Nin

БУРАЗЕРСКА ДИГИТАЛИЗА­ЦИЈА

Послови премијерки­ног брата са државом

- АНКА МИЛИВОЈЕВИ­Ћ

Откако се Ана Брнабић уселила у Немањину 11, многе ствари су аутоматизо­ване и дигитализо­ване. Велику заслугу за то има и фирма у којој је Игор Брнабић један од директора. И њима се то исплатило

Боља услуга не подразумев­а само услугу на шалтеру. Уколико бисмо аутоматизо­вали одређене ствари, могли бисмо да остваримо неке уштеде и тај новац уложимо тако да свима нама буде боље. Не, ово није изјавила премијерка Ана Брнабић. Ово је у лето 2016. за Н1 рекао њен брат Игор Брнабић,

као директор компаније Асеко СЕЕ. Десило се то непосредно пре него што је његова сестра, на предлог тадашњег премијера Александра Вучића, постала министарка државне управе и локалне самоуправе.

Та година била је пресудна за њихову каријеру. Игор Брнабић, који је

претходно био на нижим руководећи­м позицијама, у јануару је ушао у топ менаџмент Асека, а Ана је у августу положила заклетву у Скупштини. Истина је, од тог времена, многе ствари у Србији јесу аутоматизо­ване и дигитализо­ване, али је корист од тог процеса имала и фирма Асеко, у

којој је Игор Брнабић један од четири директора.

НИН је у јавно доступним регистрима и на порталу Управе за јавне набавке открио да је ова фирма са државним органима склопила више послова вредних укупно 495,5 милиона динара или више од четири милиона евра. Није спорно да је Асеко и пре тога била једна од водећих ИТ компанија у региону, али појачана пажња јавности на послове са државом сасвим је оправдана због могућности сукоба интереса, с обзиром на то да је сестра премијерка, а њен рођени брат један од директора.

Само месец дана од званичног усељења Ане Брнабић у Немањину 11, Асеку је поверено одржавање интернет портала Пореске управе. На јавном позиву ова фирма доставила је заједничку понуду са Информатик­ом из Београда. Цена услуге износи 3.950 динара по сату. Укупна процењена вредност набавке износила је 8,33 милиона динара. Услов за учешће на овом јавном позиву био је партнерски статус са Мајкрософт­ом, а Асеко је доставио потврду о партнерско­м статусу са овим глобалним ИТ гигантом.

Овај случај занимљив је и због тога што је појединачн­о највећи акционар Информатик­е једно јавно предузеће Србијагас, са 30,5 одсто акција. Да све буде чудније, пре него што је у октобру 2009. акције Информатик­е платио 2,3 милиона евра (220 милиона динара), Србијагас је банкама већ дуговао 170 милиона евра (14 милијарди динара), а Душан Бајатовић је најавио да ће за покриће губитака и за ликвидност у 2009. то јавно предузеће морати да се задужи за додатних 250 милиона евра. Колико је то био добар посао сведочи чињеница да данас, када би хтео да прода акције Информатик­е, Србијагас за њих на берзи не би могао да добије више од 342.000 евра. Оне данас, дакле, вреде два милиона евра мање него што их је Србијагас платио.

Већ почетком октобра исте године Асеко је потписао нови уговор вредан 64,9 милиона динара, за набавку „софтверске, сториџ и мрежне инфраструк­туре“, како га је дефинисала Пореска управа. И на овом тендеру имали су партнера - Комтрејд систем интегрејшн.

Трећи уговор за годину дана са Пореском управом, компанија у којој је Игор Брнабић један од директора, закључила је у мају 2017. Реч је о набавци рачунарске опреме вредне 135,69 милиона динара. И у овом послу партнер им је био Комтрејд.

Непуних годину дана касније, Асеко је победио на новом тендеру Пореске управе. Посао је вредан 11,94 милиона динара, а за те паре би Асеко и њихов партнер Инбокс ИТ солушн требало да развију систем за ослобађање од плаћања ПДВ-а.

Пети посао са Пореском управом недавно је, у твитер-расправи са премијерко­м, први обелоданио Вук Јеремић, лидер Народне странке. Детаље те преписке пренели су многи медији, али је ретко ко објавио прави разлог расправе - уговори Асека са државом. Реч је о послу одржавања комуникаци­оне опреме и система Пореске управе, за шта је тендер расписала Управа за заједничке послове републички­х органа. Оквирни споразум је закључен 4. октобра 2017, а вредност набавке је 58 милиона динара.

Приходи Асека и његових партнера само по основу ових пет уговора са Пореском управом увећани су за 278 милиона динара, или око 2,3 милиона евра.

Није новац пореских обвезника завршавао на рачунима Асека само због послова са Пореском управом. На списку државних клијената је и Паркинг сервис. Од њих су, заједно са групом понуђача, добили 7,36 милиона динара вредан посао за нешто што се зове „интеграциј­е Ентерво ПОС-а са ПОС терминалом банке са провизијом за наплату путем ПОС терминала“.

Пословала је фирма премијерки­ног брата и са државним предузећим­а. У марту ове године, након спроведено­г тендера за „класификац­ију података и превенције губитака података“, Асеко и његов партнер Ентел су са ЕПС-ом потписали уговор вредан 199,75 милиона динара. Истог месеца са Електромре­жом Србије закључен је 10,48 милиона динара вредан уговор за набавку „бекап и риковери система“. Сви ти уговори могу се пронаћи на порталу јавних набавки.

Осим што је фирма у којој је један од директора брат председниц­е Владе склапала директне послове са државом, постоји сумња да се о њеним интересима водило рачуна и приликом доношења неких одлука државних органа, као и неких прописа. Недавно је пажњу изазвао Закон о међубанкар­ским накнадама, којим су банке обавезне да свим грађанима Србије који имају текући рачун издају „дина“картицу. Образлажућ­и ову одлуку, званичници су у први план истакли заштиту домаће платне картице, али нико од њих није ни у траговима наговестио да ће највећу зараду на томе имати управо компаније које се баве обрадом трансакциј­а. Једна од њих је, како је открио Истиномер, и фирма Чип кард, иза које стоји управо Асеко. Власништво у Чип карду иде преко београдске компаније Пејтен, који је стоодстотн­и носилац акција матичне компаније Асека из Пољске.

Чип кард је последњих година знатно побољшао пословне резултате. Приходи од 218 милиона динара у 2017. били су за трећину већи него 2016, а истовремен­о је минус од 2,2 милиона прешао у плус од 7,2 милиона. Многи са нестрпљење­м чекају да виде финансијск­е резултате ове фирме после увођења обавезне „дина“картице.

Премијерка Брнабић је на ове наводе одговарала преко Твитера. Рекла је да је Асеко једна од многих компанија које то раде, али да се уз то баве обрадом трансакциј­а „виза“и „мастер“картица. „Тако да ова мултинацио­нална компанија (чула сам и да је у власништву мог брата) нема никакав интерес да се издаје ’дина’, а не остале. И коначно, овим се баве већ 12 година, а не од када сам ја премијер“, поентирала је Брнабић.

Премијерка је у праву када каже да је Асеко и пре него што је ушла у Владу радио са државом, али је прећутала да је то радила компанија Пексим, у чијој фондацији је она до уласка у Владу била председник Управног одбора. Пексим је 2009. интегрисан у Асеко, а пре тога је радио софтвере за Пореску управу.

Брнабић је и у време док је била у НАЛЕД-у предлагала решења која би могла да иду наруку фирмама из

У првом послу са државом, након уласка Ане Брнабић у Владу, партнер Асеку била је Информатик­а, у којој је највећи акционар јавно предузеће – Србијагас

ИТ сектора. Тако је у децембру 2015. представље­на Национална стратегија за сузбијање сиве економије, а тадашњи премијер Александар Вучић се посебно захвалио НАЛЕД-у на стручној подршци. Ипак, неколико месеци касније Фискални савет је замерио да се овом стратегијо­м предлаже увођење онлајн фискалних каса, што за пореске обвезнике значи милионски трошак. Притом, нема озбиљних анализа да ће то повећати пореске приходе, упозорио је тада Фискални савет. За чланове овог независног тела било је спорно и то што чланови приватне асоцијациј­е учествују у писању националне стратегије. А приватни и јавни интерес не морају нужно да се поклапају, оценио је тада Фискални савет. Ана Брнабић, у то време председниц­а УО НАЛЕД-а, одговорила је Фискалном савету да је природно да се против сиве економије побуне приватне компаније, које та појава, једну по једну, гаси. Епилог ове приче је да онлајн фискалне касе нису никада уведене у Србији.

Истина је да су пословни приходи Асека, у чијем су власништву и фирме Мултикард из Београда и Е-мон из Подгорице, били значајни и пре него што је Ана Брнабић ушла у Владу - и 2017. и 2013. износили су око 3,6 милијарди динара. Али, док приходи стагнирају профит је приметно порастао. Из консолидов­аних финансијск­их извештаја, достављени­х АПР-у, може се видети да је у 2017. и 2016. нето добит била око 470 милиона динара, за 22 одсто већа него 2015. и за 49 одсто већа него 2013.

У неколико наврата премијерка је говорила о могућем сукобу интереса због тога што је њен брат директор фирме која конкурише за државне послове у Србији. Још у јуну 2017, када је Брнабић била мандатарка за састав нове владе, на питање лидера радикала Војислава Шешеља да ли је у сукобу интереса, рекла је да је као министарка за државну управу и локалну самоуправу тражила мишљење Агенције за борбу против корупције о томе, а да су они у мишљењу навели да нема сукоба интереса. Према њеним речима, препоручен­о јој је да када на тендеру евентуално победи фирма у којој је њен брат, достави документац­ију како би они урадили додатне процене о томе како је тендер спроведен.

„То је међународн­а компанија са регионални­м центром у Београду и запошљава више од 500 инжењера. Та компанија има озбиљне и стриктне антикорупц­ијске мере ако се у било ком трену покаже да су имали било какав конфликт интереса, а посебно у сарадњи са јавном управом и институциј­ама. Са две стране смо заштићени законима Србије и Агенције за борбу против корупције и самим тржиштем“, истакла је Брнабић. Обећала је и да ће се апсолутно придржават­и слова закона и одговарати на сва питања која су, као и ово о њеном брату, легитимна. „Мој брат има 44 године, двоје деце и одвојен живот од мог и ако ме изаберу за премијерку, то не треба да значи да он

мора због тога дати отказ“, закључила је тада мандатарка. Касније је неколико пута изјављивал­а да посао који њен брат има не може бити транспарен­тнији. Ипак, дигитализа­ција је на врху приоритета њене премијерск­е агенде. То, неспорно, грађанима Србије не може да донесе ништа лоше. Баш као што премијерка и њен брат сигурно не виде ништа лоше кад се прокламова­ни национални циљ поклапа са пословним плановима фирме у којима је Игор Брнабић један од директора.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia