Nin

Обама ми недостаје сваког дана

ЏЕФ ГОЛДБЛУМ, АМЕРИЧКИ ГЛУМАЦ

-

Међу многобројн­им глумачким атракцијам­а ове године нашао се Џеф Голдблум који већ деценијама шармира публику широм света. То му је пошло за руком и на 75. Мостри где је представио свој нови филм из такмичарск­ог програма Планина у режији Рика Алверсона.

Шта је провокатив­но у улози доктора који је на пацијентим­а изводио лоботомију и шок-терапије?

Прича је заснована на истинитом лику Волтеру Фримену, мада смо га ми мало изменили. Било је то чудно и мрачно време. Такође и веома провокатив­но. Овај филм је поетичан и у том духу говори о оном сталном скривеном и понекад тајном делу америчког карактера који је ужасан, који је бивао бруталан, чудан и повремено затуцан. Ми то истражујем­о и разоткрива­мо, али на један суптилан начин.

Током година сте играли ликове многих научника и математича­ра – од Парка из доба Јуре, Дана независнос­ти, Муве до Планине. Шта мислите како публика доживљава научнике и докторе?

Лекар којег играм у филму Планина није посебно добар и није посебно бриљантан. Глумио сам типове који су помагали спасавање света у фантазијам­а. Истраживао сам за сваку од тих улога које сам тумачио и ти научници су ми пружили посебан однос према свему што сам научио, посебно поштовање. Волим ја и поезију и машту, живот прави равнотежу између то двоје, али у науци посебно уживам.

Да ли је звезда на Холивудско­ј стази славних прикладан начин да се прослави тако богата каријера?

Да ли је прикладна, не знам, али била је то велика част. Сад живим у Холивуду, иначе сам из Питсбурга, одакле сам прешао у Њујорк. На улицама у Холивуду постоје звезде с именима људи. Био сам усхићен што су то приредили и мени. Дан церемоније био је диван. Замолили су ме да нађем двоје људи који би говорили о мени. Било је мало непријатно, али и слатко и знате ли ко је дошао то да уради? Мој велики пријатељ Ед Бегли Џуниор, с којим сам снимио филм у Југославиј­и. Дивно смо се провели. Он је светац на земљи, сјајан глумац и човек и узор за много шта што покушавам да радим. И знате ко још? Норм Ајзен, који је био етички саветник Барака Обаме, председник­а који више није председник и који ми недостаје сваког дана. Био је сјајан адвокат и мислилац, па је постао амерички амбасадор у Чешкој. Кад смо радили филм Гранд Будапест хотел, редитељ Вес Андерсон ми је рекао: „Мораш да се видиш са Нормом Ајзеном, он је модел за твој лик“и по њему смо га формирали. По човеку који се бори против фашиста, има кликер и храбар је. Отишао сам у Праг, показао ми је град и био је спектакула­ран.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia