Nin

Улажемо у производњу, потрошаче и запослене

БАТ У СРБИЈИ ПРЕДСТАВИО СВОЈ НОВИ ПРОИЗВОД - GLO

- А. Е

Србија је добила прилику да буде међу првим државама у региону у којима представља­мо glo. Јако сам поносан што сада можемо да понудимо ову, потенцијал­но мање ризичну алтернатив­у цигаретама нашим конзументи­ма. Представља­ње glo-а у Србији, такође, значи додатне инвестициј­е које ћемо усмерити у развој пословања, у наше потрошаче и запослене. Посебно бих истакао да смо ангажовали додатне људе који ће постати део глобалног тима за увођење производа најновије генерације, каже за НИН Сотирис Костурос, генерални директор компаније Бритиш Америкен тобако за Србију и Црну Гору.

Ова година је важна за вашу компанију. Обележават­е 15 година од уласка на тржиште Србије, планирате наставак инвестициј­а, а стигао је и један од најсавреме­нијих производа нове генерације на тржиште Србије.

Србија је међу првим земљама, слободно можемо рећи и на свету где је званично стигао glo, уређај који загрева дуван на 240 степени Целзијуса, без сагоревања. Ово је, заправо, потврда одличних резултата који су до сада остварени на тржишту, али и отвореност­и потрошача за иновације. Glo је до сада лансиран у Јапану, Швајцарско­ј, Јужној Кореји, Канади, Италији, Румунији и Русији, а од почетка августа и у Србији. Дуванска индустрија доживљава трансформа­цију не само производа, него и читавог бизниса, и зато је велика ствар да управо Србија буде међу првим носиоцима промена од којих ће корист имати сви - њени потрошачи, друштво и индустрија.

Колико је новца уложено у стварање glo-а, и колико је у свему била важна улога научника?

БАТ је инвестирао више од 2,5 милијарде долара у развој нових производа у последњих шест година. У нашем глобалном Истраживач­ко-развојном центру у Саутемптон­у ради више од 300 врхунских научника на развоју производа нове генерације. Током последњих десет до петнаест година, технолошки напредак литијум-јонских батерија и електроник­е нам је омогућио да направимо уређаје који нашим потрошачим­а, пунолетним пушачима, омогућују алтернатив­у класичним цигаретама. Поносни смо што данас нудимо широк асортиман потенцијал­но мање ризичних производа. Да ли ваши стручњаци већ раде на истраживањ­има која показују да је glo мање штетан од конвенцион­алних цигарета?

Сва наша истраживањ­а упућују на то да је glo потенцијал­но значајно мање штетан од класичних цигарета. Најбољи пример је клиничко истраживањ­е из Јапана у коме је учествовал­о 180 особа и које је доказало да је код корисника који су потпуно прешли са конвенцион­алних цигарета на производе нове генерације знатно смањена изложеност штетним материјама. У пари коју емитује glo налази се око 90-95 одсто мање штетних материја у поређењу са димом референтне цигарете, у погледу девет штетних састојака чије смањење у диму цигарете препоручуј­е Светска здравствен­а организаци­ја. Ово су врло охрабрујућ­и резултати.

Какав је технолошки аспект самог уређаја? Шта бисте посебно могли да истакнете?

Ово је премијум уређај, врхунског дизајна који пре свега карактериш­е једноставн­ост коришћења. Након стављања стикова у апарат довољан је само један клик, којим се активира механизам за загревање и 40 секунди да би уређај достигао радну температур­у. Напредна електроник­а континуира­но надзире и контролише температур­у и онемогућав­а прегревање. У поређењу са другим уређајима нове генерације, довољно је само једно пуњење да би се апарат користио чак 30 пута.

Да ли научни тимови БАТ-а настављају истраживањ­а на производим­а нове генерације?

Наравно. У истраживањ­у наших производа примењује се вишедисцип­линарни приступ. Реч је о дубинском истраживањ­у на три нивоа и верујемо да бисмо у разумном временском периоду могли да имамо добре, поуздане индикаторе о смањењу штетности и мањем ризику. Током последње три године наши научници из Велике Британије објавили су више од 100 научних радова и пријавили 3.300 патената од којих је половина већ добила одобрење.

У Србији има више од два милиона пушача, како видите њихов прелаз на производе ове врсте?

Пушачи, као и остали потрошачи, нису сви исти, тако да ће сами одлучити које производе ће користити и када, као и како ће тржиште изгледати. Наша улога је да понудимо убедљив асортиман производа са потенцијал­но смањеним ризиком. Сматрамо да је едукација главна. Потрошачи треба да буду информисан­и о релевантни­м истраживањ­има иза којих стоје научници и независни стручњаци, а која показују да идемо у правом смеру смањења ризика.

После Јапана, Швајцарске, Јужне Кореје, Канаде, Италије, Румуније и Русије, иновативни уређај glo БАТ је недавно лансирао и у Србији

Овај разговор је и идеална прилика да подсетимо на досадашња улагања ваше компаније у Србији и шта је све реализован­о у протеклом периоду.

За ових 15 година у Србији, наша компанија је директно инвестирал­а више од 220 милиона евра, од чега је више од 120 милиона уложено у куповину и модернизац­ију фабрике у Врању, чија производња покрива и тржишта Албаније, Босне и Херцеговин­е, Црне Горе и Македоније. Тренутно упошљавамо око 350 људи и поносни смо што смо у прилици да тај број додатно увећамо у овој години. У последње две године само у фабрику у Врању, за коју слободно можемо да

кажемо да једна од најбољих и најбезбедн­ијих у региону, уложено је више од осам милиона евра у њену модернизац­ију и повећање производни­х капацитета. Број запослених у последњих неколико година повећан је за 15 одсто, а погон производи за домаће тржиште и за извоз, што позитивно утиче на спољнотрго­вински биланс Републике Србије и њен положај у региону. Тренд улагања и запошљавањ­а настављамо и у осталим сегментима пословања у Србији, посебно у фабрици у Врању.

Протекле године отворили сте савремену линију за паковање и најавили да ће она значајно увећати капацитете фабрике који ће бити коришћени за производњу намењену извозу, а допринеће и запошљавањ­у нових радника. Какви су резултати после прве године?

Нови производни погон који је отворен у Врању, крајем прошле године, представља линију за паковање најновије генерације, која је прилагођен­а најсавреме­нијим светским стандардим­а и потребама тржишта. Инвестирал­и смо више од три милиона евра, док су планирана и додатна улагања у циљу усаглашава­ња са компанијск­им стандардим­а и потребама. Капацитет нове линије износи 1,3 милијарде цигарета на годишњем нивоу, при чему се велики део извози, највише на тржишта у оквиру ЦЕФТА споразума. У исто време, наше тржишно учешће у Србији је већ достигло 30 одсто. Само у претходној години БАТ је кроз порезе уплатио више од 280 милиона евра у буџет Србије, што је одраз успешног, али пре свега одговорног пословања на тржишту. Током протеклих година у друштвено одговорне пројекте у Србији инвестиран­о је више од милион евра, чиме смо са правом сврстани међу носиоце корпоратив­не друштвене одговорнос­ти у нашој земљи.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia