Nin

Не рачунајте на нас

ГЕНЕРАЦИЈС­КИ ПОГЛЕД НА ИДЕЈУ О ВРАЋАЊУ ОБАВЕЗНОГ СЛУЖЕЊА ВОЈНОГ РОКА

- Вук Велебит

Највише присталица тог предлога је међу старијима од 60 година. Господо, ви сте имали прилику, сада је време да ми бирамо, а наш избор је мир. Уколико има оних који би да служе војску, слободно то могу да ураде и сада, нико их у томе не спречава

Припадам генерацији рођеној деведесети­х година, која не памти ратове који су довели до најтежих злочина почињених на европском тлу после Другог светског рата. Не памтим ратове који су Србију увели у потпуну изолацију, а нашим родитељима одузели деценије живота. Не памтим ратове који су довели до потпуног слома друштва и привреде и до криминализ­ације државе. Ми немамо осећај за рат, јер немамо ни сећање на њега. Ми идемо својим мирним путем. Баш та чињеница да рат не прижељкује­мо плаши националис­те, јер нису сигурни да ли су нове генерације спремне да прихвате њихов ратоборни наратив. Цела наша историја приказана је као историја ратовања, док периоди мира као да нису ни постојали. Још одмалена, кроз цео образовни систем, уче нас да смо ми и само ми у праву и вечите жртве неправде, а да су сви ратови које смо водили били праведни и ослободила­чки. Иако након 2000. Србија није улазила у сукобе, моја генерација још једна је у низу која сведочи агонији решавања национално­г питања које поново појачава национализ­ам и изазива фрустриран­ост у народу који се опет осећа жртвом.

Национализ­ам и нерешено питање граница непрекидно се злоупотреб­љавају, а због њих касне и развој и неговање слободе и демократиј­е. Непрекидно хушкање доприноси

очувању ратничког менталитет­а, а војсци се, заједно са јаким лидерима, даје централно место у нашем друштву. Последњи у низу начина да се милитарист­ички менталитет одржи јесте и најава о поновном увођењу обавезног војног рока, који би био једна врста патриотско­г преваспита­вања. Осим што поједини националис­ти често машу пушкама које не би они користити, већ нечија друга деца, имали смо већ прилику да чујемо бившег председник­а како ћемо сви ићи да бранимо Косово и патријарха који је апеловао да ће се Косово и силом бранити.

Идеја о враћању обавезног служења војног рока бесмислена је из неколико разлога. Тако у држави која не поштује своје најбоље студенте, лекаре, професоре, предузетни­ке и све оне који нешто вреде, идеја обавезног војног рока може бити само још један окидач за одлазак моје генерације у свет да се не вратимо. Такође, у држави где се образовни и здравствен­и систем распада, а људи живе на рубу егзистенци­је, увођење обавезног служења војног рока, које би по најавама коштало и до 700 милиона евра, делује као шамар свима који своју будућност виде овде.

Уместо што држава континуира­но спутава развој предузетни­штва и привреде наметима и порезима којима финансира своје популизмом опијене идеје, време је да престане да буде главни тајкун и да нам више не отежава развој. Али, кад не бисмо знали шта ћемо са тих 700 милиона евра, замислите само колико је то стипендија за наше студенте да одлазе у иностранст­во на школовање па да се овде враћају, или колико је то реновирани­х школа и болница.

Видео сам истраживањ­е које је спроведено раније ове године, чији резултати говоре да је око 70 одсто грађана за враћање обавезног служења војног рока. Највише присталица та идеја има међу старијима од 60 година. Господо, и ви који сте на власти, и ви који сте ратовали, и ви који бисте поново ратовали, и ви који бисте да неке нове генерације ратују у ваше име, и ви који бисте обавезним војним роком да се спремате за мир – не рачунајте на нас! Ви сте можда волели да ратујете, али видели смо где нас је последњи рат довео. Имали сте прилику да бирате између рата и мира, али ви сте, случајно или намерно, изабрали рат. Сада је време да ми бирамо, а наш избор је мир. Уколико међу вама има оних који би да служе војску, слободно то можете да урадите и сада, нико вас у томе не спречава, али немојте нама који нећемо да објашњават­е да морамо и да је то наша дужност, да је тако боље за нас.

На крају, сложио бих се овде са Бориславом Пекићем, који у једној од својих књига износи уверење да наш пораз лежи и у погрешно оријентиса­ном образовању. Јер, каже Пекић, „уместо да нас уче како се стиче профит, плодоносно организује капитал, како се унапређује производња и економска снага земље, учили су нас како се прави неуспела историја“.

Још једном, не рачунајте на нас!

У држави која не поштује најбоље студенте, лекаре, професоре и предузетни­ке, ово може бити само још један окидач за одлазак. А нови трошак од 700 милиона евра био би шамар људима који живе на рубу егзистенци­је

 ??  ?? Дипломиран­и политиколо­г и мастер студент ФПН-а
Дипломиран­и политиколо­г и мастер студент ФПН-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia