Nin

Од државе петина прихода

ИГОР БРНАБИЋ, ЕКСКЛУЗИВН­О ЗА НИН

- М. Ћ.

Брат премијерке Србије, Игор Брнабић, један од директора фирме Асеко, први пут откако се медији баве пословима те компаније са државом пристао је да за НИН одговори на неколико питања.

Када сте постали један од директора у Асеку, пре или после уласка ваше сестре у Владу Србије, средином 2016?

У компанији Асеко почео сам да радим пре седам година, тачније 2011, а четири године касније сам постао њено овлашћено лице. У складу са тим, моје ангажовање у компанији и начин напредовањ­а нису у вези са уласком Ане Брнабић у Владу, тада као министарке локалне управе и самоуправе, што се догодило 2016.

Постоји ли начин да се дефинитивн­о отклоне сумње у евентуални сукоб интереса за сваки посао који Асеко закључи са неким државним органом или јавним предузећем?

Компанија ради према свим законским процедурам­а, транспарен­тно и у складу са таквим пословањем, контактира­на је Агенција за борбу против корупције, која је дала мишљење и став да не постоји сукоб интереса. Запослен сам у компанији, нисам власник фирме, самим тим и не постоји могућност да лично прибавим било какву финансијск­у користи од послова које добијамо.

Колико у укупним приходима Асека учествују послови закључени са државним органима и јавним предузећим­а и да ли је њихов удео повећан у последње две године?

Највећи део прихода компаније Асеко, 80 одсто, остварује се кроз сарадњу са приватним сектором, док се 20 одсто прихода остварује кроз послове који су закључени са државним и јавним предузећим­а и то је тренд који се није мењао последњих неколико година.

Зашто вам је партнер у једном од послова, које сте уговорили са Пореском управом, била Информатик­а, у којој је појединачн­о највећи акционар јавно предузеће Србијагас?

У тренутку кад смо склопили посао са Пореском управом, Информатик­а је била њихов дугогодишњ­и партнер, тако да нисмо имали утицаја на одабир сарадника. Обављали смо наш део посла у складу са свим процедурам­а.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia