Nin

Возило каквог нема у региону

МИЛИЦА РАШКОВИЋ, КООРДИНАТО­РКА ЗА ПАРТИЦИПАТ­ИВНЕ ПРОЈЕКТЕ ФОНДАЦИЈЕ НОВИ САД ЕПК 2021.

- Н. Г.

Шта значи Караван- култура на точковима?

Караван – култура на точковима је пројекат Фондације Нови Сад 2021, кроз који ће у културне програме бити укључен најшири круг становника и мапирани занимљиви културни програми који могу бити део програма 2021. године, када ће наш град понети титулу Европске престонице културе. Караван је преуређено кампер возило које представља прави покретни културни центар. У себи садржи покретни биоскоп, бину за позоришне представе, музичке концерте и друге програме као и посебно осмишљену, расклопиву соларну електрану са панелима која може да складишти високих 2.000 W. Овако опремљен Караван може да се усидри на било које место и становници­ма најудаљени­јих делова града и тзв. зоне 021 (Сремски Карловци, Ириг и Беочин) приреди мултимедиј­ални културни програм.

Мобилност Каравана игра важну улогу у децентрали­зацији културних садржаја као дела пројекта ЕПК - куда ће све путовати Караван?

Културна инфраструк­тура нажалост није пратила развој града Новог Сада који је у последњих тридесет година значајно порастао. Управо због удаљености, становници ових делова града често нису у прилици да прате савремена културна дешавања и у њима активно учествују. Кампер ће зато бити један прави поп-ап културни центар, који ће им омогућити да доживе уметност на другачији начин. Караван ће најпре подржати културна дешавања у оквиру платформе Калеидоско­п, да би након тога кренуо од Ковиља до Бегеча, од Кисача до Лединаца као и путем општина Сремски Карловци, Ириг и Беочин које су заједно са Новим Садом носиоци титуле Европске престонице 2021. године.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia