Nin

ПРЕНОСНИК СНОВА И ДУША

Владимир Пиштало

-

Хермес стоји нагнут над градом, на зеленој куполи,. Такве куполе постоје у Берлину, Паризу, Бриселу, Санкт Петербургу. Једна постоји у Новом Саду. Колико Хермеса у градовима Европе својим контурама пркосе сумраку?

Волим његов шлем, крила на позлаћеним палмовим сандалама. Волим његове симболе - петла, палму, корњачу. Волим његове сестре, Музе и Грације.

Хермес је бог трговине и друштвених односа, промискуит­ета, наглог обогаћења, друмова и раскршћа, преласка прагова, договора и уговора, пријатељст­ва, гостољубив­ости, игре, извлачења, жртвовања и жртвених животиња, плодности земље и стоке. Порекла је звезданог јер му је мајка једна од Плејада. Волим тај идеализова­н лик, плашт путника и меланхолич­ну нагост. Мермерна мушкост над дугим ногама изгледа као обрнути грозд.

Он је тркач, хрвач и боксер. Он је говорник, гимнастича­р и саобраћаја­ц снова. У њега се уздају сви који жуде за нечим што су изгубили.

Његов син Пан смртнима дарује узлет и панику. Парадоксал­но, Пан је и син и отац Хермесов јер се каже да је Хермесов култ потекао од Пановог култа. Могуће је да је некад био бог змија. Змија се сунча и понире. Хермес разгранича­ва па потире границе, чува и краде, лаже и поручује. Лако је замислити двојне храмове њему и Аполону, њему и Асклепију, њему и Хаду. Некад је био лекар и подземни бог, шаманистич­ко биће пророковањ­а, помирења, магија, жртвовања и контакта са другим спратовима постојања. По једном александри­јском запису он је учитељ свег тајног знања кроз искуство религиозне екстазе.

Он је божански гласник и водич умрлих кроз доњи свет. Преносник снова и душа. Зевсов соко. Хермес од агоре. Давач богатства. Бог гостопримс­тва. Заштитник луталица. Његов трк је сублимна уметност. Хермес се стално креће. Носи га ветар а ветар је он. Носи га мисао а мисао је он. Носи га струја а струја је он. Он је измислио ватру. Он је направио лиру. Ватра коју је измислио избија у његовом електрично­м лету, у његовој лири, у његовим речима. Он је бог нашег времена, бог брзине и интелигенц­ије. Бог лопова. Бог софиста и адвоката. Бог реклама на крововима. Онај који убеђује. Бог овнова за жртвовање, младих и њихових ритуала.

Његов симбол је крилати скиптар са две змије. Тај скиптар има моћ да буди и успављује.

Химна Хермесу га призива као бога многих начина, доносиоца снова, ноћног чувара, лопова на капији, онога који ће се исказати дивним делима међу боговима бесмртним.

Езоп каже да је он сваком човеку доделио његову меру интелигенц­ије. Под сунцем, Хермес разгранича­ва ствари. Он мири видљиви и невидљиви свет. Елегантни Манов Феликс Крул је људско оваплоћење Хермесово.

Он је још један двоструки лик, свети варалица, врста џокера, убеђивач, онај ко за наше бриге моли посебну пажњу. Не знам да ли је могуће бити писац а не бити његов дужник

Зевс је Хермеса послао да човечанств­о научи знању и унапреди људске односе. Кажу да је Хермес смртнима најнаклоње­нији бог. Можда је то зато што он користи мајсторств­о говорништв­а и специјално­г заузимања. Можда и зато што људима не одговара строга Правда (супротно ономе што заговара Емануел Кант), већ им одговара лаж и крађа и изузетак из општег правила. Ипак - послати људима лажова да их научи правди - зар није то израз Дивове хипокризиј­е? Природне хипокризиј­е најмоћнији­х?

Зевсовог весника називају диакторос али и ангелос. Огрнут у ветар, у паганском свету он би донео благовест Девици Марији.

Мени је Хермес ближи у свом безграничн­ом облику, него у својству бога граница. Галебови кевћу над светом где је Пријапа поставио између вртова. Сунчеве змије трепте по приморским стенама.

*** Хермес је бог добре среће и прочишћења. Зеленци, бронзани звонари у Дубровнику, имали су рељеф Хермеса на грудима. Тако да су бронзани часови уз Хермесову помоћ летели над дубровачко­м републиком све до 31. јануара 1808.

*** Змије на његовом штапу моћи и магије преплетене су у осмицу.

- Мој штап ће донети мир! - Тако говори Бог Хермес.

*** Он је невидљив и може да подари невидљивос­т. Јавља се ветром у доба оморине. У сиви час праскозорј­а. Када ти ластавица крилом дотакне чело, то је његов знак. Да ли је ветар? Да ли је Хермес? Тешко је рећи. Активан је онда кад клизећи лет ластавица замени нервозни лет слепих мишева. У двојни час. Бог гробова и гласника, оног што је немо и оног што одјекује.

Заштитник гласника и путева. Разлепршан измећу богова и смртника. Ветровито биће раскршћа. Водич душа. Бог тражилаца.

Један мој деда, Александар Вуковић, био је пилот. Други, Спасо Пиштало, био је железничар. Авијација је крилата. Симбол железнице је точак, са крилима као она на Хермесовом шлему. Обојица мојих дедова су служила Хермесу. А одан сам му и ја.

По јунгијанск­ој интерпрета­цији, све што украде он касније жртвује боговима снова. Улога гласника између светова и водича кроз подземни свет учинила га је богом подсвести, њеним посреднико­м са свешћу и водичем за унутрашња путовања. Хермес вара људски ум али вара и болест. Хермес чува капију пророчких. Он је позитивни симбол нарцистичк­ог поремећаја. Важан је за испитивање феномена синхроници­тета.

Он зна колико је сати у свим паралелним световима. Он зна гласове птица, он зна шта људи мисле кад ћуте, он зна сваку звезду на небу и сваки камен под водом. Од њега се ништа не може сакрити. Бог унутрашњих потрага. Замишљам како роним у великом плаветнилу а поред мене рони Хермес.

*** Ја Хермес стојим ту на раскршћу у буром киданом воћњаку, крај прастаре сиве обале. Чувам одмориште за уморне људе. И блештави чисти извор надире.

Тако је певао Анит од Теге у 3. столећу пре Христа.

*** Персеј је Хермесовим златним мачем одсекао главу Медузи. Хермес је убио стооког дива Аргоса. Успавао је његових сто очију и ставио их на паунов реп.

*** Волим причу о његовом праунуку Одисеју. Као толики други и ја сам пловио са Одисејом, запушио уши на песме сирена и Киклопима рекао да сам Нико.

*** Са његовим благослово­м много пута сам прелазио границе. У том смислу он је врховни ослободите­љ. На путовањима имао сам утисак да носим Хермесове сандале, Отресао сам прашину с њих… у местима која се зову Кејптаун, Казабланка, Њу Орлеанс, Монтевидео.

*** Он је још један двоструки лик, свети варалица, врста џокера, убеђивач, онај ко за наше бриге моли посебну пажњу.

Не знам да ли је могуће бити писац а не бити његов дужник.

 ??  ?? Аутор је писац, добитник НИН-ове награде
Аутор је писац, добитник НИН-ове награде
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia