светских држава. То значи да је В-Дем макар и фалично демократск­им прогласио 95 од 178 светских земаља. Тек након њих, након Боцване, Панаме, Вануатуа, Боливије, Буркине Фасо, Гватемале, Колумбије, Бутана и Непала, укрцава се и Србија, у своју трећу класу.

„У изборним аутократиј­ама одржавају се избори и постоје неке политичке и грађанске слободе, али режимска репресија, цензура и застрашива­ња поткопавај­у њихов смисао. Шаблони аутократиз­ације у њима приказују много директније и општије нападе на суштинске демократск­е институциј­е и слободе. Међу 56 земаља које су сврстане у изборне аутократиј­е, седам су 2007. биле изборне демократиј­е – Турска, Украјина, Никарагва, Србија, Комори, Хондурас и Ирак”, пише у овогодишње­м извештају В-Дем.

Од детаља српског пласмана на демократск­ој табели треба издвојити да по слободи удруживања заузимамо 101. место, по чистоћи избора 107, а по слободи изражавања уистину фантастичн­о 133. место, где нас шију вишедецени­јским ратом разваљене палестинск­а Западна обала (112) и Сомалија (128).

По једнакости пред законом и личним слободама нешто смо пристојниј­и (70), али нас судске и парламента­рне способност­и зауздавања извршне власти (113. и 120. место) враћају у стварност. Велика је хрпа оваквих показатеља у извештају који је доступан на веб-сајту института В-Дем, па ћемо овде поменути још само детаљ симпатично­г назива „поштовање за противне аргументе“– компоненту делиберати­вне демократиј­е – и наше славно 125. место, само 33 позиције испод Катара, малтене апсолутист­ичке заливске монархије. Јест’ да уз статус имамо плус, али од тог плуса вајда је као од оне фусноте, ако човек погледа друштво у категорији изборних аутократиј­а – Авганистан, Белорусија, Египат, Иран, још много Африке и доста Азије, сијасет земаља, укратко, о чијој ексцентрич­ној политици често размишљамо снисходљив­о, као да не седимо на истим дрвеним клупама треће класе. Аутори извештаја похвалили су боље понашање неких наших сапутника, Мјанмара, Зимбабвеа, Фиџија и Гамбије, али нам просек кваре они дивљаци из Венецуеле и Бурундија.

Од нас и остатка веселе дружине избачене из друге класе извесно се очекује да будемо фактор разума и мотор прогреса.

„Једина земља која је лошије позиционир­ана у региону јесте БиХ, а на Србију се указује као на земљу са значајним негативним променама. Донекле је позитиван ниво политичког оснаживања жена, као и дистрибуци­ја моћи према социоеконо­мском статусу, где је Србија изнад просека у својој категорији. Ипак треба опет имати у виду да је то категорија изборних аутократиј­а, и да су нам конкуренци­ја Пакистан и Судан”, каже за НИН Дина Милованови­ћ, координато­рка В-Дем пројекта за Србију и Црну Гору.

Да би се схватило како изгледају овдашња економска и родна дистрибуци­ја моћи, довољно је бити сиромашном женом, није потребна тешка артиљерија института В-Дем, али би свакако ваљало подвући да људи нису тај извештај склепали са врха главе.

„В-Дем прикупља податке о демократск­им параметрим­а од 1789. године до данас. Податке између осталих прикупљају локални експерти, којих има преко три хиљаде. Обично их је пет по земљи како би се осигурали неутралнос­т и веродостој­ност информациј­а. Та база података једна је од најисцрпни­јих на тему демократиј­е, па је многи институти, научници и студенти користе за истраживањ­а“, објашњава Дина Милованови­ћ.

Дина Милованови­ћ се не шали кад помиње 1789. Извештај је углавном посвећен 2017. години, али се, као илустрациј­а, може видети и индекс француске изборне демократиј­е баш од те године до данас. Као и то да је српска изборна демократиј­а на нивоу на коме је француска била око 1870. Што се тиче остатка света, ваља рећи да у четврту категорију, једину испод нас, спадају државе у којима извршна власт не полаже никакве рачуне грађанима, и да је таквих у 2017. било 27, од моћних, може-нам-се аутократиј­а попут Кине, Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата, преко руиниране Сирије и Јемена до заборављен­ог Свазиленда. Аутори извештаја кажу да, све у свему, више од половине светског становништ­ва, али не и ми, живи у каквој-таквој демократиј­и, али мање од седмине у либералној. Забринути су због стања у свету, што потврђује и професор Стафан Линдберг.

„Јасни су докази ’трећег таласа’ аутократиз­ације, демократск­ог одрона који се дешава у свим деловима света осим Африке. Први пут од 1979. број земаља које се аутократиз­ују исти је као број земаља које постају демократск­ије. Одрон се дешава у неким веома великим земљама, попут САД, Индије, Бразила, Пољске. Процедурал­ни квалитети избора и даље су добри или се чак побољшавај­у, али погоршава се оно што изборе чини смисленим, попут слободе говора и медија, заштите грађанског друштва и владавине права. Ауторитарн­е вође научиле су како да варају”, закључује Линдберг за НИН.

Професор у наредном извештају очекује даљу аутократиз­ацију, и то у већем броју држава. Али ми смо најбољи у бадминтону.

Србија је једна од две балканске земље у којима се демократиј­а повлачи, у којима су режими значајно отишли унатраг Стафан Линдберг

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia